Πράσινο φως πήρε η ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων στην περιοχή του Δενδροποτάμου και η έναρξη εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, στη σημερινή παρουσίαση της εταιρείας στους οικονομικούς αναλυτές. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για τη συντήρηση του υδαταγωγού της Αραβησσού, που θα γίνει για πρώτη φορά από κατασκευής του, τη δεκαετία του 1970.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, «Επτά μείζονα έργα αποχέτευσης, στην περιοχή κατασκευής του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, μπαίνουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τον Δενδροπόταμο και τις απορρίψεις του αποχετευτικού δικτύου, τις ευθύνες και κυρίως την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεσμευτήκαμε από αυτό εδώ το βήμα πέρυσι για τη δρομολόγηση των έργων, που εκκρεμούν δεκαετίες τώρα, χωρίς καμία ευθύνη της ΕΥΑΘ, σήμερα λοιπόν είμαστε ένα βήμα πριν από την έλευση των σκαπτικών μηχανημάτων.
«Παράλληλα, από αυτόν τον μήνα τιμολογούμε το νερό με τιμολόγιο που θα επιφέρει μειώσεις για πρώτη φορά στους λογαριασμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης. «Aνοίγουμε» το κοινωνικό μας τιμολόγιο σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού, ακολουθώντας τα κριτήρια ένταξης που ισχύουν στην κατανάλωση ρεύματος, και διασφαλίζουμε σε κάθε περίπτωση την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου, της επόμενης πενταετίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κρετσανίτης κατέληξε, λέγοντας «Πρόκειται για μια επιλογή που αποδίδει «κοινωνικό μέρισμα» στους Θεσσαλονικείς, παράλληλα με την πρόσληψη 150 νέων υπαλλήλων, που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες από την ΕΥΑΘ υπηρεσίες».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα οικονομικά στελέχη της ΕΥΑΘ επισήμαναν ότι η εταιρεία παραμένει υγιής, με υψηλή κερδοφορία, ισχυρή ταμειακή βάση, και τόνισαν ότι η πρόσληψη νέου προσωπικού μετά από 14 χρόνια δίνει πλέον σημαντική ώθηση και στην υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της εταιρείας.
Επιπλέον, στην τελευταία οικονομική χρήση υπογραμμίζεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τα ακόλουθα έργα:
- Tον καθαρισμό και τη συντήρηση του δικτύου των όμβριων υδάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, με διάρκεια σύμβασης τα 2 έτη από την υπογραφή της,
- Την προώθηση της κατασκευής της επέκτασης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, έργο που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης και
- Τη δημοπράτηση σειράς αποχετευτικών έργων σε αντλιοστάσια και αγωγούς, έργα που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής αναδόχου.
Στην παρούσα φάση, όπως ανακοινώθηκε, είναι συνολικά σε εξέλιξη έργα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του νέου πληροφοριακού συστήματος, για την εξυπηρέτηση των πελατών και την επέκταση του SCADA στο δίκτυο ύδρευσης, από τα οποία τα 25 εκατ. προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους.
Τα βασικά στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2018
Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2018, υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,51% και ανερχόμενος στα 73 εκατ. ευρώ, έναντι 73,4 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Το κόστος πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 42,7 εκατ. ευρώ, έναντι 43,25, καταγράφοντας μείωση κατά 1,19%. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 20,95 εκατ., έναντι 24,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,96% και τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14 εκατ. ευρώ, από 16,45 εκατ., μειωμένα κατά 14,88%.
Επιπλέον, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,3 εκατ., έναντι 30,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,19%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 25,5 εκατ. ευρώ, έναντι 29,5 εκατ., μειωμένα κατά 12,48%. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, τέλος, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενα σε 71,6 εκατ. ευρώ, έναντι 65,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 9,85%.
Η ολοκλήρωση της πρόσληψης 150 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ το 2018 κι η υιοθέτηση νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου για τον προσδιορισμό της απομείωσης των εμπορικών απαιτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών στη χρήση του 2018.
Η ΕΥΑΘ, τέλος, πρότεινε μέρισμα 0,126 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο βεβαίως τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.