Σε νέα ρότα μπαίνει η ΕΥΑΘ, καθώς το 2024 αναδιατάσσει τις δυνάμεις της επιδιώκοντας αύξηση στα έσοδά της με αύξηση τιμολογίων, με  μείωση  του ενεργειακού της κόστους με τη σύναψη  PPA με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με σημαντικές επενδύσεις και επεκτάσεις.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης, και η ΕΥΑΘ, (όπως και η ΕΥΔΑΠ), έχουν καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ τις προτάσεις του για αυξήσεις στα τιμολόγια νερού καθώς δεν έχουν γίνει αυξήσεις εδώ και 13 χρόνια.

Πριν ολοκληρώσει την πρόταση που κατέθεσε η ΕΥΑΘ Α.Ε. στη ΡΑΑΕΥ, είχε αναθέσει στην Deloitte χρηματο-οικονομική μελέτη, προκειμένου να καταλήξει στις εισροές που πρέπει να έχει, για να μπορεί να συνεχίσει με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028.

Πληροφορίες από την εταιρεία έκαναν, χθες, λόγο για αυξήσεις για να καλυφθεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία η διοίκηση της ΕΥΑΘ πρότεινε στη ΡΑΑΕΥ αύξηση 30% στο πάγιο   και κλιμακωτές αυξήσεις από 5% ως 15% στα τρία πρώτα κλιμάκια. Όμως, καθώς η ΡΑΑΕΥ, προς το παρόν δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελέγχει και να ρυθμίζει την αγορά υδάτων ακι αποβλήτων, οι αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, θα ληφθούν από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη με υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της διοίκησης, ζητά οι αυξήσεις  να ξεκινούν από 4,3% για καταναλώσεις ως 10 κ.μ. αύξηση 6,1% για καταναλώσεις  από 11 έως 40 κ.μ.  και 8% για μέχρι 60 κ.μ. νερό το 4μηνο, δηλαδή στα τιμολόγια που ουσιαστικά αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές. Επίσης, ζητά να αυξηθεί το πάγιο, που στο 4μηνο πάει στα 10 ευρώ, από 8 ευρώ που είναι την τελευταία περίπου δεκαετία. Αύξηση της τάξης του 10% υπάρχει στο επαγγελματικό τιμολόγιο, ενώ αυξάνονται και οι τιμές στο νερό για άρδευση. Το Δ.Σ της εταιρείας, ενέκρινε την πρόταση για αυξήσεις στα τιμολόγια,  στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2023,  και έστειλε στην ΡΑΑΕΥ.

 Η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ  για το θέμα, ανέφερε:

«Τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2024, που περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις, ψήφισε η Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο. Ενδεικτικά, η εισήγηση που θα αποσταλεί για έγκριση προς τη νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προβλέπει ανάμεσα σε άλλα αύξηση 30% στο πάγιο και κλιμακωτές αυξήσεις που κυμαίνονται από 5 έως 15% στα τρία πρώτα κλιμάκια της κατανάλωσης νερού. Με απλά λόγια, μια οικογένεια που καταναλώνει από 30 έως 50 κ.μ. νερού ανά τετράμηνο θα δει τον λογαριασμό της ανεβασμένο από 9 έως 15 ευρώ αντίστοιχα.

Στο όνομα της ανάκτησης κόστους, επιχειρείται για πρώτη φορά η απορρόφηση στο τιμολόγιο της ύδρευσης, των μεγάλων αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την εκτίμηση που εκφράσαμε κατά τη δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, όταν υποστηρίζαμε ότι η κυβέρνηση μέσω της νέας Αρχής έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα”.

Μείωση ενεργειακού κόστους-

Χθες η ΕΥΑΘ υπέγραψε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμφωνία PPA διάρκειας 12 ετών με την οποία η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται πράσινη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε λειτουργία και από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αναπτύσσεται.

Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 8 + 4 έτη και θα παρέχει μέσω εικονικού PPA πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

«Η ΕΥΑΘ καταναλώνει ετησίως 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και με τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες για 75 GWh», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλου της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμο Αμανατίδη. Οι ποσότητες αυτές θα προέρχονται από το αιολικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το φωτοβολταϊκό, το οποίο θα δώσει άλλες 25 GWh.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και το όφελος σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη θα είναι άμεσα 2,4 εκατ. ευρώ και μετά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού η ετήσια εξοικονόμηση κόστους θα ανέλθει στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι 87%.

Η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του PPA είναι στα 76,6 ευρώ/MWh.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. το 2021 και το 2022  είχε ζημιές, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους (το 25% των εξόδων της εταιρείας) με τις κινήσεις που έκανε το 2023 (ενεργειακό κτήριο και αλλαγές στη λειτουργία της), μείωσε κατά 6% την κατανάλωση ενέργειας και επιστρέφει σε κερδοφορία το 2023.

Στο σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα αποφέρει η σύμβαση στην ΕΥΑΘ, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης: «Για τη βέλτιστη κάλυψη -από οικονομική και τεχνική άποψη- των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φ/β πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Επέκταση δραστηριότητας

Η ΕΥΑΘ πραγματοποιεί επένδυση σε νέα μονάδα διύλισης νερού, στη βιομάζα αλλά και αναζητά ευκαιρίες για την επέκταση της δραστηριότητάς της με τη μορφή ΣΔΙΤ εντός Ελλάδος αλλά και στα Βαλκάνια.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και πλέον καθώς μείωσε κατά 50% το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μπορεί να συνάψει δανεισμό με εξαιρετικούς όρους για να υλοποιήσεις επενδύσεις για την ανάπτυξή της.

Σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής, αλλά οι κινήσεις αυτές θα ακολουθήσουν της εξυγίανσής τους.