ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακολουθώντας το μοντέλο των αμερικανών, κυρίως, businessmen, ένας εκ των εμβληματικότερων επιχειρηματιών της Ελλάδος και εκ των βασικών μετόχων του ομίλου της Viohalco (Βιοχάλκο) αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά, με 128,5 εκατ ευρώ, ένα κοινωφελές ίδρυμα.
Ο κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος δωρίζει σημαντικό μέρος της περιουσίας του, δηλαδή 49.210.892 μετοχές της Viohalco S.A., ήτοι ποσοστό 18,99% στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη δωρεά που έχει κάνει ποτέ ιδιώτης στην Ελλάδα.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο, η αξία του 18,99% των μετοχών της Βιοχάλκο αποτιμάται στα 128,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική αποτίμηση της εταιρείας ΒΙΟ 0,99% 6,15 υπερβαίνει τα 681 εκατ. ευρώ.
O κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος είναι αδελφός του κ. Νίκου Στασινόπουλου και ζει μόνιμα στην Ελβετία. Τα δύο αδέλφια θεωρούνται εκ των πραγμάτων ίσως οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες της Ελλάδος καθώς οι εταιρίες της Viohalco έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα της εν λόγω δωρεάς, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος θα μειωθεί σε 23,46% περίπου των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Ο κ. Στασινόπουλος έως σήμερα κατείχε το 42,81 % των μετοχών της εισηγμένης και ο αδελφός του Νίκος το 32,27%.
Επιπλέον ενημέρωσε την εταιρεία ότι, εν σχέσει με την ως άνω δωρεά, ο κ. Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, ήδη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Viohalco, θα οριστεί ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ και θα έχει την αποκλειστική εξουσία άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου που συνδέονται με τις δωρούμενες μετοχές.
O κ. Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος είναι γιος του Νίκου Στασινόπουλου.
Η Viohalco, με έδρα στο Βέλγιο, είναι εταιρία συμμετοχών (holding) σε διάφορες κορυφαίες εταιρίες μεταποίησης μετάλλων στην Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO).
Οι θυγατρικές της Viohalco ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα και είναι προσηλωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία μιας δυναμικής παγκόσμιας βάσης πελατών.
Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες της Viohalco έχουν, συγκεντρωτικά, ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο της Viohalco περιλαμβάνει επίσης έναν αποκλειστικό κλάδο έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας και τεχνολογίας.
Επιπλέον, η Viohalco και οι εταιρίες της κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, που παράγουν επιπλέον έσοδα μέσω της εμπορικής αξιοποίησής τους.
Το ΚΙΚΠΕ
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988.
Σκοποί του είναι
- η υποστήριξη μακροπρόθεσμων δράσεων στον ευρύτερο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με συναφείς φορείς και ιδρύματα
2.η αξιοποίηση των Συλλογών και των Αρχείων που διαθέτει το Ίδρυμα και η δημόσια προβολή τους στο ενδιαφερόμενο κοινό.
3. η προσφορά κοινωνικού έργου και η ενίσχυση φορέων που μεριμνούν για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Το Ίδρυμα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο πλαισιώνεται, εκτός από τους υπαλλήλους του, και από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες για την επιτέλεση του εκάστοτε έργου που αναλαμβάνει.
Τα μέλη του Δ.Σ. έως σήμερα είναι: πρόεδρος Ιωάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος Ελένη Μολοκότου, γραμματέας-ταμίας Αγγελική Παπαδοπούλου, μέλη: Θεόδωρος Βαλμάς, Αναστάσιος Μεταξόπουλος, Αθανάσιος Μολοκότος, Γεώργιος Φραγκόπουλος.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ορισμένες από τις κεντρικές δραστηριότητες του ΚΙΚΠΕ, καθώς και από τις οικονομικές ενισχύσεις που πραγματοποιούνται προς πολλούς πολιτισμικούς, εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς φορείς για τη στήριξη του έργου τους.
Ενισχύει τη διοργάνωση συσσιτίων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε περιοχές του Λεκανοπεδίου που κυρίως υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς και αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων. Ενισχύει επίσης για τον ίδιο σκοπό και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Prolepsis» για την προσφορά γευμάτων σε σχολεία της Αττικής. Υποστηρίζει ακόμα το «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕΘΕΑ) για την εκπαίδευση στελεχών συγκεκριμένων κοινοτήτων απεξάρτησης.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου διαθέτει μια σημαντική Νομισματική Συλλογή που σχηματίστηκε σταδιακά από το 2001 κ.ε.
Η Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ απαρτίζεται από αρχαιοελληνικά, ελληνορωμαϊκά, βυζαντινά, ισλαμικά, νεοελληνικά κ.ά. νομίσματα, καθώς και από μετάλλια, σφραγίδες, σταθμία και λοιπά μικροαντικείμενα.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Συλλογής, το ΚΙΚΠΕ προωθεί τη μελέτη και δημοσίευση των επιμέρους συνόλων, τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων για την ανάδειξη θεματικών ενοτήτων (όπως π.χ. την προετοιμαζόμενη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας με τίτλο «Μνήμη και εντύπωμα.
Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα», σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ), τη διεξαγωγή σεμιναρίων προκειμένου να δοθεί πρόσβαση σε ειδικούς και φοιτητές, καθώς και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Οι δραστηριότητες της Νομισματικής Συλλογής ΚΙΚΠΕ αποτελούν την αιχμή του πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος, καλύπτοντας επίσης κατά περίπτωση επιμορφωτικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Το ΚΙΚΠΕ διαθέτει επιπλέον και μια συλλογή ελληνικών χαρτονομισμάτων, που καλύπτει την περίοδο από το 1822 (απαρχές συγκρότησης ελληνικού κράτους) έως το 2002 (υιοθέτηση χρήσης του ευρώ). Η συλλογή απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης όπου και αξιοποιείται εντατικά μέσω της μόνιμης σχετικής έκθεσης του Αρχείου καθώς και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό Future Library, ενισχύει κάθε χρόνο 12 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες ανά την επικράτεια, εμπλουτίζοντας τις συλλογές τους με νέες εκδόσεις από επίλεκτους εκδοτικούς οίκους. Από το 2012 έως και το 2020 έχουν εμπλουτίσει τη συλλογή τους 66 Βιβλιοθήκες με 50.000 τίτλους. Αρκετές από τις βιβλιοθήκες αυτές έχουν λάβει πρόσφατες εκδόσεις για περισσότερες από μία φορά..
Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία library4all ενισχύει σχολικές βιβλιοθήκες απομακρυσμένων περιοχών της χώρας κατόπιν αιτημάτων νηπιαγωγών, δασκάλων και συλλόγων γονέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το σχολικό έτος Σεπτέμβριος 2019- Ιούνιος 2020 διανεμήθηκαν 12.840 βιβλία σε 301 σχολεία στην Αττική και στην περιφέρεια.
Ενισχύει την κινητή βιβλιοθήκη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία επισκέπτεται εκ περιτροπής όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού Ημαθίας προκειμένου να δανείζονται βιβλία οι μαθητές και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω υπολογιστών εγκατεστημένων στο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο που επισκέπτεται την περιοχή
Διοργανώνει ετήσιες διαλέξεις για εκπαιδευτικούς αλλά και για το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο Αργυριάδη) με τίτλο «Ιστορία και Λογοτεχνία» και θεματική που επιλέγεται κυρίως από την ύλη του γυμνασίου και του λυκείου, στοχεύοντας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να διευκολύνεται το εκπαιδευτικό τους έργο.
Εκδίδει αυτοτελή έργα που βασίζονται στα προσκτήματα του Ιδρύματος, όπως λ.χ. τη Νομισματική Συλλογή και την ανέκδοτη αλληλογραφία μεταξύ Ι. Καποδίστρια και Αλ. Κοντόσταυλου.
Ενισχύει την έκδοση των πρακτικών διεθνών συνεδρίων για τις ανθρωπιστικές, κυρίως, επιστήμες, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και την έκδοση σημαντικών μονογραφιών που επιλέγει: «Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950. Βιβλιογραφικός οδηγός. Ιστοριογραφία και μνήμη από τις μέρες του Πολέμου έως το 2019». Η τρίτομη «Ιστορία της Νεώτερης Ελληνικής Μουσικής» κ.ά.
Ενισχύει οικονομικά την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Διοργάνωσε κύκλους ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2010–2015 με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (πρόγραμμα Megaron Plus). Οι ομιλίες τυπώθηκαν σε αυτοτελή φυλλάδια και διανεμήθηκαν δωρεάν στο προσερχόμενο κοινό.
Από το 2014 έως το 2018, σε συνεργασία με τον οργανισμό Future Library και τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της περιφέρειας, ανέλαβε την οργάνωση υποδειγματικών διδασκαλιών που απευθύνονται σε καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα έφερε τον τίτλο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» και επικεντρωνόταν σε τέσσερις κύκλους της διδακτέας ύλης: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομία.
Τις διδασκαλίες, που πραγματοποιήθηκαν στα αναγνωστήρια των Βιβλιοθηκών, είχαν αναλάβει ειδικοί από τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Έχει επίσης συμβάλλει στη διοργάνωση των ετήσιων κύκλων μαθημάτων του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» (Κύκλος παιδείας της Στοάς του Βιβλίου), που έχει ιδρύσει η «Η εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία».
Το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. μεταξύ των ετών 2012-2018 συγκέντρωνε βιβλία αποδεχόμενο δωρεές ιδιωτών και τα προωθεί προς δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες ιδρυμάτων που φιλοξενούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (εξαρτημένα άτομα, φυλακισμένους, ασθενείς κ.λπ.), βιβλιοθήκες ερευνητικών κέντρων και νεοελληνικών σπουδών, καθώς και βιβλιοθήκες της ελληνικής ομογένειας βάσει αιτήματός τους.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 διανεμήθηκαν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας 20.000 τόμοι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Στιγμές χαράς (video)
- Κρήτη: Παρα τρίχα γλύτωσε νεαρή από πτώση 600 μέτρων από τον Ψηλορείτη
- HΠΑ: Το Tiktok επανέφερε την λειτουργία του και ευχαριστεί τον Τραμπ