Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Metlen στη βιομηχανική καινοτομία παραγωγής γαλλίου, καθώς το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας του ομίλου, είναι το πιο προχωρημένο διεθνώς, κάτι που δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα να κάνει πράξη, με βιώσιμο τρόπο, την υλοποίηση της επένδυσης για 50 τόνους γαλλίου από την παραγωγή αλουμίνας.

Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της νέας επένδυσης στο Αλουμίνιο της Ελλάδας:   “Είμαστε διεθνώς οι πιο προχωρημένοι. Η Rio Tinto επένδυσε 7 εκ. δολάρια για να κάνει ένα δοκιμαστικό εργοστάσιο 3,5 τόνων γαλλίου. Κι εμείς προχωράμε σε μια επένδυση 300 εκ. για να παράγουμε 50 τόνους γαλλίου μαζί με βωξίτη και αλουμίνα”.

1

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της μονάδας θα οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στους 12 μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, το γάλλιο θα παραχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της βιομηχανίας στην περιοχή (50 τόνοι ετησίως), καλύπτοντας την ανάγκη της Ευρώπης για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα.

Επενδύουμε στην Ελλάδα για να γίνουμε πιο ισχυροί διεθνώς

 Προτεραιότητα για τον όμιλο είναι η διεθνοποίησή του, με προϊόντα και κινήσεις που αυξάνουν τη διεθνή του επιρροή και αναγνωρισιμότητα. Στρατηγική του για να το πετύχει αυτό είναι να ενισχύσει τη μεταλλουργία και τα εξαγωγικά προϊόντα που θα παράγονται στην Ελλάδα. “Μου λένε για να διεθνοποιήσω την εταιρεία να κάνω επενδύσεις στο εξωτερικό. Δική μου επιλογή είναι να επενδύω στην Ελλάδα σε εξαγωγικά προϊόντα και να αυξάνω ταυτόχρονα τη διεθνή επιρροή του ομίλου αλλά και την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές”, τόνισε.
Το σχέδιο παραγωγής της νέας μονάδας βωξίτη-αλουμίνας-γαλλίου, όπως εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας είναι ώριμο,  και όπως είπαν προμηθευτές και πελάτες θα προέρχονται από Ευρώπη και Καναδά και κανένας από Κίνα. Τη Μελέτη εγκατάστασης κάνει η HydrometWA (Pty) Ltd, Ευρωπαίοι προμηθευτές Ρητίνης είναι οι Chembra Axyntis, Ευρωπαίοι προμηθευτές συστήματος ιοντοεναλλαγής οι Puritech Europur, ενώ εν δυνάμει πελάτες της στον Καναδά θα είναι οι Neo, Indium και Coherent και στην Ευρώπη οι Freiberger, CMK, και Tradium. Όλοι οι προμηθευτές και πελάτες της  δηλαδή είναι εκτός της Κίνας ενώ η εγκατάσταση της νέας μονάδας θα γίνει εντός των ορίων του σημερινού εργοστασίου.

Πράσινο φως για ένταξη στις Στρατηγικές επενδύσεις

Στην παρουσίαση της επένδυσης που πραγματοποίησε η διοίκηση της Αλουμίνιο της Ελλάδας στον υπουργό ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τονίστηκε το μέγεθος του project που θα παράγει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς γαλλίου, ενώ ο υπουργός τόνισε τη σημασία του νέου επενδυτικού σχεδίου για την ελληνική Οικονομία και εξήγησε γιατί αποτελεί Στρατηγική και Εμβληματική Επένδυση.

“Είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι εδώ αμέσως μετά τη σημαντική ανακοίνωση του ομίλου για τη νέα επένδυση. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ενίσχυση της βιομηχανίας, της καινοτομίας και των εξαγωγών. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος να μειώσουμε και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε σταδιακά τους φόρους και να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να κάνουμε την οικονομική μεγέθυνση, στέρεη οικονομική ανάπτυξη με προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Η επένδυση που ανακοινώθηκε ενισχύει πολύ σημαντικά τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό βιομηχανικό χάρτη, καθώς η παραγωγή του γαλλίου, δίνει τη δυνατότητα να διασφαλιστεί η παραγωγή της Ευρώπης στα προϊόντα που χρειάζεται για να παράγει ειδικά προϊόντα τεχνολογίας σε άμυνα και πράσινη μετάβαση, θα αυξηθούν οι εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας.

Η Κυβέρνησή μας στηρίζει πάντοτε επενδύσεις όπως αυτή που έχει στρατηγικό, εμβληματικό χαρακτήρα, γιατί ενισχύει σε καθοριστικό βαθμό τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα», τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνοντας το σήμα για την ένταξη της επένδυσης στον Νόμο για τις Στρατηγικές επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι ο νόμος, επιδοτεί πολλών ειδών επενδυτικές δαπάνες, και το ποσοστό της συνολικής κάλυψης κυμαίνεται από 30-80% ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο και την κατανομή των δαπανών.

Συνεχής αύξηση της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά του γαλλίου

Όπως αναφέρθηκε από την εταιρεία,  η παγκόσμια αγορά σήμερα ανέρχεται σε 883 τόνους γάλλιο, ενώ οι ανάγκες της Ευρώπης το 2024 ήταν 61 τόνοι και το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στους 109 τόνους.
Η παγκόσμια αγορά αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8% και από 883 τόνους το 2024 θα φτάσει τους 1393 τόνους το 2030.
Η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας είναι ήδη στους 1330 τόνους ενώ το κύριο μέρος της παραγωγής της Ευρώπης γίνεται στη Ρωσία. Μέχρι το 2015 παραγωγή γαλλίου γινόταν και στη Γερμανία, στο Stade η οποία σταμάτησε το 2015. Αν επανεκκινήσει θα προσθέσουν στη δυναμικότητα της Ευρώπης επιπλέον 30 τόνους, από το 2027 σύμφωνα με μελέτη της CRU.
Το σχέδιο της Metlen θα φέρει στην Ευρώπη 50 τόνους γαλλίου από την ελληνική Αλουμίνιο της Ελλάδας, ενισχύοντας πολύ σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και στον ευρωπαϊκό βιομηχανικό χάρτη.
Η παραγωγή γαλλίου δίνει την δυνατότητα να διασφαλιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αυτάρκεια της Ευρώπης για σημαντικά προϊόντα νέας τεχνολογίας, για την αμυντική της βιομηχανία και για προϊόντα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Που χρησιμοποιείται το γάλλιο

Το αρσενιούχο γάλλιο και το νιτρίδιο του γαλλίου αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Το Αρσενιούχο Γαλλίο (GaAs) χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή
LED, Computers και Transistors, Κατασκευή ημιαγωγών και Ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Το Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN) για την κατασκευή οπτικών ινών, Διόδων lasers (LEDs), στις Τηλεπικοινωνίες και στα Ηλεκτρονικά ισχύος. Τέλος το Αντιμονιούχο Γάλλιο (GaSb) στα φωτοβολταϊκά συστήματα.