Εν όψει της επικείμενης συμφωνίας Clean Industrial Deal για την καθαρή βιομηχανία της ΕΕ που αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, η Eurometaux και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τονίζουν  στο linked in την ανάγκη να περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Το Clean Industrial Deal και το συνοδευτικό Σχέδιο Δράσης Προσιτής Ενέργειας είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες νομοθετικές ενέργειες των πρώτων 100 ημερών της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1

Ως μέρος μιας στρατηγικής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας με παράλληλη ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της –κλειδί της οποίας είναι η προσιτή ενέργεια– και ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το τι προβλέπει για να κάνουν την ενέργεια πιο προσιτή και ανταγωνιστική τη βιομηχανία  έχουν κυκλοφορήσει επίσημα μέχρι στιγμής.

Στο πλαίσιο αυτής της ανησυχίας για την απουσία άμεσων μέτρων για προσιτές τιμές στην ενέργεια για τη βιομηχανία,  ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε:

«Η Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία και το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή Ενέργεια πρέπει να παρέχουν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης. Έχουν ήδη κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ελληνική πρωτοβουλία ‘Green Pool’, που αντιμετωπίζει το πρόσθετο κόστος της προσαρμογής της μεταβλητής παραγωγής ΑΠΕ στη σταθερή βιομηχανική ζήτηση. Παρόμοιες ιδέες περιλαμβάνονται στην έκθεση Ντράγκι και στα Συμπεράσματα της Αμβέρσας, που υπογράφηκαν από παραγωγούς και καταναλωτές. Ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει, αναμένουμε άμεση δράση».

Αντίστοιχα και η Eurometaux με σχετική  ανάρτηση στο linkedin  θυμίζει ότι  το 2020, περισσότερες από 20 μονάδες παραγωγής μετάλλων στην Ευρώπη έχουν κλείσει, θέτοντας σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα των καθαρών τεχνολογιών, αναφέρεται στην ανάρτηση και προσθέτει:
Με δεδομένες τις πιέσεις που ασκεί η ενεργειακή κρίση, η βιομηχανία ζητά την άμεση ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Καθαρή Βιομηχανία και του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστούν:
-Άμεσα μέτρα στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
-Σταθεροί μηχανισμοί κόστους για την ανανεώσιμη ενέργεια
-Μακροπρόθεσμες πολιτικές για ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο

“Το σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένη εκτίμηση επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών ορόσημων και ενός ισχυρού συστήματος παρακολούθησης”.

Οι προτάσεις της Eurometaux

Στο πλαίσιο αυτό η Eurometaux έχει δημοσιεύσει μια σειρά προτάσεων για το τί πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, που είναι απαραίτητη τόσο για την άμυνα όσο και για την ενεργειακή μετάβαση.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος  είναι το τελικό κόστος της ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το υψηλό κόστος στις τιμές ρεύματος είναι ο κύριος λόγος που έφερε το κλείσιμο βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη. Και τονίζει ότι επείγουσα δράση
απαιτείται για να μειωθούν οι τιμές και το κόστος της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η έκθεση Ντράγκι έχει επεσήμανε ότι η ανταγωνιστικότητά μας χτυπιέται από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 2-3 φορές υψηλότερο στην Ευρώπη από στις Η.Π.Α. Χωρίς άμεση δράση για την αντιμετώπιση αυτού, υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης της ικανότητας της Ευρώπης.
Τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται 112 TWh πιο προσιτή ηλεκτρική ενέργεια  έως το 2030 για τη στρατηγική ενίσχυσης της αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών, οι οποίες θα απαιτήσουν και μεγάλες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι:
α) Άμεση αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας για Βιομηχανίες Εντάσεως Ενέργειας (EII)
β) Εφαρμογή αντιστάθμισης έμμεσου κόστους πέραν του 2030 και διατήρηση των έμμεσων εκπομπών εκτός του πεδίου εφαρμογής του CBAM για αλουμίνιο και σιδηροκράματα.
γ) Στοχευμένα μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση σε παγκόσμια ανταγωνιστική ηλεκτρική ενέργεια, όπως υποστήριξη για αντιστοίχιση κόστους προφίλ ΑΠΕ
δ) Ελαχιστοποίηση του ρυθμιστικού κόστους και του κόστους αγοράς για τις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών εντάσεων ενέργειας μέσω της μείωσης των τελών δικτύου, των φόρων και  άλλων δαπανών.

Τι ξέρουμε για το Affordable Energy Action Plan

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια (Αffordable Energy Action Plan) μέσω μίας σειράς μέτρων στοχεύει να διασφαλίζει ότι τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα έχουν ευρύτερη και άμεση πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλού κόστους. Ωστόσο λείπουν από τις προτάσεις του τα άμεσα μέτρα.

Το Σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην αξιοποίηση του οφέλους από τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω της περαιτέρω ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέρεγειας, στην επέκταση της χρήσης εγγυήσεων και άλλων εργαλείων μείωσης του κινδύνου προκειμένου να διευκολύνει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού (PPAs), στην παροχή κινήτρων στους βιομηχανικούς καταναλωτές προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες ευελιξίας της ζήτησης, καθώς και στη δικαιότερη κατανομή των στοιχείων κόστους του ενεργειακού συστήματος μέσα από καλύτερα σχεδιασμένες ταρίφες.
Ως απαραίτητος παράγων για να λειτουργήσει το Σχέδιο Προσιτής Ενέργειας θεωρείται η επένδυση στα δίκτυα ηλεκτρισμού της Ευρώπης, καθώς μπορούν να μετριάσουν το ρίσκο των περικοπών ηλεκτρισμού από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να συνδράμουν στην πρόοδο προς την επίτευξη ενός συστήματος Net Zero και να μοχλεύσουν τα οφέλη από την ενιαία αγορά ενέργειας.
Η Ευρώπη, τονίζεται, πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των δικτύων και των υποδομών μεταφοράς και διανομής , να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στο υδρογόνο, στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας όπως και στα δίκτυα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης, το Affordable Energy Action Plan θα περιλαμβάνει πολιτικές για την περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, με προφανή σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.