Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – Ευάγγελος Μυτιληναίος
“Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, αφορά τον τρόπο που λειτουργεί. Πρέπει να πάμε σε ένα νέο καταστατικό χάρτη που θα αλλάξει τα δεδομένα της Λισσαβόνας του 2007”, είπε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΕΒ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT αναφέρθηκε στη μεγάλη γραφειοκρατία και στο λογική με την οποία έχει στηθεί η δομή της Ευρώπης, που στοχεύει περισσότερο στο να εμποδίσει κάθε χώρα να παραβαίνει κανόνες παρά να ενθαρρύνει τη συνολική ανάπτυξη. “Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”, τόνισε.
Όπως είπε, “η Ευρώπη είναι το σπίτι μας όμως έχει μείνει πίσω. Έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο, έχει χάσει τις περισσότερες ελπίδες να είναι στην κορυφή του κόσμου τεχνολογικά και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.
Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περνούν μια υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύουμε να προλάβει η αποβιομηχάνιση την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση”, σημείωσε.
“Η προϋπόθεση για να έχουμε αυτά που θέλουμε είναι να έχουμε ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε με τη σημερινή συζήτηση καθώς φέτος θα διαλέξουμε όχι μόνο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και την ηγεσία της Κομισιόν”.
Σημείωσε επίσης, ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει ένα ισχυρό αντισυστημικό κύμα αριστερά και δεξιά, που δε βλέπει να επιβεβαιώνεται η υπόσχεση ότι η επόμενη γενιά μπορεί να έχει καλύτερη ζωή από την προηγούμενη και απορρίπτει συνολικά την Ευρώπη.
Με λίγους πόρους και 27 πρωθυπουργούς δεν μπορεί να κάνει πολιτική η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος, και σχολιάζοντας την απουσία της Αγγλίας από την Ε.Ε. είπε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη ήταν μια μεγάλη απώλεια και για τις δύο πλευρές.
Για το ενδεχόμενο των αμερικανικών εκλογών, σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι τα του οίκου μας, και εκτίμησε ότι οι διαφορές Τραμπ και Μπάιντεν τελικά είναι μικρότερες από αυτές που φαίνονται.
Μυτιληναίος: Ο Ντράγκι θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη
“Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι το σπίτι της, και δεν διανοούμε τι θα γινόταν αν απειληθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κάνουμε κριτική για να βελτιωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό”, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία αν θα δούμε υποψηφιότητα Ντράγκι για την προεδρία της Κομισιόν. Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη αν δεχόταν αυτή τη θέση, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος και τόνισε ότι η Επιτροπή των τελευταίων ετών ήταν η χειρότερη Επιτροπή που έχει περάσει στην ιστορία της Ευρώπης.
Και όπως είπε για τη γραφειοκρατία, η Κομισιόν είναι το εκτελεστικό όργανο και αυτή έχει τη μεγάλη ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία.
Το πρόβλημα σημείωσε, επίσης, ξεκινάει από το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι λάθος να γίνεται επιλογή με σταυρό και με βάση τη δημοφιλία, αλλά να ήταν ένα Ευρωκοινοβούλιο των αρίστων. Και σημείωσε ότι
“το σημαντικότερο γεγονός στην Ευρώπη το 2024 είναι οι αμερικάνικες εκλογές”.
Κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη
Όπως εξήγησε η Ευρώπη, έχει μπει σε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τις προτεραιότητες.
Και θύμισε, ότι ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι η πολιτική της άμυνας και η πολιτικής της ενέργειας βασίστηκε στο πλαίσιο της Ευρώπης, ενώ τα θέματα έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση και πρέπει να επαναπροσεγγιστούν από την αρχή. Πλέον η Ευρώπη μπορεί να έχει τους δικούς της πόρους λόγω των ΑΠΕ, μπορεί να είναι αυτόνομη; Η απάντηση είναι όχι αφού σήμερα όλη η Ευρώπη εξαρτάται από τη Νορβηγία. Κι αν έχει δυνατότητα να παράξει ενέργεια από ΑΠΕ δεν έχει δίκτυα να τη μεταφέρει, σημείωσε.
Σχετικά με την αντισυστημική ψήφος, σημείωσε ότι είναι άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί από το σύστημα αυτό και αναζητά ένα κόμμα που αναζητά το αντίθετο.
Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημαντικό ρόλο στα πράγματα και ανεξαρτησία και μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία
Αν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα δούλευαν τώρα θα μπορούσαν να λειτουργούν σε 3 βάρδιες, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Σήμερα η άμυνα είναι προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης και πλέον μιλάμε για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική εξοπλισμών, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος και αναρωτήθηκε αν πρέπει η Ελλάδα να βάλει σε προτεραιότητα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
“Πάω κάθε μήνα στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του Προέδρου της και μπαινοβγαίνω στην Κομισιόν και διαπιστώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η Ευρωπαϊκή ένωση ήταν καλός για τη Λισσαβόνα του 2007. Όμως έχουμε 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμιά λογοδοσία, έχουμε μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται, γιατί οι χώρες βλέποντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί κάνει κάθε μια ότι θέλει. Το Βέλγιο αποφάσισε να δώσει μια επιχορήγηση 500 εκ. στην Arcelor Mittal χωρίς να ενδιαφέρεται για την αντίδραση της Κομισιόν και την εσωτερική αγορά”, είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, σημείωσε ότι αν και η χρηματιστηριακή οικονομία είναι ανοδική, ενώ η πραγματική οικονομία έχει πολλά να αποδείξει. Και σημείωσε “πιστεύω στην Ελλάδα, δεν πιστεύω στην Ευρώπη”, σημείωσε, αναφερόμενος στην καλύτερη πορεία και την προοπτική της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.