• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: O Mytilineos γίνεται METLEN – Θα κατακτήσουμε νέες κορυφές

    ΕυάγγελDος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO Mytilineos


    «Θα πατήσουμε σε νέες κορυφές που δεν έχει πατήσει ποτέ ελληνική εταιρεία και η αλλαγή του ονόματός μας δείχνει την αποφασιστικότητα και την προσήλωσή μας. Είναι μια θυσία που την κάνουμε και αφού κάναμε αυτό και τίποτα δεν μας σταματάει», είπε σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοινώνοντας το νέο όνομα της Mytilineos, όπως αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η σημερινή Γενική Συνέλευση της Mytilineos.

    Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης ανακοίνωσε το νέο όνομα της Mytilineos: METLEN.

    Μιλώντας για την απόφαση αλλαγής ονόματος ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε πόσο δύσκολη ήταν.

    «Με αυτό το όνομα η εταιρεία έφτασε μέχρι εδώ, είναι το τρίτο παιδί μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το όνομα Mytilineos συνοδεύει την εταιρεία από το 1908 και με αυτό μπήκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. δρχ., έφτασε να είναι 1,5 δισ. ευρώ πριν από τον μετασχηματισμό της σε Mytilineos Energy & Metals το 2018 και σήμερα είναι στα 5 εκατ. ευρώ.

    Σχετικά με τις διαδικασίες εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε ότι προχωρούν, περιγράφοντας τη διαδικασία ως επίπονη που επιβαρύνει τα στελέχη της Mytilineos. «Ό,τι είναι να γίνει γίνεται στην ώρα του, χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως ευελπιστεί πως του χρόνου η Γενική Συνέλευση θα γίνει αλλού.

    Αναφορικά με το ενδιαφέρον του ομίλου για τα ΕΛΠΕ, σημείωσε ότι τα ποσοστά συμμετοχής του  στα ΕΛΠΕ δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να πουλήσουν τη συμμετοχή τους, ενώ, όπως είπε, είναι άλλο να γίνει ένα placement. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση μπει σε άλλη βάση, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα και θα το βλέπαμε, αλλά προς το παρόν δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τη ΜΕΤΚΑ, σημείωσε ότι από το 2026 μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με μια ανεξάρτητη πορεία και να έχει σημαντικές προοπτικές.

    Θα προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο αναζητά και εναλλακτικό τρόπο για να προχωρήσει στην παραγωγή με μείωση του κόστους. Την επένδυση αυτή την προχωράμε, το αν θα μας συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τα κρίσιμες πρώτες ύλες, θα αποδείξει αν αυτή την επένδυση των 300 εκ. ευρώ, έπρεπε να την κάνουμε στην Ελλάδα ή έπρεπε να την κάνουμε στην Αμερική.

     

    Πότε θα αλλάξει πίστα μεγεθών

    Ακολούθως αναφορικά με την πορεία της εταιρείας, σημείωσε ότι ενδεχομένως θα έρθει μια μεγάλη εξαγορά που θα «αλλάξει πίστα» στα μεγέθη της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων σημείωσε πως «αν δε μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε και φέτος μια πολύ καλή πορεία η οποία θα αρχίσει να τσιμεντώνει στη συνείδηση της αγοράς και των ανθρώπων ότι η Mytilineos θα κυμαίνεται σε λειτουργικά κέρδη 1-1,2 δισ. με κέρδη άνω των 600 εκατομμυρίων. Το 2024 θα είμαστε στα 700 εκατ.».

    «Αυτά θα είναι τα νούμερά μας, μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις μας ή κάνουμε μια πολύ μεγάλη εξαγορά οπότε θα αλλάξουμε πάλι πίστα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

    Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξή μας είναι οργανική, σημείωσε και θύμισε ότι η τελευταία φορά που έκανε αυξήσεις κεφαλαίου ήταν το 2000 όταν αξιοποίησε τη χρηματιστηριακή συγκυρία για να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί.

     

     

    Θύμισε ότι το 2021 είχε πει ότι θα υπερδιπλασιάσει σε ένα χρόνο την κερδοφορία μας. «Και πράγματι πήγαμε από 350 εκ. σε πάνω από 800 εκ.. Μετά είχα πει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουμε το 1 δισ. EBITDA  και πάνω από 600 εκ. τα καθαρά κέρδη και εκεί πήγαμε.»

    Έρχεται συγκέντρωση στην ενέργεια

    Μιλώντας για τις αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενες και εδώ και καιρό είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό στη Γερμανία. Σημείωσε ότι το καθεστώς με τις ταρίφες που θεσμοθετήθηκε για να προωθηθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρακίνησε πολλούς να μπουν στην παραγωγή των ΑΠΕ για να έχουν ένα εξασφαλισμένο εισόδημα.

    “Σήμερα οι αρνητικές τιμές είναι ένα πρόβλημα που πρέπει αν αντιμετωπίσει η αγορά, αλλά οι μεγάλες καθετοποιημένες με τεχνογνωσία εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία αυτή προς όφελός τους και προς όφελος των πελατών τους.

    Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να βρεθεί μια ισορροπία. Αυτή η ισορροπία θα βρεθεί μαζί με τη συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους και ισχυρούς. Σήμερα τα δίκτυα έχουν να διαχειριστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί”, ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Η Πορτογαλία ξεκίνησε μέτρα ανάσχεσης των μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ και προβλέπω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα γίνει πόλεμος για τις ΑΠΕ στην Κομισιόν.

    Στην Ελλάδα αισθανόμαστε τους δυο πολέμους σχετικά μακριά ενώ δεν είναι καθόλου μακριά,  έχουμε μια πολιτική ομαλότητα και κοινωνική ηρεμία, έχουμε χειριστεί το μεταναστευτικό με επάρκεια και ξεχνάμε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.

    Ευρωεκλογές – Εκλογές ΣΕΒ

    Για τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι ελπίζει σε μια καλύτερη Επιτροπή και καλύτερο Κοινοβούλιο. Και είπε ότι η αποχή σημαίνει διαιώνιση όλων όσων ισχύουν σήμερα. Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε λέγοντας ότι οι 27 ηγέτες συμφωνούν σε πολύ λίγα.

    Ερωτώμενος για τις εκλογές του ΣΕΒ, ανέφερε, “η  δική μου παρουσία στο ΣΕΒ δεν είναι πλέον αναγκαία και δεν υπάρχει και ο χρόνος, είπε, τονίζοντας ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι εξαιρετικά άξιος και έχει την απόλυτη υποστήριξή μας

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Στη σημερινή Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1,55 ευρώ ανά μετοχή (1,5 ευρώ αρχικό μέρισμα με επιπλέον 5 λεπτά περίπου μετά την προσαρμογή μετά την προσθήκη του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές).

    Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 2/7/2024 ενώ δικαιούχοι θα είναι οι μέτοχοι στις 27/6/2024…

    Επίσης, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του 2023 και η συνολική διαχείριση της εταιρείας του 2023 και η εισήγηση της διοίκησης για ανάθεση στην PriceWaterhouseCoopers τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι για πολλά χρόνια τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων είχε η Grant Thonton.

    Επίσης, εγκρίθηκε να  διανεμηθούν στα στελέχη της εταιρείας 37.287 ίδιες μετοχές.

    Και αποφασίστηκε η δημιουργία λογαριασμού ειδικού αποθεματικού ως 40 εκ. ευρώ, από φορολογημένα κέρδη για την κάλυψη της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.

    ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και ενοποιημένων ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2023 έως 31.12.2023, των σχετικών εκθέσεων του διοικητικού συμβουλίου και του ορκωτού ελεγκτή, καθώς και της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης.
    2. Έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2023 έως 31.12.2023, διανομή μερίσματος, δημιουργία ειδικών αποθεματικών και χορήγηση αμοιβών από τα κέρδη της χρήσης.
    3. Συζήτηση και ψηφοφορία επί της έκθεσης αποδοχών του άρθρου 112 του ν.4548/2018 για τη χρήση 2023.
    4. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ελέγχου για τη χρήση 2023.
    5. Ενημέρωση από τον Ανώτερο Ανεξάρτητο Σύμβουλο για τα πεπραγμένα των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου για τη χρονική περίοδο από 09.05.2023 έως 01.05.2024 σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του ν. 4706/2020.
    6. Έγκριση συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση από 01.01.2023 έως 31.12.2023 και απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών για τη χρήση 01.01.2023 έως 31.12.2023.
    7. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών ορκωτών ελεγκτών λογιστών για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της τρέχουσας χρήσης κατά ΔΛΠ και καθορισμός της αμοιβής αυτών.
    8. Έγκριση τροποποίησης των όρων του, από 15.06.2021,  Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών και έγκριση δωρεάν διάθεσης πρόσθετου αριθμού ιδίων μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του νόμου 4548/2018.
    9. Τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της Εταιρείας – αλλαγή επωνυμίας.
    10. Εκλογή νέου μέλους διοικητικού συμβουλίου – ορισμός του ως ανεξάρτητου.
    11. Έγκριση δημιουργίας λογαριασμού ειδικού αποθεματικού από φορολογημένα κέρδη για την κάλυψη της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΠΕ: Το νέο placement του 20%, η Mytilineos, o Μητσοτάκης και ο Λάτσης – Όλο το παρασκήνιο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θα μας εκπλήξει θετικά η έλευση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα

    Mytilineos: Deal για δύο 10ετή PPAs με την Keppel DC REIT για Data Centers στο Δουβλίνο



    ΣΧΟΛΙΑ