ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ύμνους για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βολές κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εφόσον υπάρχει πολιτική σταθερότητα, είχε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όσοι υποτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016 νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά.»
«Έχουμε τον ηγέτη της ΕΕ στην Ελλάδα. Τώρα τι γίνεται μέσα στο κόμμα του… η μονοκρατορία έχει προβλήματα και για τους μονοκράτορες» είπε και πρόσθεσε για την Κεντροαριστερά: «θλίβομαι σαν Έλληνας γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση, που δεν υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, γιατί είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία».
Αναφερόμενος στη συμφωνία για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει Σκοτία και Αγγλία, ένα έργο 1 δισ. στερλινών, ανέφερε ότι είναι «ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό. Η εταιρεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο στο εξωτερικό», τόνισε ο επιχειρηματίας.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος σημείωσε ότι ασχολείται πολύ με τη γεωπολιτική, γιατί η εταιρεία αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. «Και από χόμπι και από ανάγκη ασχολούμαι», δήλωσε.
Όπως είπε, «η επίσκεψη είναι επιτυχημένη, δεν το αμφισβήτησε κανείς πλην κάποιων εθνικιστών. Η Τουρκία εξελίσσεται σε μεγάλη δύναμη και ο Ερντογάν παραμένει για δεκαετίες κυρίαρχος. Με εξαίρεση κάποια επεισόδια (Ιμια κ.λπ.), η γειτονία παραμένει σχετικώς καλή, όσο καλή μπορεί να είναι η γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας».
Για την οικονομία
Ερωτηθείς για την οικονομία, ανέφερε ότι δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη, είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «είμαι περισσότερο αισιόδοξος για την οικονομία της νότιας Ευρώπης».
Τόνισε ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά αδιέξοδα και ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει.
Μιλώντας για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, από κοινού με άλλους βιομηχάνους της Ευρώπης τόνισε: «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, τζάμπα ο κόπος.
«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της που έχουν σχέση με το κόστος της ενέργειας και της άμυνας. Η Ευρώπη είναι κολλημένη, πρέπει να επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση, Οι πολιτικοί σχηματίζουν μια ασθενή δύναμη με μικρή επιρροή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι εκλεγμένοι. Μας λείπουν η Μέρκελ και ο Ντράγκι. Και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποτελείται από τους άριστους όμως αντί αυτού οι εκλογές γίνονται με σταυρό. Η Ευρώπη εκπέμπει το 8% των ρύπων παγκοσμίως και έχει πάρει το θέμα της κλιματικής αλλαγής λες και είναι αποκλειστικά δικό της. Πολλές βιομηχανίες μεταφέρονται εκτός Ευρώπης εξαιτίας του ενεργειακού κόστους».
«Το υπάρχον μοντέλο της ΕΕ τελειώνει. Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή», σημείωσε. Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι πέρα από όλα τα προβλήματα, «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα
Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».
Σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα στην ηλεκτρική ενέργεια το 2024, οπότε δεν θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τους καταναλωτές, δήλωσε ότι «η ιστορία με τα χρωματιστά τιμολόγια έχει μπερδέψει. Αδικούμε τον Χρ. Σκυλακάκη. Εχει γνώση οικονομικών, αλλά θα πρέπει να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά.
Τα χρωματιστά τιμολόγια είναι απλή διαδικασία, πήραν χρώμα για να γίνουν πιο εύκολα για τον πολίτη. Το πράσινο είναι αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πιο ασφαλές για τον πολίτη. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα».
«Δεν είναι δύσκολο να διαλέξουν οι καταναλωτές τιμολόγιο το ρεύμα», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «οι επιδοτήσεις κόστισαν στις επιχειρήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια».
Για τις τιμές της ενέργειας ανέφερε: Το φυσικό αέριο που είναι το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής (μαζί με τις ΑΠΕ) είναι σε ευαίσθητη ισορροπία προσφοράς – ζήτησης. Όσο δεν συμβαίνει κάτι θα βλέπουμε πλαγιοκαθοδική κίνηση που θα πλησιάζει στην κανονικότητα. Μην ξεχνάμε όμως ότι τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι υπερδιπλάσια τιμή από τα 15.
Για τα ενεργειακά έργα ανέφερε ότι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024 και θα καθιερώσει τη χώρα μας σαν ενεργειακό κέντρο για την περιοχή.
Για τις κατασκευές: Είναι θέμα που απασχολεί παρά πολύ και τον πρωθυπουργό, γιατί έχουν δοθεί έργα σχεδόν 15 δισ. αλλά στην πλειοψηφία τους είναι κολλημένα. Ο πρωθυπουργός περιμένει την επανεκκίνηση ώστε μέσω των πολλαπλασιαστών να διαχυθεί η δραστηριότητα σε όλη την οικονομία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για να εκκινήσουν όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες κατασκευές. Από τον τομέα λείπουν 200.000 εργαζόμενοι, έχουν γίνει πολλές προτάσεις αλλά δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο. Και η ρευστότητα των εταιρειών είναι επίσης ένα θέμα γιατί το κράτος καθυστερεί να πληρώσει.
Διαβάστε επίσης:
Mytilineos – GE Vernova: Σύμβαση 1 δισ. λιρών για υποθαλάσσια διασύνδεση στη Βρετανία
Μυτιληναίος: Ευπρόσδεκτο το CRMA αλλά ακόμα χρειάζονται πολύ περισσότερα
Ευάγγελος Μυτιληναίος-Von der Lyen: Ευρεία συνάντηση για τη βιομηχανία – Τι ειπώθηκε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση