ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία εξέφρασε ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών». Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα προβλήματα της ενεργειακής επάρκειας και των τιμών που θα συνεχιστούν στην Ευρώπη και το 2023.
«Το φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει και θα πάμε στα 100 ευρώ/MWh, είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν», τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, προσθέτοντας ότι «οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι. Και για αυτό και οι τιμές του TTF υποχωρούν. Χθες ήταν στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Και τέλος του χρόνου μπορεί να πέσουν και στα 100 ευρώ. Ωστόσο, όταν έρθει ο χειμώνας και αδειάσουν οι αποθήκες τότε δεν είναι σίγουρο αν θα καλυφθούν οι ανάγκες. Και οι τιμές θα ανέβουν ξανά».
Η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι αυτή δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο: η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολλές χώρες του κόσμου με την Ευρώπη πρώτη. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν λεφτά, άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί ξεκίνησε η επερχόμενη έλλειψη την οποία οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν δεν αντιλήφθηκαν, αντίθετα είχαμε τους «πράσινους σταυροφόρους» να υπερθεματίζουν όσον αφορά στους πράσινους στόχους, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως στη συνέχεια είχαμε την πανδημία με τη μείωση της ζήτησης και μετά τη λήξη της πανδημίας όταν η ζήτηση εκτοξεύτηκε και δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια γιατί δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις που χρειάζονταν. Το αποκορύφωμα βεβαίως ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.
Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια
Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος, αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής επάρκεια, αναφέροντας ότι η Ρωσία εξάγει περί τα 150 δισ. κυβικά μέτρα: εξ αυτών μπορεί να καλυφθούν έως 100 δισ. κ.μ. άρα 50 έως 70 δισ. κ.μ. θα λείψουν από την αγορά το 2023. Εφόσον οι Ρώσοι δεν εξάγουν αυτό το αέριο τότε όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωσή του. Άρα θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα ανεβάσει την τιμή για να προσελκύσει περισσότερα φορτία και επομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αφορά τις φτωχότερες χώρες, που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υψηλές τιμές του αερίου. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και καλές τιμές, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Για την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή).
Τέλος ο ίδιος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα έχει το 2023 πρόβλημα επάρκειας αλλά θα έχει «τσουχτερές» τιμές.
Οι Γερμανοί τα έχουν κάνει μαντάρα
«Πάρα πολλά από τα προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται ανέκαθεν από τη Γερμανία» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος λέγοντας ότι «επικαλούνται την κοινοτική αλληλεγγύη όποτε θέλουν και την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όταν δεν θέλουν».
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρώπη, γνωρίζουν ότι «τα έχουν κάνει μαντάρα» αλλά έχουν τη δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημά τους και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους «λόγω δημοσιονομικού χώρου, το οποίο έχουν δημιουργήσει μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με τη Ρωσία, παίρνοντας τζάμπα αέριο, γιγαντώνοντας τη βιομηχανία τους». Ποιο γερμανικό θαύμα; διερωτήθηκε ο κ Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Αν μου δώσετε και μένα τζάμπα ενέργεια, θα σας κάνω όχι μόνο ένα αλλά δέκα εργοστάσια αλουμινίου».
Ο κ. Μυτιληναίoς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βαδίζει σε μία νέα ανακατάταξη, οικονομική και πολιτική, καθώς και συσχετισμών, υπέρ των ισχυρών.
Τη μεγάλη απογοήτευσή του εξέφρασε και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν ζήτησε ο Πούτιν την περασμένη Άνοιξη αλλαγή στον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις του αερίου, η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα ενημερώσει τις εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες. «Είμαστε στον Οκτώβριο κι ακόμη περιμένουμε οδηγίες», τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς.
«Μπορούσαμε να το δούμε έγκαιρα το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίoς. «Η Γερμανία έζησε τα καλύτερα 16 χρόνια της με τη Μέρκελ, που ήταν υπεύθυνη για τις σχέσεις με τον Πούτιν και τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας τους ενεργειακούς πόρους και τις τιμές για να γίνει η Γερμανία αυτή που έγινε. Γιατί δεν έκανε η Γερμανία ταυτόχρονα και μερικές κινήσεις για να εξασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού; Γιατί δεν κατασκεύασε 5-6 FSRU στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά σπεύδει να τα κάνει τώρα; Η Ισπανία γιατί έχει ήδη 6 FSRU και η Γερμανία ούτε ένα;».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ