Σε μια νέα εποχή μεγεθών και αποτιμήσεων έχει μπει η Mytilineos,  με άξονα τα έσοδα από πράσινες δραστηριότητες, την επέκταση στο εξωτερικό και με όπλο τις συμπληρωματικές δραστηριότητες του ομίλου, που εξασφαλίζουν αυξημένη κερδοφορία σε κάθε συγκυρία.

Ο Πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξέφρασε χθες την αποφασιστικότητά του να εξασφαλίσει για τον όμιλο την αποτίμηση που του αξίζει, με βάση τα μεγέθη του που πλέον θα κινούνται σε άλλα επίπεδα, και τη δυναμική όλων των δραστηριοτήτων του.

Προβλέποντας EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 τόνισε ότι δεν εξαρτάται η κερδοφορία του ομίλου από τις τιμές του φυσικού αερίου, της ενέργειας ή του δολαρίου αν και επηρεάζονται από όλα.

“Είμαστε από παντού χετζαρισμένοι”, τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας, εξηγώντας, ότι όταν πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου, είναι πολύ καλό για την παραγωγή αλουμινίου, όταν ανεβαίνει το φυσικό αέριο είναι πολύ καλό για τα περιθώρια κέρδους, μηδενικές τιμές ΑΠΕ απορροφώνται από το Αλουμίνιο και η κατασκευή έργων ΑΠΕ δημιουργούν κέρδη στην κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου.

Επεσήμανε ότι όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα είναι οι αρνητικές τιμές των ΑΠΕ, που  θα αναγκάζουν να σταματάει η παραγωγή ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα  λύνεται για τη Mytilineos από τη συνεχή ζήτηση ενέργειας που έχει το Αλουμινίο Ελλάδας.

Στρατηγικά, η εταιρεία έχει πλεονέκτημα  τόσο στην παραγωγή συμβατικής ενέργειας με τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που είναι η πλέον αποδοτική, όσο και στην παραγωγή πράσινων εσόδων και κερδών με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, αφού εξασφαλίζει κέρδη και από την κατασκευή τους.

Η νέα μονάδα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία ακόμη, αλλά όπως είπε όταν γίνει επίσημη αποδοχή του έργου από την GE θα πρέπει να μπει κανονική λειτουργία. Στο βαθμό που η αγορά μένει στάσιμη στη ζήτηση, η νέα μονάδα θα έχει το προβάδισμα στην παραγωγή ενέργειας, ενώ  θα μένουν έξω τα λιγνιτικά και μετά τα παλαιότερα φυσικά αέρια.

Η συμφωνία στον Καναδά ενδεικτική των νέων δυνατοτήτων

Ταυτόχρονα, ο όμιλος, αξιοποιεί ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπως στην πρόσφατη απόκτηση των αδειών για φωτοβολταϊκά στον Καναδά αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για επιδότηση 30%, ή σχεδιάζοντας νέα μονάδα αλουμινίου στις ΗΠΑ, αξιοποιώντας το χαμηλό ενεργειακό κόστος 20 δολ/MWh. «Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας.

Όμως, η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αντιστοιχώντας σε κεφάλαια 200-250 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ετησίως. Σήμερα η εξαγορά είναι πρώτη είδηση στον Καναδά, αυτό κάτι λέει και για τη Mytilineos και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Υπενθυμίζεται ότι το deal αφορά την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,4 GW, της εταιρείας Westbridge. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,7 δισ. καναδικά δολάρια (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, χάρις στα μέτρα ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Καναδάς, η κρατική επιχορήγηση θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια. Έτσι, χάρις στην ενίσχυση, το IRR αυξάνεται κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η παραγωγή αλουμινίου στις ΗΠΑ είναι ένα σχέδιο που εξετάζει ο όμιλος, αφού όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, είναι κεντρική σημασία του αλουμινίου στην ενεργειακή μετάβαση.

“Το αλουμίνιο το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, σχεδιάζουμε δεύτερη επένδυση στο δευτερόχυτο και πιστεύουμε ότι το αλουμίνιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα της πράσινης μετάβασης. Δεν υπάρχει πράσινη μετάβαση χωρίς το αλουμίνιο”, σημείωσε και είπε ότι “δεν αποκλείεται καθόλου να κάνουμε νέα επένδυση στο δευτερόχυτο ή στο πρωτόχυτο αλουμίνιο και αν κάνουμε μια τέτοια επένδυση, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα την κάνουμε στην Ευρώπη”.   Η παραγωγή αλουμινίου πάει μαζί με τις χαμηλές τιμές ενέργειας σημείωσε και για τις ΗΠΑ είπε ότι αυτό που λείπει για να προχωρήσει το project είναι η παραγωγή αλουμίνας.

Κλειδί υπεραξιών ο πράσινος κουβάς: πάνω από 250 εκ. τα πράσινα EBITDA το 2023

Κλειδί για τη μεγάλη αποτίμηση που αντιστοιχεί στην εταιρεία είναι τα πράσινα έργα που παράγουν τα υψηλού πολλαπλασιαστή πράσινη EBITDA. Στον πράσινο κουβά μπαίνουν έσοδα από τα πράσινα έργα που διατηρεί η εταιρεία, έσοδα από το BOT και κάθε πράσινη δραστηριότητα και η εταιρεία αναμένει για φέτος πράσινα EBITDA πάνω από 250 εκ. ευρώ.

Τα πράσινα έργα είναι όμως με πολλούς τρόπους αποδοτικά για τον όμιλο.

Πράσινα έργα, κατασκευάζει η εταιρεία εξασφαλίζοντας κέρδος 10% από την κατασκευή τους, και κατασκευάζει πράσινα έργα για τρίτους, τα οποία πουλάει με κέρδος 15-20% (στα Build Operate and Transfer). “Η ΜΕΤΚΑ EGN λόγω της αξιοπιστίας της κερδίζει 15% αμοιβή για πράσινα έργα επειδή καταφέρνει και τα παραδίδει στην ώρα τους”, όπως εξήγησε o κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Με κέρδος 15-20% από τα έργα που μεταβιβάζει, χρηματοδοτεί άλλα πράσινα έργα τα οποία που αποκτά για να κρατήσει, χωρίς να χρειάζεται δανεισμό. “Αλλιώς θα έπρεπε να χρηματοδοτούμε με δανεισμό την ανάπτυξη σε πράσινα έργα με αποτέλεσμα, όπως άλλες εταιρείες, να αυξάνεται τόσο ο δανεισμός που μετά θα πρέπει να πουλάνε”, σημείωσε.

Θα πάω εκεί που θα πάρω την αποτίμηση που αξίζει

Για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η αλλαγή έδρας συνδέεται με το σχέδιο για εισαγωγή σε ξένο Χρηματιστήριο, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών που θα αποδώσουν στην εταιρεία την αποτίμηση που της αξίζει. Αν και δε φάνηκε να έχει λάβει ακόμη την απόφαση αυτή, τη συνέδεσε απόλυτα με το αίτημα των επενδυτών της εταιρείας να αποτιμηθεί με βάση την αξία της.

Για τις οριστικές αποφάσεις για αλλαγή έδρας αλλά και για dual listing σε ξένο Χρηματιστήριο ταυτόχρονα με το ελληνικό ο κ. Μυτιληναίος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 27/7/2023 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. “Εκτός αν έχουμε τρεις εκλογές, οπότε θα τα ξαναπούμε τέλος του χρόνου”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των πράσινων έργων και πράσινων κερδών στη δραστηριότητα του ομίλου, δε σχεδιάζει να διαχωριστεί  η πράσινη δραστηριότητα σε ξεχωριστή θυγατρική, αλλά θέλει να παραμένει εντός του ομίλου και να ενισχύει την εισηγμένη, η οποία θα ήθελε “να πάει εκεί που θα πάρει την αποτίμηση που της αξίζει”. “Η αγορά δε θέλει να διασπάς εταιρεία γιατί τότε χάνεται η διαφάνεια” τόνισε.

Η απόφαση αλλαγής έδρας δε φαίνεται να έχει ακόμη ληφθεί από τον πρόεδρο της Mytilineos ο οποίος όμως φαίνεται να έχει αποφασίσει να αλλάξει επίπεδο και η αποτίμηση της εταιρείας. Η τελική απόφασή του σχετίζεται με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Η σημασία της είναι κεντρική για τη Mytilineos αφού από αυτό εξαρτάται, αν θα γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτών, που ενώ θέλουν να μπουν μαζικά στη μετοχή, δεν μπορούν να μπουν επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που είναι αναδυόμενη αγορά.

“Αν η εταιρεία είχε έδρα σε μια ανεπτυγμένη αγορά, και η ίδια θα έπαιρνε επενδυτική βαθμίδα, καθώς πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια και η αποτίμησή της θα ήταν διαφορετική.

Όμως αν πάρει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, και γίνει ανεπτυγμένη αγορά, και αρχίσει η εισροή νέων επενδυτών και η εταιρεία μπορεί να πάρει τις αποτιμήσεις που θέλει εδώ, μήπως είναι λάθος να διαπραγματεύεται σε μια άλλη αγορά, πχ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που μπορεί να έχει άλλους λόγους για να είναι στάσιμο”, αναρωτήθηκε,

Όπως είπε, τα private equity τοποθετούνται σε επενδύσεις με αξία μεταξύ 8-12 φορές τα EBITDA και αν βρουν επένδυση με αξία 8 φορές τα EBITDA τρέχουν να επενδύσουν, όταν με EBITDA στο 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos τώρα που έχει ανέβει είναι 4,1 δισ. Ταυτόχρονα, ώθηση στην αποτίμηση του ομίλου θα έχουν από φέτος και τα πράσινα EBITDA του ομίλου το 2023  που έχουν πολλαπλασιαστή 12 στις αποτιμήσεις και αναμένονται στα 250 εκ. ευρώ…