H Protergia δεν πρόκειται να υιοθετήσει στρατηγικές πυροτεχνήματα , αλλά μια σταθερή στρατηγική που θα εδραιώσει την εταιρεία μακροπρόθεσμα. Την επισήμανση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ομίλου της Μυτιληναίος , Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους αναλυτές.

Για τη λιανική αγορά ρεύματος χαρακτήρισε στάσιμη την απελευθέρωση της αγοράς. «Τα μερίδια των ιδιωτών έχουν κολλήσει, ενώ η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, υπερασπίζεται το πελατολόγιό της πληρώνοντας τόσο αυξημένα δικαιώματα ρύπων όσο και την έκπτωση 15%», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Επανέλαβε ότι όλη η αγορά πρέπει να στηρίξει τη ΔΕΗ.

Για την ενεργειακή αγορά είπε ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές και εστίασε στη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τις αδειοδοτήσεις. Επανέλαβε ότι το θέμα των ρύπων CO2 θα είναι τροχοπέδη για τον λιγνίτη στο άμεσο μέλλον, αλλά και για όσους επιμείνουν σε αυτό το καύσιμο και πρόσθεσε ότι «το φυσικό αέριο θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)».

Το Αμύνταιο 

Σχετικά με το Αμύνταιο και την πρόταση που είχε καταθέσει, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως «είναι η μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο, καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά».

Σύμφωνα με το κ. Μυτιληναίο, «αυτό δεν είναι εφικτό, αφενός εξαιτίας των υψηλών τιμών των ρύπων και αφετέρου γιατί επηρεάζεται ουσιαστικά ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων», υποστήριξε ο πρόεδρος της εισηγμένης.

Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει εμπορικός πόλεμος, αλλά και αν θα επηρεαστούν οι τιμές του αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε «πως το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι οι δασμοί των ΗΠΑ, αλλά η κινεζική παραγωγή αλουμινίου, καθώς αυτή εν τέλει θα καθορίσει τις τιμές».

Για τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ τόνισε πως αλλάζει παγκοσμίως ο τρόπος που ο κλάδος δραστηριοποιείται και πλέον μελετά, κατασκευάζει, χρηματοδοτεί και λειτουργεί project αντί για να παραδίδει έργα με το κλειδί στο χέρι. Τέλος, πρόσθεσε ότι ο όμιλος εξετάζει έργα στη Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ η εταιρεία θα συμμετάσχει και σε έργα στην Ελλάδα.