“Εύκολα θα πιαστεί ο στόχος της κερδoφορίας που έχουμε θέσει για το 2024” είπε χθες μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών  ο Πρόεδρος της Metlen  Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξηγώντας ότι όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου θα πάνε καλύτερα στο β εξάμηνο.

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά, και τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου είναι όπως αναμένονται, θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέρισμα του 2024 θα αυξηθεί ανάλογα με τις επιδόσεις της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει στόχο τα 1,1 δισ. ευρώ EBITDA.

Όπως εξήγησε,  κ. Μυτιληναίος, οι επιδόσεις του ομίλου σε όλους τους τομείς θα είναι ισχυρότερες τους επόμενους μήνες: Ο τομέας της ενέργειας στο τρίτο τρίμηνο θα είναι ενισχυμένος από την υψηλή ζήτηση των καλοκαιρινών μηνών, τα μέταλλα θα διατηρήσουν την κερδοφορία τους, τα περιθώρια κέρδους στο φυσικό αέριο θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο ενώ και για τον τομέα των ΑΠΕ και το δεύτερο εξάμηνο θα έχει υψηλή κερδοφορία.

Επιβεβαιώνοντας αποκλειστικό δημοσίευμα του mononews.gr, αναφέρθηκε στην επικείμενη πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Αυστραλία, αποτίμησης πάνω από 500 εκ. ευρώ, που θα ενισχύσει το β’ εξάμηνο.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στον Καναδά σημείωσε, ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή τους στα τέλη του 2024 αν το επιτρέψει ο καιρός, αλλιώς στις αρχές του 2025.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται και η αξιολόγηση από Fitch και S&P. “To 2024 θα είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά που η εταιρεία θα παρουσιάσει EBITDA πάνω από 1 δισ. όπως εκτιμάται, και έχει καλές επιδόσεις στις διαφοροποιημένες δραστηριότητές της. Η αγορά ήδη προεξοφλεί το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας στο ΒΒΒ+ δηλαδή Investment Grade επίπεδο και αναμένουμε την αναβάθμισή μας σε Investment Grade” τόνισε η διοίκηση της εταιρείας.

Υπεραντίδραση της κυβέρνησης

Σχετικά με τις τιμές ενέργειας, ο Πρόεδρος της εταιρείας, αναφέρθηκε στις μηδενικές τιμές που παρουσιάστηκαν στην αγορά τους πρώτους μήνες του έτους πιέζοντας τα περιθώρια της παραγωγής ενέργειας. “Μετά από 6 δύσκολους μήνες για την παραγωγή ενέργειας, ο Ιούλιος ήταν ένα μήνας καλός για την παραγωγή ενέργειας, και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει φόρο” τόνισε. Μίλησε για “υπεραντίδραση” της κυβέρνησης σε σχέση με αυτή την απόφαση, που θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Και ανέφερε ότι για το θέμα η εταιρεία έχει υποβάλει ερωτήσεις (στο Υπουργείο).

Σημείωσε ότι αυτές οι απότομες διακυμάνσεις συμβαίνουν στην αγορά και όπως είπε είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σύντομα θα τελειώσει, και οι τιμές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τιμές ενέργειας

Εξηγώντας τις απότομες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο, σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν από την έλλειψη ενέργειας στην Ουκρανία, που λόγω των προβλημάτων στις υποδομές της από εξαγωγική έγινε εισαγωγική σε ενέργεια, ανεβάζοντας ψηλά τα επίπεδα της ζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όπως είπε το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας μείωσε κατά 60% την παραγωγή του, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση ενέργειας να καλύπτεται από την ελληνική αγορά.

“Η Ελλάδα ήταν η αγορά που είχε διαθέσιμη ενέργεια και καλύτερες τιμές, και όλοι οι traders ήθελαν να εξασφαλίσουν ποσότητες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις τιμές. Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την άνοδο των τιμών, εμείς δεχθήκαμε τις επιπτώσεις της ανόδου της ζήτησης και των τιμών από τα Βαλκάνια”, τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο ρόλο των φωτοβολταϊκών στην απότομη άνοδο των  τιμών ενέργειας, εξηγώντας ότι όσο λειτουργούν κρατούν τις τιμές χαμηλά. Όμως αυτή η μαζική παραγωγή ενέργειας δεν διαρκεί όλη την ημέρα, και σταματάει απότομα, σαν να κλείνει ένας διακόπτης, όταν πέφτει ο ήλιος. Τότε το ηλεκτρικό σύστημα για να λειτουργήσει χρειάζεται απότομα μεγάλες ποσότητες ενέργειας από άλλους τομείς. “Αυτή η απότομη αύξηση της ζήτησης μετά τη δύση του ήλιου είναι η αιτία των spikes”, σημείωσε.

Όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας στην προμήθεια ενέργειας, σημείωσε ότι τώρα το μερίδιο της εταιρείας είναι 20% (μαζί με το Αλουμίνιο Ελλάδας) και στόχος είναι το 30%, κάτι που είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος στόχος, όπως είπε.

Για το φυσικό αέριο, σχολίασε, ότι η πτώση της τιμής του, δεν μείωσε την κερδοφορία του τομέα εμπορίας φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι τα περιθώρια κέρδους του τομέα θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο.

Απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία των τιμών φυσικού αερίου, ωστόσο σχολίασε ότι σήμερα η αγορά είναι σε απόλυτη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και δεν υπάρχει εκτίμηση για αύξηση της προσφοράς. Αν λοιπόν ο χειμώνας του 2025 έχει χαμηλές θερμοκρασίες, και δεν είναι σαν τον περσινό, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.

Καλές επιδόσεις πρώτου εξαμήνου σε ένα δύσκολο περιβάλλον

Για την πορεία της Metlen το πρώτο εξάμηνο, σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι καλές επιδόσεις, σημειώθηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 282 εκ. ευρώ, 2 ευρώ/μετοχή, 747 εκ. EBITDA αυξημένα κατά 8|%, ενώ η ρευστότητά της εταιρείας  ήταν αυξημένη κατά 15% στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι χαμηλές τιμές ενέργειας επηρέασαν έμμεσα και άμεσα τα αποτελέσματα της εταιρείας, και θετικά στη μεταλλουργία και αρνητικά στην παραγωγή ενέργειας, αποδεικνύοντας τη σημασία του συνεργατικού μοντέλου του ομίλου.

Διαβάστε επίσης

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Υπεραντίδραση» της κυβέρνησης ο φόρος στο φυσικό αέριο

Metlen: Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο – Στα 2,5 δισ. ο τζίρος

Σημαντική κίνηση από Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές ρεύματος και τον Αύγουστο