Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ηγούμαστε της ενεργειακής μετάβασης – Ασπίδα στους κινδύνους οι συνεργασίες

Ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Μιλάνο

Ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Μιλάνο

Στη σημασία των συνεργασιών και τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρθηκε χθες στο Μιλάνο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν για την ενέργεια και που οι γεωπολιτικές ισορροπίες καθορίζουν τις εξελίξεις.

Τόνισε ότι η πορεία προς τη βιωσιμότητα, θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου μετασχηματισμό, μια μαζική κλιμάκωση καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικές υποδομές και τα απαραίτητα ορυκτά και υλικά. Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές κρίσεις δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη στενών συνεργασιών για τον μετριασμό των κινδύνων, αλλά και για ένα φωτεινότερο, πιο ευημερούν και ανθεκτικό μέλλον, είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας, στο ιταλικό κοινό αφού πρώτα ανέλυσε τις προκλήσεις της σημερινής εποχής και το δυναμικό ρόλο της Mytilineos.

Αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα της Allianz Trade Global, η οποία περιλαμβάνει την Ιταλία, υπογραμμίζει ότι ενώ η Κίνα παραμένει ο κύριος προμηθευτής κρίσιμων υλικών παγκοσμίως, πολλές εταιρείες επιλέγουν τη διαφοροποίηση των πηγών και την «προσαρμογή».

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και τη συνεργασία με αξιόπιστους συμμάχους για τον μετριασμό του κινδύνου διακοπής.

«Οι γεωπολιτικοί παράγοντες έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων», τόνισε.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η οποία είναι γεμάτη ευκαιρίες, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι πλήρως αλληλένδετα. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Η Ενεργειακή Μετάβαση εξαρτάται πλήρως από τις πρώτες ύλες.

Και η παραγωγή και η επεξεργασία των πρώτων υλών είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Όπως εξήγησε, «Στη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αναγνωρίσαμε αυτή τη συνέργεια από νωρίς και μεταμορφώσαμε ολόκληρο τον οργανισμό μας γύρω από το ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων. Αυτή η στρατηγική αλλαγή μας έκανε πιο ανθεκτικούς απέναντι στον δαπανηρό αγώνα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την αστάθεια της αγοράς. Όταν κανείς δεν το περίμενε, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό βιομηχανικό προηγούμενο που ακολουθούν τώρα και άλλοι».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Μιλάνο

«Το Μιλάνο στέκεται ως φάρος διεθνών επιχειρήσεων, όπου ζουν 5.000 εντυπωσιακές πολυεθνικές εταιρείες.

Για τη MYTILINEOS, μια εταιρεία που ξεκίνησε ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μεταλλουργίας στην Ελλάδα το 1908, είναι ένα μεγάλο ορόσημο να γιορτάσει κανείς πέντε χρόνια δραστηριότητας σε μια σημαντική και εξελιγμένη αγορά όπως η Ιταλία.

Στην Ιταλία, βρίσκουμε μια φιλόξενη αγορά και ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η δομημένη αγορά της Ιταλίας και το ρυθμιστικό τοπίο υψηλών προδιαγραφών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για εταιρείες όπως η δική μας να ευδοκιμήσουν, προς όφελος και της κοινωνίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στενά με πελάτες και συνεργάτες, για να διαμορφώσουμε ενεργά το ενεργειακό τοπίο της Ιταλίας.

Τα εύσημα πηγαίνουν στις ομάδες μας στο Μιλάνο, σε όλη την Ιταλία και στην Αθήνα για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα και εκφράζω την εκτίμησή μου σε όλους τους συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητες και το όραμά μας.

Οι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών διατρέχουν βαθιά την ιστορία, μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συνεργασία μας σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, περιστρέφεται γύρω από τον τομέα της ενέργειας.

Η ενέργεια αποτελεί τόσο την κινητήρια δύναμη πίσω από τις αναταραχές  όσο και τον καταλύτη για τις ευκαιρίες που συναντάμε στον σημερινό κόσμο.

Από τη μια πλευρά, έχουμε να κάνουμε με συνεχείς, φρικτές συγκρούσεις, ακριβώς στη γειτονιά μας, όπου η ενεργειακή πρόσβαση και η ασφάλεια είναι θέματα επείγουσας διπλωματίας.

Από την άλλη πλευρά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την Ενεργειακή Μετάβαση, αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος από την εισαγωγή της ίδιας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κατέστη σαφές ότι οι παγκόσμιες αγορές είναι αλληλένδετες και υπόκεινται σε συστημικούς κινδύνους.

Ακόμη και πριν από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, είχαμε να κάνουμε με την αυγή μιας πολύ διαφορετικής εποχής τόσο για την ενέργεια όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η πανδημία, η κλιμάκωση του πληθωρισμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρώτων υλών και εμπορευμάτων για τη στήριξη μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα έχουν δημιουργήσει πραγματικές πιέσεις.

Η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει σφιχτή και ασταθής, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι απίστευτα σημαντικές.

Μια πρόσφατη έρευνα της Allianz Trade Global, η οποία περιλαμβάνει την Ιταλία, υπογραμμίζει ότι ενώ η Κίνα παραμένει ο κύριος προμηθευτής κρίσιμων υλικών παγκοσμίως, πολλές εταιρείες επιλέγουν τη διαφοροποίηση των πηγών και την «προσαρμογή». Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και τη συνεργασία με αξιόπιστους συμμάχους για τον μετριασμό του κινδύνου διακοπής.

Οι γεωπολιτικοί παράγοντες έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η οποία είναι γεμάτη ευκαιρίες, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι πλήρως αλληλένδετα. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο.

Η Ενεργειακή Μετάβαση εξαρτάται πλήρως από τις πρώτες ύλες.

Και η παραγωγή και η επεξεργασία των πρώτων υλών είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.»

Η δομή της Mytilineos Ενέργεια-Μέταλλα την κάνει ανθεκτική

Ο Πρόεδρος της εταρείας τόνισε ότι η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αναγνώρισε τη συνέργεια Ενέργειας Μετάλλων από νωρίς και μεταμόρφωσε ολόκληρο τον οργανισμό γύρω από το ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων. Αυτή η στρατηγική αλλαγή την έκανε πιο ανθεκτική απέναντι στον δαπανηρό αγώνα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την αστάθεια της αγοράς.

«Όταν κανείς δεν το περίμενε, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό βιομηχανικό προηγούμενο που ακολουθούν τώρα και άλλοι.

Υιοθετώντας αυτήν την προσέγγιση, ξεπεράσαμε τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αποτελώντας τον μεγαλύτερο κάθετο παραγωγό αλουμινίου στην ΕΕ. Αυτή η ανθεκτικότητα μας επέτρεψε να ευδοκιμήσουμε ακόμη και εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υποτονικών αγορών τελικών χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αγοράς της Ευρώπης, της Γερμανίας. Έτσι καθιερωνόμαστε ως πραγματικός ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές μας ανάγκες με τρόπο βιώσιμο, φθηνό, απαλλαγμένο από άνθρακα, επιτρέποντάς μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους πόρους του για τις επόμενες γενιές.

Είμαι περήφανος που η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, και μια από τις πρωτοπόρους στην Ευρώπη, που έθεσε εξαιρετικά υυψηλούς στόχους  για τη μείωση των εκπομπών και την ηλεκτροδότηση.

Ταυτόχρονα, όπως και ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία, αισθανόμαστε τεράστια πίεση από τον ρυθμό και τα εργαλεία που οδηγούν την Ενεργειακή Μετάβαση, ιδιαίτερα εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι τρέχουσες κρίσεις και οι στόχοι του καθαρού μηδενός του 2050 δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: την ανάγκη για ένα ενεργειακό σύστημα που να είναι απανθρακωμένο, χαμηλού κόστους και ανθεκτικό.

Ο δρόμος για τη βιωσιμότητα, θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου μετασχηματισμό, μια μαζική κλιμάκωση καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικές υποδομές και, όπως ανέφερα προηγουμένως, τα απαραίτητα ορυκτά και υλικά».

Οι εντάσεις

«Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένες εντάσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η κοινωνία μας. Η πρώτη ένταση είναι μεταξύ του σήμερα και του αύριο.

Απαιτεί τα συστήματά μας να επανασχεδιάσουν και να ξαναφτιάξουν το όχημα στο οποίο βρισκόμαστε ενώ το οδηγούμε. Χρειαζόμαστε επείγουσες επενδύσεις. Και πρέπει να κρατάμε τα φώτα αναμμένα και το φυσικό αέριο να ρέει σήμερα ενώ ετοιμάζουμε το νέο σύστημα του αύριο, καθώς το παλιό σύστημα του χθες υποχωρεί σταδιακά.

Ο στόχος είναι σαφής, αλλά η προσέγγιση μπορεί να στερείται ρεαλισμού και πραγματισμού. Ας εξετάσουμε μερικά γεγονότα:

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, αλλά υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για καθαρές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ας αναλογιστούμε τις ΗΠΑ, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού υποστηρίζει εκτεταμένες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέσω κινήτρων. Για πρώτη φορά, η καθαρή ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες κοστολογείται στο ίδιο επίπεδο με τα ορυκτά καύσιμα και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβραδύνεται λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη συνδεσιμότητα στο δίκτυο. Ομοίως, στις χώρες μας, η μηδενική ή και αρνητική τιμολόγηση της ενέργειας από άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους αποτελεί πρόκληση.

Στη MYTILINEOS, βλέπουμε τα δίκτυα να παίζουν κεντρικό ρόλο για την εταιρεία, αμέσως μετά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, αλλά επίσης ανοίγουν ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίες.

Πρέπει να συνεργαστούμε —πολιτικοί, βιομηχανία, επιστήμονες— και να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συστήματος για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους πόρους κατά τη διάρκεια της ζήτησης αιχμής και τις χαμηλές περιόδους.

Αυτό με φέρνει στη δεύτερη μεγάλη ένταση στο δρόμο προς την Ενεργειακή Μετάβαση: τη σχέση μεταξύ των μερών και του συνόλου.

Πρόκειται για την ενσωμάτωση και λειτουργία του ποικίλου φάσματος τεχνολογιών που χρειάζεται ένα σύστημα καθαρής ενέργειας πολλαπλών γιγαβάτ, από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ενεργειακού συστήματος με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Αυτή η συστημική προσέγγιση είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι συνεργάτες και οι πελάτες μας βλέπουν τη MYTILINEOS ως διευκολυντές του ταξιδιού τους προς την Ενεργειακή Μετάβαση.

Λειτουργούμε σε ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα ως παγκόσμιος, ολοκληρωμένος πάροχος. Διαχειριζόμαστε μερικές από τις πιο αποδοτικές μονάδες της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή εκτελούμε 35 έργα σε 11 χώρες και συνολικά λειτουργούμε σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης παγκοσμίως, με χαρτοφυλάκιο που υπερβαίνει τα 10 GW. Εισάγουμε και διανέμουμε φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είμαστε ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Μέσω της επωνυμίας λιανικής μας, Protergia, διαχειριζόμαστε τη μεγαλύτερη ιδιόκτητη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες με τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές λύσεις.

Ως ολοκληρωμένοι προγραμματιστές και επενδυτές, έχουμε μια πρώτη εικόνα ολόκληρου του φάσματος—των επιμέρους στοιχείων και του συλλογικού συνόλου, των ευκαιριών και των κινδύνων.

Επενδύουμε επίσης σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και το υδρογόνο. Η παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι πολύ μεγάλη και οι λύσεις πρέπει να είναι επεκτάσιμες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης με ανταγωνιστικό τρόπο κόστους.

Και ας είμαστε ξεκάθαροι: Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να συμβεί σε βάρος των πολιτών, διαφορετικά η κρίση θα μεταφερθεί από την οικονομία στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχουμε ήδη δει.

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας από περισσότερα από 280 έργα σε όλο τον κόσμο ότι δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναγνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των αποφάσεων που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι πολιτικοί, οι βιομηχανίες και οι επιστήμονες είναι τελικά αισθητός σε κάθε πολίτη. Η πορεία μας προς τα εμπρός έγκειται στην ανακάλυψη αξιόπιστων λύσεων που ωφελούν όλους.

Αυτό απαιτεί από εμάς στη MYTILINEOS να επανεφευρίσκουμε συνεχώς τον εαυτό μας, να δημιουργούμε αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους και να συμμετέχουμε σε ανοιχτό διάλογο με την παγκόσμια κοινότητα.

Θέλω να τελειώσω με μια νότα αισιοδοξίας.

Οι άνθρωποι μας δεν είναι ξένοι σε κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις. τους αντιμετωπίζαμε πάντα με ανθεκτικότητα, καινοτομία και συνεργασία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά—όχι μόνο για τον μετριασμό των κινδύνων αλλά και για να διαμορφώσουμε ένα φωτεινότερο, πιο ευημερούν και ανθεκτικό μέλλον για όλους. Μαζί, σήμερα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα αύριο καλύτερο για όλους».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Mytilineos επενδύει 3 δισ. στην Ιταλία- Σχέδια εξαγορών στην προμήθεια

AXIA για Mytilineos: Ενισχυμένη και πιο ορατή κερδοφορία μπροστά μας – Αύξηση τιμής στόχου στα €48,60

Motor Oil: Το πριμ στους μετόχους, οι αποδοχές Βαρδή και Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι top αμοιβές στους εργαζόμενους