ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Ευρώπη ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την κατασκευή από τη MYTILINEOS του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του Καναδά στην Αλμπέρτα.
Η ελληνική εταιρεία MYTILINEOS ηγείται ενός έργου ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πέντε έργων ηλιακής ενέργειας στην Αλμπέρτα, τα οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά στα τέλη του 2026 και θα παράγουν αρκετή ενέργεια για 200.000 σπίτια.
Μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα ξεκινά ένα έργο ηλιακής ενέργειας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλμπέρτα, το οποίο όπως αναφέρεται, θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον Καναδά.
Η MYTILINEOS αναφέρει ότι η επένδυση αποτελείται στην πραγματικότητα από πέντε έργα, δύο από τα οποία πλησιάζουν στο στάδιο «ετοιμότητας προς κατασκευή» (RTB) και θα πρέπει να λάβουν σύντομα ρυθμιστικές εγκρίσεις, επιτρέποντας την έναρξη της κατασκευής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Και τα πέντε έργα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του 2026.
Μόλις ολοκληρωθεί ολόκληρο το έργο θα έχει χωρητικότητα 1,4 GW, αρκετή για να τροφοδοτήσει 200.000 σπίτια.
«Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε συνέντευξή του στην Αθήνα. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς».
Το έργο θα κατασκευαστεί σε ξεχωριστά οικόπεδα στη Νότια Αλμπέρτα, μία από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του Καναδά που φιλοξενεί πολλά από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου έργου Travers Solar Project της Greengate Power, του οποίου οι εμπορικές δραστηριότητες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Η MYTILINEOS ιδρύθηκε το 1990 και εξελίχθηκε από μια οικογενειακή επιχείρηση μεταλλουργίας που άνοιξε το 1908. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να δραστηριοποιείται σε δύο κύριες δραστηριότητες – τη μεταλλουργία και την παραγωγή ενέργειας. Απασχολεί περίπου 5.500 υπαλλήλους.
Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης, το οποίο αγόρασε από την καναδική Alcan (τώρα Rio Tinto Alcan) το 2004. Στον τομέα της ενέργειας, λειτουργεί μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εμπορεύεται φυσικό αέριο και κατασκευάζει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 30 χώρες.
Η MYTILINEOS υποστηρίζεται από την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Τορόντο, με επικεφαλής τον Prem Watsa, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στην ελληνική εταιρεία το 2012 και έκτοτε αύξησε τη συμμετοχή της στο 4,7%, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, μετά τον κ. Μυτιληναίο, κατέχοντας το 27%. Η Fairfax έχει την επιλογή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,4%.
Η MYTILINEOS έχει κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ μετά από ετήσια αύξηση σχεδόν 75%. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν στα 143 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μυτιληναίος, 69 ετών, δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Καναδάς ανταποκρίθηκε με μέτρα για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές. Το περασμένο φθινόπωρο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πίστωση φόρου επενδύσεων καθαρής τεχνολογίας. Η Αλμπέρτα έχει περάσει τα δικά της κίνητρα, όπως το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο προσφέρει μακροπρόθεσμες κυβερνητικές συμβάσεις σε παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας.
Στην Αλμπέρτα, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Καναδά. Η επαρχία βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει αυτό το μερίδιο, ενώ η Οτάβα προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών που πέρασε σε νόμο μέχρι το 2050.
Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι το φωτοβολταϊκό έργο της Αλμπέρτα μπορεί να επιλέξει μεταξύ αναβαλλόμενων φόρων για πέντε έτη ή επιδότησης που θα καλύπτει το 30% των κεφαλαιουχικών δαπανών.
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας στην Αλμπέρτα θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά Georgetown, Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow.
Το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MW, θα είναι το μεγαλύτερο. Τα υπόλοιπα θα έχουν ισχύ που θα κυμαίνεται από 246 έως 280 MW.
Η εταιρεία μπορεί να προσθέσει αποθήκευση μπαταριών στα έργα κάποια στιγμή, αν και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη για να δεσμευτεί στην ιδέα (ένα από τα έργα της, στη Βρετανία, διαθέτει τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών).
Είπε επίσης ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου κάπου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό, τι στην Ευρώπη. Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες.
Η επένδυση της Mytilineos αποτελεί μια νέα φάση στην ελληνική βιομηχανία. Πριν από μια δεκαετία, η χώρα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη και στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη. Τα προγράμματα λιτότητας που απαιτήθηκαν σε αντάλλαγμα για διασώσεις υπό την επίβλεψη της Τρόικας – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – βύθισαν την Ελλάδα σε οικονομική ύφεση, ακρωτηριάζοντας πολλούς εργοδότες και σκοτώνοντας τα επενδυτικά τους σχέδια.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες ελληνικές εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό. Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «υπερήφανος» που πραγματοποιεί μια σημαντική ελληνική επένδυση στον Καναδά.
Διαβάστε επίσης:
──────────────────