ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν υπήρξε προετοιμασία για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση από την Ευρώπη και δεν προηγήθηκαν οι απαιτούμενες επενδύσεις και σχεδιασμοί ώστε να εξασφαλιστεί το πιο σημαντικό αγαθό για τον πληθυσμό, που είναι η ενέργεια», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos, μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, συμμετέχοντας σε πάνελ του e-kyklos με τίτλο «Η Ελλάδα μετά: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».
Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ σημείωσε πως η απανθρακοποίηση προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία.
Έρχονται πολλές ενεργειακές κρίσεις
«H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες μετά την κρίση πετρελαίου του 1973. Αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται. Οι κοινωνίες αποφάσισαν να πάμε στην απανθρακοποίηση γρήγορα χωρίς σχέδιο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Για παράδειγμα, τόνισε ότι «ενώ λέμε ότι το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο, δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις για αυτή τη μετάβαση και το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Και αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές, όχι εθνικές. Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή».
“Δεν υπάρχει σήμερα ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
“Με αυτά τα δεδομένα, αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση. Δεν προετοιμάστηκε η Ευρώπη κατάλληλα και δεν είναι έτοιμη για την πράσινη μετάβαση”, σημείωσε.
Κίνδυνος πληθωρισμού
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, επεσήμανε τον κίνδυνο του πληθωρισμού που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της σημερινής – μετά την πανδημία- συγκυρίας.
“Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός” σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι οι νεότεροι δεν τον έχουν βιώσει.
“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές αυτή τη στιγμή, καθώς από εκεί έρχονται οι τάσεις για αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα”, σημείωσε και περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συγκυρίας.
“Το θετικό μομέντουμ της μετά την πανδημία περίοδο απειλείται από την αύξηση της ζήτησης και τις ελλείψεις και τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και τον πληθωρισμό που είναι αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων.
Το πρώτο που συνέβη είναι ότι οι νομισματικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό πρόβλημα ακόμη και αν δεν αντιστοιχούσε στην παραγωγή ενώ επιδείχθηκε και δημοσιονομική ανοχή.
Όταν ο κόσμος ένιωσε ότι μπορεί να κινηθεί μετά την πανδημία, ξόδεψε πολύ γρήγορα και αυτό δημιούργησε αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.
Η προσφορά όμως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν πολλές επενδύσεις δεν έγιναν, πολλά πλοία υπό παραγγελία δεν κατασκευάστηκαν. Η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε παρά αυξήθηκε και η μεγάλη αύξηση της ζήτησης δεν καλύφθηκε από την προσφορά και η προσφορά δε θα μπορέσει να καλυφθεί πολύ σύντομα.
Όταν υπάρχει ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση υπέρ της ζήτησης, ακολουθείται από αύξηση του πληθωρισμού”, σημείωσε.
Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν μπορεί να το διαχειριστεί η κεντρική διοίκηση χωρίς μεταρρυθμίσεις
Σχετικά με το αν μπορεί η κρατική διοίκηση να διαχειριστεί τα μεγάλα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα 4-5 χρόνια, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η απάντηση είναι όχι, όχι όπως είναι σήμερα.
“Για το αν μπορεί το ελληνικό administration να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων 100 δισ. ευρώ μέσα σε 4-6 χρόνια, η απάντηση είναι “όχι όπως είναι”. Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει πάει καλά να το προχωρήσει και να το εντείνει ακόμη περισσότερο, έχοντας ως κίνητρο τα τεράστια κονδύλια που προγραμματίζονται να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη οργανωθεί και οργανώνονται και μπορούν να επιδείξουν ένα ποσοστό απορροφητικότητας αυτών των κονδυλίων. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, όπου εκεί θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια και μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να μπορέσει πράγματι το Ταμείο Ανάκαμψης να βοηθήσει την ελληνική οικονομία” σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Στο ΣΕΒ σημείωσε, επίσης, έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος πρέπει να διαχειριστεί το θέμα, και όπως είπε ότι κατέληξαν ότι την τεχνογνωσία να διαχειριστεί το Ταμείο έχουν οι τράπεζες όπως και τελικά γίνεται.
Τέλος, κατέληξε, «ο κόσμος έχει μπει σε ταχύτατες αλλαγές όποιος δεν τις καταλάβει θα μείνει πίσω και πλέον η κρίση είναι η νέα κανονικότητα».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση