ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η… βόμβα έσκασε το Σάββατο: ο Όμιλος Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να λάβει άδεια παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου 650MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη νέα επένδυση στην αγορά της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το 2009.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η πρόταση της Μυτιληναίος για την αναβάθμιση της μονάδας του ΑΗΣ στο Αμύνταιο Δράμας, ενώ αναμένεται και μία ακόμα κίνηση που θα ολοκληρώσει την… τριλογία της στρατηγικής του ομίλου, με την οποία ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά της ενέργειας. Η τρίτη αυτή κίνηση παραμένει για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, και αυτό σημαίνει μάλλον πως όταν ανακοινωθεί επίσημα θα κάνει… “μπαμ”. Όπως άλλωστε και το σχέδιο για τον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που επίσης δεν είχε ακουστεί καθόλου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο, βάσει του οποίου δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου με δυναμικότητα 1428MW, λίγο λιγότερα από το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, τον Άγιο Δημήτριο (1456MW, συμπεριλαμβανομένων και των δύο παλαιότερων μονάδων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80), που όμως στηρίζεται στον πολύ λιγότερο αποδοτικό και πολύ πιο “βαρύ” για το περιβάλλον λιγνίτη.
Ο σταθμός στον Άγιο Νικόλαο θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση άνω του 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση προκαλεί “σεισμό” όχι μόνο στην αγορά ηλεκτρισμού, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη ΔΕΗ και τη νέα της λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και στην αγορά του φυσικού αερίου, αφού με το νέο εργοστάσιο δημιουργείται ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στη χώρα μας, γεγονός που ασφαλώς θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του ομίλου και θα του δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλους προμηθευτές αερίου.
Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.