Πολλαπλό είναι το χτύπημα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες “μεσαίων” ακινήτων, καθώς η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει ορισμένες πολύ σημαντικές παράπλευρες απώλειες.

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια οι εμπορικές αξίες στην αγορά ακινήτων έχουν υποστεί καθίζηση στις περισσότερες περιοχές, την ώρα που οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν “παγωμένες” στα ίδια επίπεδα, και πλέον απέχουν παρασάγγας από τα επίπεδα της αγοράς. Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς εδώ και χρόνια, καθώς από αυτές εξαρτάται ο υπολογισμός όλων των φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα, από τον φόρο κληρονομιάς και το φόρο μεταβίβασης, μέχρι τον ΕΝΦΙΑ, και επομένως χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες σημαίνουν και χαμηλότερη φορολογία.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρώτο πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών: μειωμένες αντικειμενικές αξίες ίσον μειωμένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Και με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2018 στα 2,65 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτό θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι συντελεστές, δηλαδή να πληρώσουμε ακόμα πιο “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ, είτε να επεκταθεί ο φόρος και σε ακίνητα που μέχρι τώρα είναι εκτός ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τα αγροτεμάχια (που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, αλλά γλιτώνουν τον συμπληρωματικό φόρο). Προφανώς, και οι δύο αυτές επιλογές είναι “τοξικές” για την κυβέρνηση, αλλά και για τα νοικοκυριά, αφού θα φέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις – ειδικά στο δεύτερο σενάριο, αν δηλαδή επιβαρυνθούν περαιτέρω τα αγροτεμάχια, αναμένεται… εξέγερση από τους αγρότες, και αυτό σίγουρα δεν θα το ήθελαν στο Μαξίμου.

Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι αυτό του υπολογισμού του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε οικογένεια, αντί για κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά, ώστε ο φορολογικός μηχανισμός να “πιάσει” και ακίνητα που είχαν μεταβιβαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν τον συμπληρωματικό φόρο.

Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΥΠΟΙΚ είναι το τι θα γίνει με τις λαϊκές περιοχές, όπως το Πέραμα, όπου εκτιμάται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες έως και κατά 40%, την ίδια στιγμή που σε “ακριβές” περιοχές όπως το Ψυχικό και η Φιλοθέη θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση των αντικειμενικών. Θα είναι μάλλον δύσκολο η κυβέρνηση να μας πείσει για το… ταξικό πρόσημο των μεταρρυθμίσεών της, όταν οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ οι πιο εύπορες λιγότερο…

Βέβαια, το πρόβλημα που πραγματικά καίει την κυβέρνηση είναι αυτό των πλειστηριασμών, καθώς οι νέες αντικειμενικές επηρεάζουν και αυτόν τον τομέα, και μάλιστα σημαντικά, αφού πλέον τα ακίνητα που βγαίνουν στο “σφυρί” θα πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, και αυτό φυσικά θα ζημιώνει πρωτίστως τους ίδιους τους οφειλέτες, που θα βλέπουν τις περιουσίες τους να φεύγουν έναντι πινακίου φακής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστική συνέντευξη του Paul Kazarian (Japonica Partners): «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Οι 4 αλλαγές-σοκ στις συντάξεις το 2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 5 ελληνικές start-up που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση 1 εκατ. δολαρίων