ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιπλέον 25 νέα διαγνωστικά κέντρα προγραμματίζει για το 2019 η Βιοϊατρική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενισχύσει τη διείσδυσή της στην πρωτοβάθμια υγεία επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της. Η εταιρεία, που την τελευταία διετία πραγματοποίησε επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη με 4 νέα διαγνωστικά σε Βάρη, Νέα Ερυθραία, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και Ηλιούπολη και περιμένει άδειες για νέα σημεία σε Χαλκίδα, Αιγάλεω και Τερψιθέα. Θα ακολουθήσουν ακόμη 10 κέντρα στην υπόλοιπη Αθήνα και ακόμη 10 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι, με τα νέα διαγνωστικά κέντρα, το σύνολο του δικτύου του ομίλου να φτάσει τα 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα από 42 που είναι σήμερα.
Ο τζίρος του 2018 έφτασε τα 145 εκατ. ευρώ, αυξημένος από πέρυσι, αλλά τα EBITDA εμφανίζονται μειωμένα λόγω του rebate και το clawback που μειώνουν την κερδοφορία της εταιρείας. Εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα το περιβάλλον θα βελτιωθεί, η Βιοϊατρική συνεχίζει να σχεδιάζει την επέκτασή της με επενδύσεις, με στόχο να αυξάνει τα μερίδιά της στην αγορά, και να προετοιμάζεται για καλύτερες αποδόσεις όταν θα τερματιστεί το rebate και το clowback.
Πόσο κοστίζει το clawback
«Η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των παρόχων υγείας», σημειώνει στο mononews.gr o ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Σπανός.
Όπως εξηγεί «πρόσθεσαν 82 διαγνωστικές εξετάσεις, αυξάνοντας κατά 18 εκατ. τον προϋπολογισμό, όταν το κόστος αυτών των εξετάσεων είναι 80 εκατ. με αποτέλεσμα τη διαφορά να την πληρώνουν τα διαγνωστικά κέντρα. Μόνο από τις απλές ακτινογραφίες μπαίνουμε μέσα 1,8 εκατ. ευρώ».
«Στους υπερήχους το rebate είναι 46% και 23% clawback, δηλαδή 70% των εσόδων επιστρέφεται με αποτέλεσμα να μπαίνουμε μέσα. Από τα 8,28 ευρώ δηλαδή που είναι το κόστος του υπερήχου , δίνουμε πίσω το 70% και παίρνουμε τελικά το 1/3 του κόστους. Από τις εξετάσεις και τους απλούς υπέρηχους έχουμε ζημιές, κερδίζουμε μόνο από τον έγχρωμο υπέρηχο και τον υπέρηχο καρδιάς που είναι υπερβολικά ακριβοί. Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός στις τιμές ώστε να μην είναι παράλογα υποκοστολογημένες κάποιες και υπερκοστολογημένες κάποιες άλλες.
Είναι όμως ανοιχτή η εταιρεία σε νέους επενδυτές; «Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν πουλάμε ούτε μειοψηφικό πακέτο, γιατί θεωρούμε ότι λόγω του clawback και του rebate τα ΕΒΙTDA εμφανίζονται μειωμένα και δεν απεικονίζουν την πραγματική δυναμική και την αξία της εταιρείας. Σε δύο χρόνια πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση και θα εξετάσουμε τότε προτάσεις επενδυτών», σημειώνει ο κ. Σπανός.
Τα σχέδια για την Κύπρο
Στην Κύπρο η Βιοϊατρική έχει τη διαχείριση των εργαστηρίων του Γερμανικού Ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό, τη διαχείριση των εργαστηρίων μιας κλινικής στην Πάφο και 10 αιμοληπτικά κέντρα και τώρα σχεδιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο διαγνωστικό κέντρο στη Λευκωσία, 2.700 τ.μ επένδυσης 4 εκ. ευρώ, που θα ανοίξει τον Ιούνιο για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες τώρα που υπάρχει απαίτηση πιστοποίησης. «Στην Κύπρο, πλέον μόνο με πιστοποιημένες εξετάσεις μπορείς να συμβληθείς με το Δημόσιο. Και όσοι δεν μπορούν να τις κάνουν πρέπει να αγοράζουν υπηρεσίες από τα πιστοποιημένα εργαστήρια αλλά θα πρέπει να δηλώνουν που κάνουν τις εξετάσεις. Αυτό δημιουργεί θετική προοπτική στην ανάπτυξή μας καθώς θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα πιστοποιημένα εργαστήρια», σημειώνει ο κ. Σπανός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νταβός: Άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
- Ιράν: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών