ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις πραγματοποιεί η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών.
Μάλιστα, οι διεθνείς επενδυτές με παρουσία στη χώρα μας οι οποίοι γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» την κατάσταση που επικρατεί θεωρούν σε ποσοστό 50% πως η κυβέρνηση ακολουθεί σωστή πολιτική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ενώ στην πλειονότητά τους (ποσοστό 84%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία.
Ένας στους τρεις μάλιστα δήλωσε πως σκοπεύει να επενδύσει στην ελληνική αγορά την επόμενη τριετία, με τους κλάδους της μεταποίησης, των logistics και της αγροτικής παραγωγής να κεντρίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θετική άποψη έχει και η πλειονότητα των επενδυτών (77%) για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων (72%).
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του Covid-19 βοήθησε στην εικόνα που έχουν ως επενδυτές για την χώρα μας, με αποτέλεσμα οι μισοί απ’ όσους έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά να διατηρήσουν αμετάβλητο το επενδυτικό πλάνο τους για τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό (28%) που έχουν αποφασίσει να αναστείλουν προγραμματισμένες επενδύσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και «να καθίσει η σκόνη» και περίπου 6% να τις ακυρώσουν. Λιγότερη θετική για την ελκυστικότητα της Ελλάδας είναι η άποψη όσων δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ένα στους τρεις πάντως θεωρεί πως έχει βελτιωθεί από πέρυσι το επενδυτικό περιβάλλον ενώ ένας στους δυο εκτιμά πως θα υπάρξει περαιτέρω καλυτέρευση στην επόμενη τριετία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Ειδικότερα, στα πλεονεκτήματα ξεχωρίζουν η ποιότητα ζωής (περιβάλλον, ψυχαγωγία, πολιτισμός, κα.), οι ψηφιακές υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες, το εργατικό δυναμικό, η πολιτική σταθερότητα, οι μεταφορές και τα logistics και το κόστος εργασίας.
Στον αντίποδα, τα μειονεκτήματα εντοπίζονται στην κουλτούρα ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων, στην εργατική νομοθεσία, την βοήθεια που προσφέρει το Κράτος στις επιχειρήσεις, το δικαστικό σύστημα και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, η φορολογία και η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, Πάνος Παπάζογλου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του Capital Link ανέφερε πως η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει στο προσκήνιο των επενδυτών, στέλνοντας μήνυμα πως είναι και πάλι ανοιχτή σε νέα επιχειρηματικά σχέδια (back to business) ενώ υπογράμμισε ως ενθαρρυντικό την άποψη που εκφράζουν πολλοί επενδυτές πως η κυβέρνηση εφαρμόζει θετικές πολιτικές που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και την βούληση πολλών να επενδύσουν στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, σημείωσε πως χρειάζεται να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» που εμποδίζουν την ανάπτυξη και στάθηκε στην ανάγκη χάραξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με τους τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως μπορεί να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις που θα φέρουν «γρήγορες νίκες» και θα συμβάλουν να αρθούν γρήγορα κάποια από τα εμπόδια που κρατάνε μακριά τους επενδυτές, όπως το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης για τις οικονομικές υποθέσεις.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο τομέα έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, η οποία κατάφερε μέσα σε σύντομο διάστημα να επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης και χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Κλείνοντας υπογράμμισε πως πρέπει να εκμεταλλευθούμε την κινητικότητα και τη διάθεση που δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ως «κράχτες» για να πείσουμε και άλλους να έρθουν στην χώρα μας.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση