• Business

    Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός – Τιμή στόχος 22% υψηλότερα

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης αναφέρουν για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι ανακοίνωσε ένα σταθερό σύνολο για το α’ φετινό τρίμηνο σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

    «Ο όμιλος επέδειξε σταθερή οικονομική θέση και ανάπτυξη, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συμβάσεις παραχώρησης να οδηγούν την κερδοφορία, αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη συνεισφορά από τη θερμική ενέργεια λόγω των πιο ομαλοποιημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της προγραμματισμένης συντήρησης των εγκαταστάσεων. Η τιμή στόχος είναι τα 20,2 ευρώ και η σύσταση overweight», εξηγούν οι αναλυτές.

    Τα έσοδα για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 748 εκατ. ευρώ, μειωμένα 9% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχυρή συμβολή από τις ΑΠΕ και τις παραχωρήσεις. Ο Όμιλος παρουσίασε αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 148 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Euroxx κατά 9% περίπου. Το EBIT του ομίλου ανήλθε σε 98,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 27% σε ετήσια βάση, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 62 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% περίπου λόγω των υψηλότερων εξόδων χρηματοδότησης λόγω των επενδύσεων. Τα σταθμισμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση, αλλά 5% πάνω από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.

    Οι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις ξεχώρισαν από άποψη αύξησης των εσόδων, με τους δύο τομείς να αυξάνονται κατά 40% και 27% αντίστοιχα. Τα έσοδα από την παραγωγή θερμικής ενέργειας ήταν κατά 13% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ τα κατασκευαστικά έμειναν αμετάβλητα.

    Όσον αφορά την κερδοφορία, το αφήγημα παραμένει το ίδιο με την Τέρνα Ενεργειακή να καταγράφει αύξηση των EBITDA κατά 47% σε ετήσια βάση λόγω της υψηλότερης εγκατεστημένης δυναμικότητας και του συντελεστή φορτίου, με τις συμβάσεις παραχώρησης επίσης αυξημένες κατά 37% σε ετήσια βάση λόγω της υγιούς αύξησης της κίνησης και της προσαρμογής των τιμολογίων διοδίων.

    Ο κλάδος κατασκευών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να φτάνει πλέον τα 5,0 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ προς υπογραφή. Η συμβατική παραγωγή κατέγραψε πτώση κατά 5% σε ετήσια βάση στα 19,5 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας συντήρησης για έναν από τους δύο σταθμούς CCGT της. Η Ήρων, η ηλεκτρική εταιρεία ενέργειας του ομίλου, συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο αγοράς, φθάνοντας το 12% τον Μάρτιο από 10,8% τον Δεκέμβριο του 2023. Από τα 19,5 εκατ. ευρώ EBITDA, το 86% αποτέλεσε την προμήθεια του Ήρωνα (1,4TWh που πωλήθηκαν), με το υπόλοιπο 14% στην παραγωγή (0,3TWh που παρήχθησαν το τρίμηνο από 0,4TWh το α’ τρίμηνο πέρυσι).

    Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός και ο καθαρός δανεισμός του ομίλου τον φετινό Μάρτιο ήταν σε 1,6 δισ. ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι, με τον δείκτη καθαρό χρέος προς EBITDA να είναι στις 2,6 φορές. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, η ταμειακή θέση ανήλθε σε 627 εκατ. ευρώ, με σταθμισμένο καθαρό χρέος στα 293 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προς τους μετόχους €34,8 εκατ., αυξημένα κατά 51,3%

    ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα Γέφυρα Ευήνου (pics)

    Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό από ΕΜΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ