Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ Τέρνα: Νέα δυναμική από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής

Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές της Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά αναλύουν τα νέα σχετικά με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και τις θετικές προοπτικές της ΓΕΚ Τέρνα στα ελληνικά έργα υποδομής.

«Εκτιμάμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω την ανοδική μας άποψη για τη μετοχή. Με την ωρίμανση των υφιστάμενων έργων, η ΓΕΚ Τέρνα θα επιτυγχάνει το 2028 EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με σημαντική ροή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μετά την έναρξη κάλυψης της μετοχής τον Ιανουάριο, οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν αυξηθεί κατά 29%. Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με 8,5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για το 2028, μετά από την πλήρη ενοποίηση της παραγωγής EBITDA από τα μεγάλα έργα που αναλήφθηκαν το 2024-2025.

Η εισροή μετρητών από την Τέρνα Ενεργειακή παρέχει περαιτέρω ανοδικές επιλογές ενόψει μιας ισχυρής δυναμικής ύψους 2 δισ. ευρώ. Η τιμής στόχος τίθεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight)», εξηγούν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

Η συμφωνία με την Τέρνα Ενεργειακή δίνει έξτρα «πυρομαχικά»

Η εισροή μετρητών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (880 εκατ. ευρώ) θα παράσχουν σημαντικά «πυρομαχικά» για τις τρέχουσες μετοχικές δεσμεύσεις της ΓΕΚ Τέρνα (Αττική και Εγνατία Οδός), καθώς και για νέα έργα υποδομής στην Ελλάδα κατά την επόμενη πενταετία (40-50 δισ. ευρώ με 8-10 δισ. ευρώ τους επόμενους 18-24 μήνες).

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να αναδιαθέσει τα μετρητά από τη συναλλαγή για την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε νέα έργα με δυνατότητα 2 δισ. ευρώ για νέες ευκαιρίες ή/και πληρωμές μερισμάτων.

«Έχουμε επικαιροποιήσει το μοντέλο μας για να συμπεριλάβουμε τη συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακής και τις θετικές προοπτικές από τον κατασκευαστικό χώρο.

Υποθέτουμε τώρα ότι τα EBITDA θα φθάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές των 0,7-0,8 δισ. ευρώ έως το 2028 από περίπου 0,4 δισ. ευρώ το 2024, λόγω της ενοποίησης και την ωρίμανση των νέων παραχωρήσεων. Αποτιμούμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρησιμοποιώντας μια αποτίμηση του αθροίσματος των μερών (SOTP).

Εφαρμόζουμε έκπτωση 10% για τον όμιλο και εξάγουμε τιμή στόχο στα 26 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας προοπτική ανόδου 46%», καταλήγουν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

Διαβάστε επίσης: 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 48% η χρήση πράσινης ενέργειας- Διπλάσια ποσά 11,6 εκατ. ευρώ για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι βλέπει η αγορά στη μετοχή μετά την έκθεση της Axia

AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η επόμενη μέρα φέρνει αυξημένη τιμή στόχο στα €27,40