Γίνονται… θαύματα στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας; Αν κρίνει κάποιος με βάση την πορεία που έχουν διαγράψει οι μετοχές των εταιρειών Euromedica και Εκδόσεις Λιβάνη, τότε η απάντηση μάλλον θα πρέπει να είναι το «ναι». Διότι και τα δύο αυτά «χαρτιά» έχουν κάνει ένα ξέφρενο ράλι ανόδου, σπάζοντας το φράγμα του… 1000% στις αποδόσεις.  Η πολυσυζητημένη και βαθύτατα προβληματική Euromedica είναι εκείνη που κατέχει τα σκήπτρα, καθώς η μετοχή της καταγράφει κέρδη… 1.714,3% σε ορίζοντα 12μήνου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μετοχή της εταιρίας «Λιβάνη», που είναι φορτωμένη με ζημιές και «κόκκινα» δάνεια, έχει ενισχυθεί κατά… 1.255,5%! Όλες οι άλλες μετοχές των 187 εισηγμένων εταιρειών είτε είναι μακράν πίσω στα κέρδη είτε σημειώνουν απώλειες.

Μετοχικός πλούτος

Αν υποτεθεί ότι στην αρχή της περσινής χρονιάς, κάποιος «παίκτης» είχε τη φαεινή ιδέα ή αποφάσιζε να ρισκάρει τοποθετώντας 1000 ευρώ στη Euromedica και άλλα τόσα στις «Εκδόσεις Λιβάνη», τώρα θα είχε δημιουργήσει «μετοχικό πλούτο» 31.698 ευρώ συνολικά…

Ρευστοποιώντας αυτό το χαρτοφυλάκιο, θα είχε καθαρά κέρδη 29.698 ευρώ…  Όντως όλα αυτά μοιάζουν με θαύμα. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν πρακτικά ανέφικτο να αγοραστούν μετοχές των δύο εταιρειών, λόγω έλλειψης συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Ακόμη κι αν είχαν αγοραστεί τα «χαρτιά», θα ήταν εξίσου δύσκολο να πουληθούν σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 253 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις των τελευταίων 12 μηνών, η Euromedica έκανε πράξεις μόνο στις 85. Στις οποίες η συνολική αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21.369,28 ευρώ όλα κι όλα.

Δηλαδή, κατά μέσο όρο ο ημερήσιος τζίρος ήταν 251,4 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η τιμή της μετοχής που ξεκίνησε στις αρχές του 2017 από το 0,007 ευρώ είναι τώρα στο 0,127 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από τις 152,7 χιλιάδες ευρώ αναρριχήθηκε στα 2,77 εκατ. ευρώ… Τυπικά ο βασικός μέτοχος είναι αυτός που καρπώνεται τις περισσότερες υπεραξίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ο  Θωμάς Λιακουνάκος που έχει το 54,8% της Euromedica (μέσω της ΑΧΟΝ συμμετοχών) είναι δέσμιος των τραπεζών.

Εκτός από τα 200 εκατ. δάνεια της εταιρείας που αγόρασε το Farallon Capital (έναντι 36 εκατ. ευρώ) υπάρχουν άλλα τόσα που είναι στην τράπεζα Πειραιώς. Δάνεια βεβαίως, που έχουν ενέχυρα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία αλλάζουν χέρια με τις πωλήσεις.

Η ίδια η εταιρεία, πάντως, αποτιμά την αναπόσβεστη αξία όλης της περιουσίας της στα 297,1 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως, η αλλαγή σκυτάλης στη Euromedica να έχει και περαιτέρω χρηματιστηριακό ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Η μετοχή των εκδόσεων Λιβάνη έχει κάνει πράξεις μόνο στις 66 από τις τελευταίες 253 συνεδριάσεις. Με τη συνολική αξία των συναλλαγών να είναι μόνο 8.102,77 ευρώ. Δηλαδή για τις μέρες που «άνοιξε» ο μέσος τζίρος ήταν 122,8 ευρώ…

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι στις 943,6 χιλ ευρώ, αφού η μετοχή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από το 0,009 ευρώ και είναι τώρα στο 0,122 ευρώ.

Επί μήνες η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της που ανέρχονται σε περίπου 14,5 εκατ. ευρώ.

Εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα. Η οικογένεια Λιβάνη (τα αδέλφια Ηλίας και Παναγιώτα, καθώς και η μητέρας τους Κατερίνα) κατέχει το 80,2% της εισηγμένης.

Η Εθνική, έναντι ομολογιακού δανείου που έχει χορηγήσει, δεν επιτρέπει στους βασικούς μετόχους να μειώσουν τη συμμετοχή τους κάτω από το 67%.

Σαφώς, αν βρεθεί λύση αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων, μπορεί να ευνοήσει κι άλλο τη μετοχή.