ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρώτη έκθεση “ενισχυμένης εποπτείας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση για την Ελλάδα δε θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του χρόνου, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) εάν κριθεί ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη “μεταρρυθμιστική της διάθεση”. «Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο» σημείωσε.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων τα προσχέδια έχουν κριθεί από την Επιτροπή “συμβατά” με τους κανόνες της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν κυρίως με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών με προβλήματα και θα καταλήξουν σε μια δήλωση για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, της συνεδρίασης της Δευτέρας, αναμένεται να αφιερωθεί στις προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί.
Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ και στο ζήτημα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.