Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Eurobank Equities: Τιμή στόχος τα 11 ευρώ για τη μετοχή της Dimand

Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand

Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand

Τιμή στόχο τα 11 ευρώ, δίνει για τη μετοχή της Dimand έκθεση της Eurobank Equities, δείχνοντας έτσι τα μεγάλα περιθώρια ανόδου που υπάρχουν. Η συγκεκριμένη ανάλυση έγινε όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 8,57 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή δίνει περιθώριο ανόδου 28,4%.

Αιτιολογώντας την τιμή – στόχο η Eurobank Equities αναφέρει ότι η Dimand είναι από τους κορυφαίους developers στην Ελλάδα, διαχειρίζεται συνολικά 20 έργα που περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία διαφόρων χρήσεων, 539 χιλ. τ.μ. και μεικτή αξία ανάπτυξης (GDV) – κατά την ολοκλήρωση – κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι η εταιρεία τα επόμενα χρόνια θα διατηρήσει τον αυξημένο κύκλο εργασιών κι εστιάζει στην ικανότητα της Dimand να βρίσκει περιοχές ιδανικές για αστική ανάπτυξης και να αποκτά μεγάλες εκτάσεις γης σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Με 20 έργα που είναι έτοιμα να ολοκληρωθούν κατά την περίοδο 2024-27, ο κύκλος εργασιών του ενεργητικού θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας τον όμιλο να ενισχύσει τον ισολογισμό του, να αξιοποιήσει το επενδυμένο κεφάλαιο και να αυξήσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Στην έκθεση επισημαίνει επίσης ότι σε αντίθεση με πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι αναπτύσσουν περιουσιακά στοιχεία προς ενοικίαση εστιάζοντας στη μακροπρόθεσμη δημιουργία εισοδήματος από την εκμίσθωση των ακινήτων τους, η Dimand ασχολείται κυρίως με τη νομισματοποίηση περιουσιακών στοιχείων και την ανακύκλωση κεφαλαίων μέσω της πώλησης της συμμετοχής της στα SPV που αναπτύσσουν τα ακίνητα.

Γιατί θα πάει στα 11 ευρώ

Σύμφωνα με την ανάλυση προβλέπεται ότι η Dimand θα έχει κερδοφορία 180 εκατ. ευρώ από τα 20 projects έως το 2027, τα 30 εκατ. ευρώ το 2024.

Αναφορικά με την αποτίμηση της Dimand τονίζεται ότι είναι μάλλον δύσκολη εξαιτίας της πολυπλοκότητας που συνδέεται με τη δομή του ομίλου και τη φύση της ίδιας της αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Η προσέγγιση της χρηματιστηριακής είναι αρκετά απλή κάνοντας την προσέγγιση αναλύοντας:

1. Τα υπό ανάπτυξη projects

2. Τα projects που ανακοινώθηκαν πρόσφατα

3. Το project Skyline (η συμφωνία θα κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2024) και  παράλληλα την αξία:

4. Τη δραστηριότητα της διαχείρισης υπηρεσιών έργων, που θεωρείται «asset-light» και μπορεί να εκληφθεί επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων.

Με αυτά τα στοιχεία καταλήγει σε μία αποτίμηση SOTP (Sum-of-the-Parts Valuation) στα 11 ευρώ ανά μετοχή.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι μετοχές θα διαπραγματεύονται υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει τα ROEs σε διψήφιο αριθμό και ως εκ τούτου συστήνει «αγορά».<

Η έκθεση σημειώνει ότι η μετοχή έχει υποστεί απώλειες 43% από την IPO της, εξαιτίας των γενικότερων θεμάτων που αντιμετώπισε ο κλάδος (αύξηση επιτοκίων, αυστηρότερους όρους πίστωσης, υποβάθμιση του ευρύτερου τομέα) όσο και από πιο ειδικούς παράγοντες (πολυπλοκότητα, πορεία προς τη δημιουργία εσόδων).

Ωστόσο, η Eurobank Equities τονίζει ότι παρά το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι developers συνολικά παγκοσμίως, όσοι εμφανίζουν διψήφια ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων συνήθως διαπραγματεύονται με δείκτη άνω του 1x στην αναλογία P/NAV (τιμής προς καθαρή αξία ενεργητικού – Price to Net Asset Value ratio).

Σε αυτή τη βάση, η Dimand στο 1,1x του δείκτη P/NAV του 2023 αλλά κάτω του 1x το 2024 και δεδομένης της δημιουργίας κεφαλαίου άνω των 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση, συνιστά για τη χρηματιστηριακή μία μετοχή σημαντικά μειωμένου κινδύνου (de-risked) στα επίπεδα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Dimand έκλεισε στις 24 Ιουλίου στα 8,980 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση εδώ:

240724173325_eurobank-dimand