Η Μυτιληναίος φιλοξένησε μια συνάντηση αναλυτών στις εγκαταστάσεις της, στην οποία η διοικητική ομάδα έκανε την ανασκόπηση του 2022 και παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos είναι κορυφαία επιλογή για φέτος από τη χρηματιστηριακή με τιμή στόχο τα 30,5 ευρώ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές του 2023 και στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στο κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί το νέο επίπεδο κερδοφορίας υπό το πρίσμα της υποχώρησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε την πεποίθησή του για τη βιωσιμότητα του EBITDA, αφήνοντας περιθώρια ανοδικού κινδύνου, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές αναμένεται να αποκαλυφθούν στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου τον Ιούνιο.

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν στη συνάντηση:

Εταιρικός μετασχηματισμός: Σχετικά με την επίδραση του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, η διοίκηση δήλωσε ότι η νέα απλουστευμένη δομή θα παρέχει διαφάνεια και σαφέστερη εικόνα για τα αποτελέσματα κάθε δραστηριότητας.

Παραγωγή αλουμινίου: Η διοίκηση δήλωσε ότι το ενεργειακό κόστος για το χυτήριο αναμένεται να μειωθεί από το 2024 και μετά, καθώς το χυτήριο θα ηλεκτροδοτείται κυρίως από ΑΠΕ, ενώ στο ενεργειακό μείγμα θα συμβάλλουν και οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου CCGT που ανήκουν στον Όμιλο, κατά τις ώρες χαμηλής παραγωγής από ΑΠΕ. Τους τελευταίους μήνες, ο Όμιλος έχει ηλεκτροδοτήσει εν μέρει το χυτήριο μέσω των δικών του μονάδων CCGT, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κόστος παραγωγής είναι κατά περιόδους χαμηλότερο από την κλειδωμένη τιμή του ρεύματος. Σχολιάζοντας το χαμηλό κόστος παραγωγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ως κινητήριους παράγοντες την προμήθεια φυσικού αερίου σε ευνοϊκές τιμές και τις εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Ο Όμιλος έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί η μετάβαση προς την πράσινη ηλεκτροδότηση του χυτηρίου μέσω της ανακοινωθείσας υπογραφής μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ενέργειας με την EDPR για την πράσινη ενέργεια που παράγεται από ένα αιολικό χαρτοφυλάκιο 78MW.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Όσον αφορά τον αγωγό ΑΠΕ, η διοίκηση επανέλαβε την καθοδήγηση για ηλεκτροδοτήσεις 1GW το 2023 και 2,5GW το 2024, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ιδιαίτερα κερδοφόρο υποτμήμα BOT (Build-operate-transfer), το οποίο οδήγησε την ανάπτυξη του τομέα το 2022. Ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι η κερδοφορία του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση και η τιμολόγηση παραμένουν ισχυρές, διατηρώντας αυξημένα περιθώρια κέρδους.

Μεταλλουργία: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά σε δύο νέα έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τομέα, και συγκεκριμένα στην αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης αλουμινίου και στην επέκταση της ανακύκλωσης άλλων μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.

Επενδύσεις: Η διοίκηση επανέλαβε την καθοδήγηση για τις επενδύσεις στα επίπεδα του 2022 (περίπου 700 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν τη συντήρηση και τα υπόλοιπα αφορούν επενδύσεις σε πράσινες δραστηριότητες (κυρίως την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων).

Δανεισμός: Όσον αφορά τον δανεισμό, η διοίκηση έθεσε ως στόχο για το 2023 καθαρό χρέος/EBITDA <1,5x, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι ο Όμιλος δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια (μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης από το RRF με επιτόκιο 1%, της χρηματοδότησης της ανάπτυξης των ΑΠΕ στο εξωτερικό μέσω δανείων χωρίς αναγωγή και της εξασφάλισης φθηνότερης χρηματοδότησης κ.λπ.)

Παραχωρήσεις: Ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει επιλεκτικά σε έργα με διψήφια περιθώρια κερδοφορίας, καθιερώνοντας την επιχείρηση παραχώρησης ως σταθερή πηγή κερδοφορίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Όμιλος επιδιώκει να λάβει πιστοληπτική βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, η οποία στη συνέχεια θα παρέχει πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση και, ως εκ τούτου, θα ενισχύσει τις αποδόσεις.

Προοπτικές 2023: Ενόψει της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι η Εταιρεία θα μπορέσει να διατηρήσει την κερδοφορία του οικονομικού έτους 2022 αφήνοντας ανοδικό κίνδυνο, ενώ ανέπτυξε μια σειρά θετικών επιπτώσεων στον Όμιλο από την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, δηλαδή υψηλότερος συντελεστής φορτίου για τις μονάδες CCGT, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικές (δεδομένου ότι το κόστος των εκπομπών Co2 είναι πάνω από €90 ανά τόνο), οφέλη από την εγγενή αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου, λιγότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και μείωση των επισφαλών απαιτήσεων στη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: