• Μετοχές

    Eurobank Equities για ΕΧΑΕ: Άθικτη η επενδυτική θέση, παρά την αδράνεια του οίκου MSCI

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)


    Η Eurobank Equities και ο Ανδρέας Σουβλερός διατηρούν την εποικοδομητική τους στάση για τη μετοχή της ΕΧΑΕ μετά τη διόρθωση της μετοχής της, καθώς η ελληνική θέση παραμένει άθικτη και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 6,60 ευρώ από 6,40 ευρώ πριν με τη σύσταση αγοράς να διατηρείται.

    «Έχουμε αυξήσει το 12μηνο στόχο τιμής στα €6,6 από €6,4, αντανακλώντας μια μικρή αύξηση κερδών (3% σε επίπεδο EBITDA). Οι μετοχές διαπραγματεύονται επί του παρόντος χαμηλότερα από 8,7 φορές τον δείκτη forward EV/EBITDA, ένα τεράστιο discount 41% έναντι των ομοειδών, το οποίο είναι υψηλότερο από το ιστορικό μέσο discount και δεν συνάδει με το σχετικό προφίλ ανάπτυξης. Η τιμή στόχος μας τοποθετεί την ΕΧΑΕ σε αποτίμηση 13,2 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος, μόλις ένα μικρό discount (δηλ. περίπου 5%) έναντι των ομοειδών», εκτιμά ο Σουβλερός.

    «Ο δείκτης του ΧΑ ξεκίνησε δυναμικά το 2024 σημειώνοντας άνοδο 16% έως τα μέσα Μαΐου, με κινητήρια δύναμη την άνοδο 26% στις τράπεζες και 10% στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

    Οι βασικοί παράγοντες πίσω από αυτό το ράλι περιελάμβαναν: i) μέτρια επαναξιολόγηση, ii) τις καλύτερες επιδόσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS beats), iii) ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (2024-2025 αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2%, πάνω από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ), και iv) παγιωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιωμένη ρευστότητα, που αποδεικνύεται από την άνοδο της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών (ADV).

    Ωστόσο, από τα μέσα Μαΐου ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 4%, επιβαρυνόμενος από: i) μια γενική μείωση του κινδύνου λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, και ii) επανατοποθέτηση ενόψει των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, που επηρεάζουν κυρίως τις τράπεζες. Παρά τη βουτιά αυτή, παραμένουμε εποικοδομητικοί για τις ελληνικές μετοχές, γεγονός που στηρίζει τη θετική μας στάση για το ΧΑ.

    Εκτός από τους βασικούς θεμελιώδεις παράγοντες που παραμένουν άθικτοι, βλέπουμε επίσης πολλά περιθώρια σύγκλισης σε μετρήσεις όπως η κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ και η ταχύτητα συναλλαγών, όπου η Ελλάδα υστερεί έναντι άλλων αγορών.

    Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι όγκοι και η κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, ενισχυμένοι περαιτέρω από την αυξανόμενη όρεξη για δημόσιες εγγραφές και εταιρικές πράξεις.

    Η ενδεχόμενη επιστροφή στο καθεστώς της αναπτυγμένης αγοράς προβάλλει ως θετικός καταλύτης, αν και με καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα και λιγότερο σαφή ανάγνωση όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο, κατά την άποψή μας», εξηγεί ο Σουβλερός.

    Η MSCI παραλείπει την τοποθέτηση της Ελλάδας στη λίστα παρακολούθησης των αναπτυγμένων αγορών και η εστίαση μετατοπίζεται σε FTSE και Stoxx

    Οι ελπίδες για την αναθεώρηση της MSCI τον Ιούνιο του 2024 για την τοποθέτηση της Ελλάδας στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά δεν εκπληρώθηκαν, οδηγώντας έτσι σε μετατόπιση της εστίασης προς την επικείμενη αναθεώρηση του FTSE το γ’ τρίμηνο φέτος και στη συνέχεια του Stoxx (ενδεχομένως στις αρχές του 2025).

    «Κατά την άποψή μας, τα κριτήρια του Stoxx (4 μετοχές με κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. δολάρια, free-float 1,8 δισ. δολάρια) φαίνονται πιο εφικτά από εκείνα του FTSE, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις τράπεζες. Αν και η αδράνεια του MSCI μπορεί να θεωρηθεί κάπως απογοητευτική, οι επενδυτές δεν είχαν πραγματικά τοποθετηθεί για την προσθήκη της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης.

    Αυτή η αδράνεια σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο σημαντική από την πολλαπλή επέκταση φέτος, καθώς τα περιθώρια μείωσης των ασφαλίστρων κινδύνου φαίνονται πιο περιορισμένα ελλείψει του σημαντικού τεχνικού καταλύτη που σχετίζεται με τα νέα του MSCI», προβλέπει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities για HelleniQ Energy: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση στην τιμή στόχο στα €9,70

    Γιάννος Κοντόπουλος: Οι κίτρινες κάρτες στην ΕΧΑΕ

    Αναγνώριση πλασματικών ετών και για την επικουρική σύνταξη με 15ετία – Τι προβλέπει η νέα διάταξη



    ΣΧΟΛΙΑ