Στην πώληση του δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων έως 1 δις ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 θα προχωρήσει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας κατά την ενημέρωση των επενδυτών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs  στα 15,6 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank το πακέτο Ecliplse 2018 όπως θα ονομάζεται θα είναι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ το τρίτο πακέτο, που θα περιέχει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις αναμένεται να βγει προς πώληση το 2019.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 5 δις ευρώ από όλες τις τράπεζες στην doBank, αλλά και στην FPS, τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που δημιούργησε η Eurobank και η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου πακέτου Eclipse που πωλήθηκε στην Intrum.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs, o σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) παρέμεινε αρνητικός στα 210 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε ενώ οι προβλέψεις προς τα NPEs αυξήθηκαν. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2017.

Ερωτηθείσα για την προοπτική έκδοσης καλυμμένων ομολογιώνTier 1 ή Tier 2, η διοίκηση της τράπεζας εξήγησε ότι με δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test που δεν οδήγησε στην ανάγκη κατάρτισης και υποβολής capital plan, δεν είναι κάτι που εξετάζεται άμεσα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς.

H διοίκηση της Eurobank εμφανίστηκε σίγουρη ότι οι στόχοι φέτος που αφορούν την κερδοφορία, τα νέα μικτά δάνεια της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ και τη μείωση των NPEs στα 15,6 δις. ευρώ θα επιτευχθούν.

Σε καθαρά δάνεια, το ποσό θα αφορά 400 εκατ. ευρώ.

Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 60 μονάδες βάσης σε 56,1%. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων στα NPEs είναι και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές του Νόμου 3869/2010.

Στον τομέα της ρευστότητας, οι πρώτοι τρεις μήνες τους 2018 ήταν πολύ θετικοί, καθώς η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερη κατά 4 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2017.

O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 15,1% επί του σταθμισμένου ενεργητικού και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 17,8%. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 12,0%

Τέλος, αναφορικά με το cost of risk, η διοίκηση επαναεπιβεβαίωσε ότι θα είναι χαμηλότερα από 200 μ.β.