Η υλοποίηση της επένδυσης για το Θριάσιο, η δημιουργία δύο νέων βιομηχανικών περιοχών στην Πέλλα και την Κοζάνη και η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων είναι τα επόμενα  σχέδια της  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η εταιρεία που ανήκει σήμερα κατά 65% στην τράπεζα Πειραιώς και 35% στο Υπερταμείο, θεωρεί ότι προοπτική της είναι να μετατραπεί σε one stop shop που εκτός από τη γη και τη διαχείριση των υποδομών, θα μπορεί να λειτουργεί και ως φορέας αδειοδότησης των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στις βιομηχανικές περιοχές.

Ταυτόχρονα πρόκληση για την εταιρεία είναι να λύσει το γόρδιο δεσμό των κακοπληρωτών και των κουφαριών στις Βιομηχανικές περιοχές  και σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς φτάνουν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ,  τα χρέη από τις  700 περίπου επιχειρήσεις που αν και εγκατεστημένες σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα της ΕΤΒΑ τα οποία δεν πληρώνουν τις   κοινόχρηστες δαπάνες ( ύδρευση, αποχέτευση, συντήρηση του οδικού δικτύου).

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ παρέχει υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης των περιοχών σε 25 από τις 29 ΒΙΠΕ που διαθέτει, συνολικής έκτασης 51.336 στρεμμάτων από τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση για βιομηχανική εγκατάσταση τα 7.257. Τα έσοδά της  προέρχονται από την πώληση βιομηχανικών οικοπέδων και από τη διαχείρισή τους. Το 2018 η εταιρεία παρουσίασε αρνητικό EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ενώ για εφέτος προβλέπεται λειτουργική κερδοφορία 800.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο ίσως από τα νέα έργα  της είναι η ανάπτυξη και λειτουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) με την Goldair (20%). Για την έναρξη του έργου καθοριστική είναι η  τελική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Το έργο θα δημιουργήσει 3.000 – 5.000 θέσεις εργασίας και θα είναι το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προτεραιότητα για την εταιρεία είναι επίσης η εξυγίανση του άτυπου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα όπου είναι εγκατεστημένο το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας χωρίς οργανωμένες υποδομές.