Όροι και έννοιες, όπως: E.S.G., ISO, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), Business Plan, Big Data, Βιωσιμότητα, Συμμόρφωση, Ανθεκτικότητα, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Εφικτότητα κ.ά. έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή παλαιών και νέων επιχειρηματιών, ανθρώπων που κατέχουν και διαχειρίζονται μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί ολοένα και περισσότερη διαφάνεια, νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Το σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία μιας επιχείρησης αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα από τις νεότερες γενιές των επιχειρηματιών, αλλά δυσκολεύει αρκετά παλαιότερους επιχειρηματίες, ανθρώπους που κουβαλούν μια άλλη κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία ο ένας τα ξέρει και τα κάνει όλα.

1

Η αξία της σωστής συμβουλευτικής καθοδήγησης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και την εξασφάλιση χρόνου και χρήματος, ήταν το θέμα συζήτησης που οργανώθηκε στο ΕΤΒΑVIPEStudio που λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Στη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Άννυ Ταπάσκου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Revival SA (Σύμβουλοι Επιχειρήσεων), η Επικεφαλής του Τμήματος Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΕΤΒΑ, Μαρία Νικολάου και ο Communication Manager της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Γιώργος Αλοίμονος.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η σημασία της σωστής συμβουλευτικής καθοδήγησης προς τις επιχειρήσεις ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις για την επιτυχημένη λειτουργία τους σε ένα απαιτητικό και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Δουλειά δικιά μας είναι να προτείνουμε στην επιχείρηση τις κατάλληλες κινήσεις ώστε ο επιχειρηματίας να μην χάσει χρόνο και χρήμα και να φτάσει με τον πιο εύκολο τρόπο στο σημείο εκκίνησης της επένδυσής του», είπε ο κ. Αντύπας, τονίζοντας πως «το πιο σημαντικό σημείο στην επένδυση είναι η ιδέα του επιχειρηματία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να το σεβαστούμε, διότι δίχως την ιδέα δεν υπάρχει επένδυση».

Στο ερώτημα «γιατί είναι απαραίτητη η καθοδήγηση;», ο κ. Αντύπας είπε -μεταξύ άλλων- πως «όλα πλέον προχωρούν πολύ γρήγορα και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε τους όρους και να τρέξουμε όλοι λίγο πιο γρήγορα. Οι άνθρωποι (εντός και εκτός Ελλάδας) που σήμερα θέλουν να κάνουν επενδύσεις, θέλουν οι επιχειρήσεις να έχουν εταιρική κοινωνική ευθύνη, να έχουν διαφάνεια και πιστοληπτική ικανότητα, να είναι βιώσιμες και να μπορούν να πάνε μπροστά».

Στην ανάγκη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τις σύγχρονες κανονιστικές απαιτήσεις αναφέρθηκε η κ. Νικολάου και μίλησε για την καινούργια τάση που θέλει να μετρά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης της απόδοση μιας επιχείρησης. Εστιάζοντας ειδικότερα στο E.F.G.(Environmental, Social and Covernance) υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για μια επιχείρηση τις ενέργειες που κάνει προς το Περιβάλλον, τη στάση της προς την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Εξάλλου αυτό είναι το τρίπτυχο του ESG.

Στο ερώτημα του κ. Αλοίμονου, αν θα μπορούσε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ, προκειμένου να διευκολύνει το κράτος, να αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα ελέγχου των στοιχείων πιστοποίησης και με αυτόν τον τρόπο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κ. Νικολάου συμφώνησε και επικαλέστηκε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει σήμερα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε θέματα λειτουργίας των επιχειρήσεων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου: «Δημιουργούμε στη ΒΙΠΕ Σίνδου το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας και των Βαλκανίων»

Σταϊκούρας: Εγκαίνια νέας γραμμής λεωφορείων στη ΒΙΠΕ Σίνδου της Θεσσαλονίκη

Θεοδωρικάκος: Χρηματοδότηση 7,6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης των έργων στο ΒΙΠΕ Σίνδου