ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδυτικό πλάνο, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και τα 300 εκατομμύρια, έχει σκοπό να βγάλει στον αέρα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., αξιοποιώντας και τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα βιομηχανικά πάρκα, που κατατίθεται προς ψήφιση στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η ΕΤΒΑ – θυγατρική του ομίλου Πειραιώς στην οποία συμμετέχει με 35% το δημόσιο μέσω του Υπερταμείου – διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές όπου βρίσκονται εγκατεστημένες 2.285 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ, Θάνος Ψαθάς, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο για το real estate, τις υποδομές και logistics στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, η εταιρεία έχει υπό τη διαχείρισή της 50.000 στρέμματα σε επιχειρηματικά πάρκα, έκταση από την οποία 1.600 στρέμματα χωροθετούνται σε περιοχές υψηλής ζήτησης.
«Οι μεγάλοι επενδυτές ζητούν μεγάλες εκτάσεις, άρα για την ΕΤΒΑ είναι μονόδρομος. Θα προσθέσουμε νέα βιομηχανική γη σε περιοχές με ζήτηση, τουλάχιστον 10.000 στρέμματα στην επόμενη τριετία, έκταση που μπορεί με τη βοήθεια του δημοσίου να ξεπεράσει τα 20.000 στρέμματα», τόνισε ο κ. Ψαθάς, μιλώντας παράλληλα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που οδεύει προς το Κοινοβούλιο.
«Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δείχνει πώς να μην επενδύσει κάποιος σε επιχειρηματικά πάρκα. Υπάρχει ένα καινοτόμο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που χρειάζεται κάποιες οριακές βελτιώσεις», επισήμανε ο ίδιος. Το νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη, θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΤΒΑ να βγάλει «στον αέρα» το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ.
Τα σχέδια για τα νέα projects & η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμείο της ΕΤΒΑ έχει διαθέσιμα περί τα 50 εκατομμύρια, ποσό που θα μετουσιωθεί σε εννιαψήφιες επενδύσεις μέσω μόχλευσης, δηλαδή μέσω συμμετοχής σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της Δίκαιας Μετάβασης, του προγράμματος αξιοποίησης των εδαφών που θα προκύψουν από την απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία.
Οι εκτάσεις που βολιδοσκοπεί η ΕΤΒΑ για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων βρίσκονται πέριξ του οδικού άξονα Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκη, στη δυτική και ανατολική Μακεδονία και στις περιοχές της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης. Έχοντας εγκαινιάσει το Βιομηχανικό Πάρκο της Κοζάνης – μία επένδυση που χρειάστηκε 42 χρόνια για να προχωρήσει και να αδειοδοτηθεί –, η ΕΤΒΑ ανακοινώνει μέχρι τέλος του χρόνου νέα project.
Προτεραιότητα, πάντως, δίνεται στο Βελεστίνο – όπου έχει υπογραφεί συμφωνία με το δήμο για τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας για την εκμετάλλευση 7.500 στρεμμάτων –, στη Μεγαλόπολη – όπου επίσης έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη πάρκου σε 1.700 στρέμματα – και στη Σίνδο, όπου η ΕΤΒΑ έχει εντοπίσει εκτάσεις όμορες της βιομηχανικής περιοχής.
Παράλληλα, η ΕΤΒΑ βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση των μέτρων που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με καταγγελίες συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρείας. Μέσα στο καλοκαίρι, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η δυνατότητα της ΕΤΒΑ να επιβάλει χρεώσεις και κυρώσεις (όπως η διακοπή υδροδότησης) σε εταιρείες εγκατεστημένες στα βιομηχανικά πάρκα που διαχειρίζεται με τέλος διαχείρισης, δε συνιστά κρατική ενίσχυση.
Κίνητρα στους βιομήχανους – Το αγκάθι της ιδιοκτησίας
Στις βελτιώσεις του νομοσχεδίου στις οποίες αναφέρθηκε από το βήμα της ημερίδας στη ΔΕΘ ο κ. Ψαθάς, ανήκει και ο σαφής ορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων που μέλλει να αξιοποιηθούν ως βιομηχανικά πάρκα, με την ΕΤΒΑ να έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της στο δημόσιο διάλογο. Πάντως, το νομοσχέδιο – η διαβούλευση του οποίου έληξε το Σάββατο – προβλέπει ότι η εταιρεία που θα αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση του εκάστοτε πάρκου θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της έκτασης, με τους βιομήχανους που είναι εγκατεστημένοι στα πάρκα να τονίζουν από την πλευρά τους πως «στην πράξη αυτό θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί και χρονοβόρο στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες γης». Στον ίδιο τόνο, βιομήχανοι της Θεσσαλονίκης βλέπουν τον όρο ως «αντικίνητρο» με μόνους υποψήφιους επενδυτές όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και αντικείμενο το real estate, που θα έχει ως αποτέλεσμα «κερδοσκοπία στη γη».
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το δημόσιο έργο των βιομηχανικών πάρκων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 65 εκατομμυρίων. Η αγορά κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, που εκτιμώνται σε 200 σε όλη την επικράτεια και σχεδόν 20 στην Αττική. Παράδειγμα είναι το Καλοχώρι και τα συνοδά προβλήματα στη βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής, όπως είνια τα ελλιπή δίκτυα απορροής ομβρίων και ακαθάρτων, η ανεπαρκής αποκομιδή των απορριμμάτων και η δυσκολία πρόσβασης.
Πέρα από τα κίνητρα που παρέχει το νομοσχέδιο στους φορείς που θα αναπτύξουν τα πάρκα (σημειωτέον ότι ο μόνος γνωστός επενδυτής είναι μέχρι στιγμής η ΕΤΒΑ), το υπουργείο προτρέπει μέσω κινήτρων και τις βιομηχανίες να εγκατασταθούν στους οργανωμένους υποδοχείς.
Συγκεκριμένα,
- τους απαλλάσσει από το φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση των ακινήτων κατά το μέρος που αντιστοιχεί στο κόστος μετεγκατάστασής τους. Αν μέσα σε 5 χρόνια από τη μετεγκατάσταση, η επιχείρηση πάψει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο πάρκο, υποχρεούται σε επιστροφή του ποσού της φοροαπαλλαγής με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
- Επίσης, ισχύουν τα κίνητρα του αναπτυξιακού για όσες επιχειρήσεις μπουν στα πάρκα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή