Θερμές αναμένονται οι επόμενες μέρες στην Εθνική Τράπεζα, καθώς υπάρχουν δύο ανοικτά μέτωπα που συνδέονται απολύτως και αφορούν την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως και την αλλαγή του κανονισμού εργασίας.

Την περασμένη Παρασκευή, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων της τράπεζας συμμετείχε το 80% του προσωπικού. Ενδεχομένως η χρονική συγκυρία  να ευνόησε την υψηλή συμμετοχή, λόγω του τριημέρου που ακολουθούσε…

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές της ΕΤΕ σημειώνουν πως  οι εργαζόμενοι έστειλαν σαφές μήνυμα στη διοίκηση σε ό,τι αφορά τόσο τη νέα επιχειρησιακή  ΣΣΕ, όσο και για τον κανονισμό εργασίας, τον οποίο οι σύλλογοι εργαζομένων χαρακτηρίζουν ως το «Σύνταγμα» της κάθε επιχείρησης.

Όπως είναι γνωστό, η μετενέργεια της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας λήγει στο τέλος Ιουνίου και τις επόμενες 13 μέρες θα πρέπει εργαζόμενοι και διοίκηση να συμφωνήσουν στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Στο θέμα αυτό το mononews.gr είχε αναφερθεί από την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο το μείζον σήμερα για τους 9.000 και πλέον εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας είναι η αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, καθώς εντάσσεται στο νέο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο σε επενδυτές στο Λονδίνο και πράγματι δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να περάσει η ΕΤΕ στη νέα εποχή.

Ενημέρωση, όμως, έλαβαν και οι εργαζόμενοι από τη διοίκηση, καθώς με email πληροφορήθηκαν πως στόχος είναι η υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει και θα προάγει τη δυνατότητα για ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη, θα συνδέει την αμοιβή με τα χαρακτηριστικά της κάθε θέσης εργασίας και θα ανταμείβει τη συνεισφορά του εργαζόμενου στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Αυτή η ενημέρωση πυροδότησε με τη σειρά της σειρά αντιδράσεων με τον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής να αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του στις 12 Ιουνίου 2019 πως:

«Το Οργανόγραμμα καθημερινώς ξεχειλώνει με νέες διευθύνσεις και τομείς. Να θυμίσουμε ότι, όταν η ΕΤΕ ήταν πρώτη στη ΝΑ Ευρώπη, είχε 32 ανώτατα στελέχη (Διοικητή, 3 Υποδιοικητές και 25 διευθυντές  1ου κλιμακίου) από τον κορμό της Τράπεζας. Σήμερα η νέα Διοίκηση έχει στόχο, όπως φαίνεται, να φτάσει τα 200 ανώτατα στελέχη, τα περισσότερα από την αγορά, που αφ’ ενός δεν γνωρίζουν την κουλτούρα της Τράπεζας, και αφ’ ετέρου αποτελούν ένα δαιδαλώδες διοικητικό σχήμα με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων.

»Γιατί παραγκωνίζονται διευθυντικά στελέχη του «κορμού»  ή  καλούνται να συμμετάσχουν στην  εθελούσια  και  παράλληλα  προσλαμβάνονται  από  την αγορά, και όχι μόνο την Τραπεζική αλλά και από άσχετες επιχειρήσεις, στελέχη και μάλιστα με μισθούς ιδιαίτερα υψηλούς και προκλητικούς (€15 -20.000 κατά περίπτωση);»

Μάλιστα ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΤΕ διερωτάται: Πώς και από ποιόν διερευνήθηκε και αξιολογήθηκε μέχρι σήμερα ότι το υφιστάμενο προσωπικό του «κορμού» δε διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα; Και τι λέει για αυτό το ΤΧΣ;

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία  που είναι αναρτημένα στο site της ΕΤΕ, στο τέλος του 2016, το  35,9% του προσωπικού ήτοι 3.326 άτομα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και το 23,99%, δηλαδή 2.273 άτομα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.