Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εθνική Τράπεζα: Κοιτάει νέες επενδύσεις σε startups και πληροφορική

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Νέες επενδύσεις σε startups αλλά και εταιρείες πληροφορικής «κοιτάει» η Εθνική Τράπεζα, η οποία τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη της, δεν αποκλείεται να μπει μετοχικά και σε μεγάλη εταιρεία, όπως έκανε πριν 1,5 χρόνο με την Epsilon Net.

Μέχρι σήμερα η Εθνική έχει τοποθετήσει ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ σε startups, ενώ μέσα από το πρόγραμμα business seeds, έχει βοηθήσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν.

Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια έχει τοποθετηθεί σε εταιρείες όπως η Blueground, η mist.io (την οποία εξαγόρασε πριν μερικούς μήνες η Intel), ενώ έχει συμμετοχή και σε funds όπως το metavallon, το endeavor και το BIG.PI.

Όπως ανέφεραν στελέχη της τράπεζας σε χθεσινή ενημέρωση, οι νέες επενδύσεις δεν αποκλείεται να είναι και «συμπληρωματικές», ώστε αυτές οι εταιρείες να βοηθήσουν την Εθνική στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Όπως άλλωστε είχε πει στο παρελθόν ο CEO κ. Παύλος Μυλωνάς, «σήμερα έχουμε απλοποιήσει πολλές διαδικασίες και το 98% των συναλλαγών πραγματοποιούνται από τα εναλλακτικά κανάλια, με το 60%  αυτών μέσω του κινητού τηλεφώνου. Επενδύουμε στις ψηφιακές υπηρεσίες και είμαστε πρωτοπόροι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και από τις κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη».

Ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΕΤΕ, ανέφερε χθες ότι τα τελευταία 5 χρόνια η τράπεζα έχει επενδύσει στις τεχνολογικές υποδομές και σε core banking συστήματα, τα οποίο είναι τα πιο σύγχρονα στη χώρα, κατατάσσοντας την ΕΤΕ σε μία από τις πιο σύγχρονες τράπεζες στην Ευρώπη.

Όπως είπε, συνεχίζονται οι επενδύσεις στο AI και το cloud, ενώ στο επίκεντρο της στρατηγικής είναι οι επενδύσεις σε fintech, χτίζοντας παράλληλα στρατηγικές συνεργασίες τύπου Epsilon Net.

Aπό αριστερά: Ερνέστο Παναγιώτου – Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων, Ντέμη Γκουντούφα – Βοηθός Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σπύρος Αρσένης – Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας | NBG Business Seeds, Χαράλαμπος Βλατάκης – Επικεφαλής Ανεξ. Τομέα Επιχειρησιακής Στρατηγικής, Γεώργιος Νικολάου – Strategy Analyst – Υποδιεύθυνση Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας – NBG Business Seeds

Το business seeds

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, που συμπληρώνει 15 χρόνια, είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε λίγο πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και κατάφερε να στηρίξει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα.

Συνολικά, κατά τα 14 προηγούμενα έτη διοργάνωσής του, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε πάνω από 8.200 με διατυπωμένες σχεδόν 4.800 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ έχουν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σχεδόν 700.000 ευρώ σε βραβεία στις 140 νικήτριες ομάδες.

Μέσα από τον Διαγωνισμό ξεχωρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις που η Εθνική Τράπεζα μπορεί να στηρίξει στο μέλλον τόσο οικονομικά, με δανεισμό ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, όσο και στρατηγικά, μέσα από εμπορικές συνεργασίες και συμφωνίες που ενισχύουν τόσο την ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών όσο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ESG προσανατολισμό της Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι αγορές ψηφίζουν Ελλάδα – Tράπεζες και Δημόσιο «φαβορί» για τους επενδυτές

Βίκτωρ Ρέστης: Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την επιχειρηματία Amanda Staveley – Σε εκκαθάριση η εταιρεία της