Εθνική Τράπεζα
Οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου (2,3%), οι οποίοι και ήταν οι ταχύτεροι εδώ και μία δεκαετία, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, όπως επισημαίνει σε δελτίο οικονομικής ανάλυσης η Εθνική Τράπεζα. Βλέπει ωστόσο και εξωτερικούς κινδύνους, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου.
Η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών ήταν καταλυτική. Συγκεκριμένα πρόσθεσαν 3,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ, που αποτελεί την ισχυρότερη επίδοση από το 2ο τρίμηνο του 2012. Η επίδοση αυτή αντανακλά, κυρίως, τη θετική συνεισφορά από την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 7,6% ετησίως, που προσέθεσε 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, ενώ επίσης θετική, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ήταν και η επίδραση από τη μείωση των εισαγωγών.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της ΕτΕ από τη διάρθρωση των εξαγωγών προκύπτει πως οι εξαγωγές αγαθών αποτελούν τον πρωταγωνιστή και κατά το 1ο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 10,5% ετησίως (σε σταθερές τιμές ή κατά 0,9 δισ. ευρώ) με το μερίδιό τους στο ΑΕΠ να αυξάνει στο ιστορικό υψηλό του 18,5% στο 1ο τρίμηνο του 2018, αποτυπώνοντας μία αδιάκοπη, σχεδόν, ανοδική τροχιά 9 ετών, η οποία μεταφράστηκε σε σωρευτική αύξηση του όγκου των εξαγωγών αγαθών της τάξης του 70% μεταξύ 2009-2018.
Ωστόσο η επίδραση όμως της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ήταν αρνητική της τάξης των 0,3 και 1,3 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, εξαιτίας της μείωσης των αντίστοιχων κατηγοριών δαπάνης κατά 0,4% και 10,4% σε ετήσια βάση, το 1ο τρίμηνο του 2018.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 1ο τρίμηνο του 2018 ακόμα και η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε την πρώτη ετήσια αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (10,7% ετησίως από πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης) σηματοδοτώντας, πιθανότατα, το τέλος της πιο παρατεταμένης υφεσιακής περιόδου για τη ελληνική αγορά κατοικίας μεταπολεμικά.
Παράλληλα δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργούν τόσο η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου (31,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, τον Απρίλιο-Μάιο 2018) όσο και η αστάθεια στην Ιταλία, η Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητη την αρχική της πρόβλεψη για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% ετησίως στο σύνολο του 2018 (όπως δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018).
Το ενδεχόμενο σημαντικής εξασθένισης των οικονομικών επιδόσεων της Ιταλίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική ανάπτυξη με την άμεση επίδραση να εκτιμάται έως και -0,2% του ΑΕΠ στο σύνολο του 2018. Η ταλία αποτελεί την κορυφαία εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά αγαθά την τελευταία 3ετία, με τις συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη αγορά να αντιστοιχούν σε 1,7% του ελληνικού ΑΕΠ και τις τουριστικές εισπράξεις από την Ιταλία να ανέρχονται στο 0,4% του ΑΕΠ το 2017, αποτελώντας την 5 η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα.
Όσον αφορά στο πετρέλαιο, η ΕΤΕ εκτιμά ότι μια παρατεταμένη αύξηση κατά 10% των τιμών πετρελαίου σε ευρώ – σε απόλυτες τιμές υψηλότερες των 60 ευρώ ανά βαρέλι – αφαιρεί περίπου 0,3% από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε ορίζοντα 12μήνου. Σημειώνεται ότι η μέση μεταβολή των τιμών πετρελαίου σε ευρώ στο 5μηνο του 2018 διαμορφώνεται στο 16,9% ετησίως.