• Business

    Εθνική και τράπεζα Κύπρου κάνουν ακόμη πιο… τραπεζοβαρή τον Γενικό Δείκτη – Οι λεπτομέρειες των ανακατατάξεων

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Οι τράπεζες αυξάνουν πλέον τον βαθμό επιρροής τους  στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη. Καθορίζοντας συνάμα σε ακόμα πιο σημαντικό βαθμό και την πορεία των τιμών του.

    Αφετηρία των ανακατατάξεων αποτελούν αφ’ ενός μεν το placement στην Εθνική και αφ’ ετέρου η εισαγωγή της τράπεζας Κύπρου στην ελληνική αγορά. Όπου τελεί σε παράλληλη (διπλή) διαπραγμάτευση με αυτήν της Λευκωσίας.

    Στην περίπτωση της Εθνικής η πρόσφατη διάθεση του 10% των μετοχών της, που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ, έρχεται να διευρύνει κατ΄ αντιστοιχίαν και την ελεύθερη διασπορά (free float). H οποία από το 82%, ανέρχεται τώρα σε 92%.

    Με τον νέο συντελεστή του free float, που είναι ο μεγαλύτερος στο χώρο των τραπεζών, να οδηγεί στην αυξημένη βαρύτητα συμμετοχής στον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο χρηματιστηριακό δείκτη.

    Σε ότι αφορά την τράπεζα Κύπρου μπαίνει με γρήγορες διαδικασίες στον Γενικό Δείκτη, όπως είχε συμβεί και με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Χωρίς να χρειαστεί να περιμένει την περιοδική (ανα εξάμηνο) αναθεώρηση.

    Τούτο συμβαίνει γιατί η κεφαλαιοποίηση της νεοσειγμένης, που είναι στα επίπεδα των 2,037 δις ευρώ, ξεπερνά το 2% (υπολογιζόμενο σε 1,817 δις) της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των 60 εταιρειών, οι οποίες συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη.

    Έτσι, η τράπεζα  Κύπρου θα μπεί εμβόλιμα ώς 61η εταιρεία, χωρίς επί του παρόντος να αποχωρήσει κάποια άλλη. Από την διαδικασία της τακτικής αξιολόγησης που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, οι συμμετοχές στον Γενικό Δείκτη θα ξαναγίνουν 60, με τις όποιες τροποποιήσεις να τίθενται σε εφαρμογή από την τρίτη Παρασκευή του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

    Η «ταυτότητα» των επερχόμενων αλλαγών

    Τώρα όμως και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου, θα γίνουν οι αναπροσαρμογές με άξονα τα  νέα δεδομένα για την Εθνική και την τράπεζα Κύπρου.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής η κεφαλαιοποίηση των 60 εταιρειών που είναι στον Γενικό Δείκτη (προερχόμενες όλες από την Κύρια αγορά) ανερχόταν σε 90,889 δις ευρώ. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το… 91% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας ( 99,91 δις) των 134 εισηγμένων εταιρειών, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης.

    Ωστόσο για τις συμμετοχές στον κεντρικό χρηματιστηριακό δείκτη, δεν λαμβάνεται ώς βάση ολόκληρη η κεφαλαιοποίηση μιάς εταιρείας. Αλλά μόνο το τμήμα που αφορά την αξία των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά. Και συνεπώς όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής του free float, τόσο αυξάνεται και η μετρούμενη επιρροή  της κεφαλαιοποίησης της κάθε εταιρείας στο γενικό σύνολο.

    Για τις μεγαλύτερες από τις εισηγμένες λειτουργεί όμως κι ένας επιπλέον «κόφτης» που αφορά τον υπολογιζόμενο συντελεστή βαρύτητας (capping factor). Με το συντελεστή αυτόν, που είναι κάτω της μονάδας για τις 11 από τις συμμετέχουσες στον Γενικό Δείκτη εταιρείες ( και στο 1 για τις υπόλοιπες 49) πολλαπλασιάζεται η χρηματιστηριακή αξία του free float.

    Δίνοντας το τελικό αποτέλεσμα για το «ειδικό βάρος» που έχει η μετοχή της κάθε εταιρείας.

    Στο 30,11% ανεβαίνει η βαρύτητα των 6 τραπεζών

    Υπό αυτές τις συνθήκες οι 5 τράπεζες που είναι τώρα στον Γενικό Δείκτη ( Eurobank ,Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Optima Bank) επιδρούν κατά 26,77% στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του.

    Εάν από σήμερα έμπαινε και η τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα μετρούσαν και οι νέες σταθμίσεις για την Εθνική, τότε η συνολική βαρύτητα των τραπεζών θα διαμορφωνόταν στο 30,11%. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 12,5%, που έρχεται να πιστοποιήσει το πόσο… τραπεζοβαρής γίνεται ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης. Κι όλα αυτά, όταν πρίν από έναν χρόνο η επιρροή των τραπεζών ήταν στο 21%.

    Για την ενίσχυση της εμβέλειας των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη, έχουν μετρήσει ιδιαίτερα οι πωλήσεις μετοχών από το Τ.Χ.Σ που συνετέλεσαν στη διεύρυνση του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς, καθώς επίσης και η εισαγωγή της Optima Bank. Ουσιώδη σημασία είχε ακόμα και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών.

    Στη… νέα τάξη πραγμάτων για τον Γενικό Δείκτη, αν σήμερα γινόταν η προσθήκη της τράπεζας Κύπρου, τότε η βαρύτητά της θα ήταν στο 3,44%. Καθώς η κεφαλαιοποίησή της θα είχε συντελεστή free float 56% και συντελεστή βαρύτητας στο 1.

    Για την Εθνική η διευρυμένη διασπορά (στο 92% μετά από τη στρογγυλοποίηση στον πλησιέστερο ακέραιο) και ο συντελεστής βαρύτητας που είναι στο 0,526 θα οδηγούσαν τον βαθμό συμμετοχής της στον Γενικό Δείκτη στο 10,33%. Από το 9,65% που είναι τώρα.

    Επιδραστικότερη όλων η Εθνική

    Η εξέλιξη αυτή καθιστά τη μετοχή της Εθνικής την πιο επιδραστική ανάμεσα στις 61 που συνθέτουν το ‘’προφίλ’’ του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Coca Colla της οποίας η βαρύτητα πέφτει λόγω των ανακατατάξεων από το 10,04% στο 9,58%.

    Από την πλευρά των τραπεζών το «ειδικό βάρος» της Πειραιώς ( με υπολογιζόμενο free float στο 82%) από το 5,16% υποχωρεί στο 4,92%.

    Η βαρύτητα της Alpha Bank, που έχει στην ελεύθερη διασπορά το 89% των μετοχών της, θα διαμορφωθεί στο 4,60% από 4,82%.

    Η επιρροή της Eurobank (που διαθέτει free float 67%) υποχωρεί από το 4,67% στο 4,65%.

    Ενώ για την Optima Bank (που έχει την ελεύθερη διασπορά της στο 82%) η βαρύτητά της από το 2,47% πηγαίνει στο 2,36%.

    Τη στιγμή κατά την οποία η συνολική επιρροή των 6 τραπεζών ανεβαίνει στο 30,11%, η συμμετοχή  στον Γενικό Δείκτη άλλων 6 εταιρειών που διαθέτουν τις μεγαλύτερες σταθμίσεις (Coca Cola,OTE, ΔΕΗ,ΟΠΑΠ, Jumbo και Metlen) θα φτάσει στο 34,9%. Από το 36,25% που είναι τώρα.

    Η βαρύτητα της κάθε εταιρείας στον πιο αναγνωρίσιμο δείκτη της ελληνικής αγοράς, δεν είναι ‘’κλειδωμένη’’ αλλά διαφοροποιείται επί καθημερινής βάσεως ανάλογα και με τις μεταβολές στις κεφαλαιοποιήσεις.

    Υπό αυτήν την έννοια έχει ενδιαφέρον η «συμπεριφορά» της μετοχής της Εθνικής, από την οποία και θα κριθεί αν θα διατηρήσει την πρωτιά στη επιδραστικότητά της.

    Τα νέα δεδομένα, ο Large Cap και ο κλαδικός δείκτης

    Πρακτικά, με το νέο «ειδικό βάρος» των τραπεζών, για κάθε +/-1% στη μεταβολή των τιμών τους, προστίθεται ή αφαιρείται από τον Γενικό Δείκτη ποσοστό 0,301%.

    Είναι επίσης καίριας σημασίας το γεγονός ότι οι 12 εταιρείες με τη μεγαλύτερη εμβέλεια θα φτάσουν να επηρεάζουν κατά… 65,01% την από εδώ και πέρα πορεία του Γενικού Δείκτη. Πιο παραστατικά αν σε μία συνεδρίαση και οι 12 αυτές μετοχές σημειώσουν 1% και οι υπόλοιπες 49 καταγράψουν πτώση της τάξεως του 1,5% η κάθε μία, τότε ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει με… κέρδη 0,125%.

    Πέραν τούτων και ειδικά σε ότι αφορά την Εθνική, το αυξημένο της free float θα την καταστήσει ώς πιο επιδραστική και στον δείκτη Ftse/Large Cap. Των 25 σπουδαιότερων εταιρειών, που θεωρείται η βιτρίνα της ελληνικής αγοράς στα…μάτια των διεθνών funds. Με τα νέα δεδομένα η συμμετοχή της Εθνικής στον συγκεκριμένο δείκτη ανεβαίνει από το 9,64% στο 10,7%. Με την Coca Cola ( που έχει το δικό της free float στο 54%) να πέφτει στη δεύτερη θέση. Καθώς η βαρύτητά της από το 10,03% περιορίζεται στο 9,91%.

    Η αυξημένη επιδραστικότητα της Εθνικής αναμένεται να αποτυπωθεί και στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, όπου η βαρύτητά της θα αναρριχηθεί στο 34%. Με καθοριστικό κριτήριο για όλα αυτά την πορεία που θα έχει από εδώ και πέρα η μετοχή, στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αττική οδός: Μπαίνει το Family Office της Μαριάννας Λάτση και εφοπλιστικά κεφάλαια
    Βουλιαγμένη: Ακίνητα 1,1 δισ. θα εκμεταλλευτεί η Εκκλησία μετά το τέλος της διαμάχης με το Δήμο 3Β
    Νεϊχάιζερ και Αργυρού: Πώς έφτιαξαν τη Μαρίνα Βουλιαγμένης
     

     



    ΣΧΟΛΙΑ