Ζημιογόνο ήταν το 2023 για την Εθνική Ασφαλιστική, κάτι που ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης δαπάνης για νοσήλια στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και από τις επενδύσεις που έχει τρέξει η ασφαλιστική μέσα στο έτος.

Όπως είχε αναφέρει το mononews ήδη από την Δευτέρα στη στήλη The Wiseman, παρά την καλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία ανήλθε στα 734,5 εκατ. ευρώ έναντι 665,9 το 2022, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης που παρουσίασε η δαπάνη για νοσήλια το 2023, (σ.σ το CVC κατέχει στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα θεραπευτήρια το ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΕΤROPOLITAN και το ΛΗΤΩ) που σε συνδυασμό και με τις αυξημένες επενδύσεις, οδήγησαν στο να κλείσει με ζημιές το προηγούμενο έτος.

1

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Robert Gauci κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρίας στη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο ίδιος τόνισε ότι το PnL χτυπήθηκε καθώς υπήρξαν πολλές ζημιές στην υγεία, κάτι που όπως είπε «μας πόνεσε πολύ». «Ο κλάδος έχει επηρεαστεί πολύ και από τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι τιμές για τα νοσήλια». Ο κ. Gauci τόνισε ότι «είμαστε σε μια αγορά που τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα έχει χτυπήσει ένας πολύ μεγάλος πληθωρισμός. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

«Εάν αυτός ο πληθωρισμός δεν σταματήσει, θα υπάρξει πρόβλημα. Μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας σε ένα νοσοκομείο και αντί να πληρώσεις 1000 ευρώ πληρώνεις 1500 ευρώ ή θα κάνεις μια αύξηση στις τιμές ή θα χάσεις λεφτά. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα και κυρίως βλάπτει τον πελάτη» τόνισε ο CEO της εταιρείας.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν βρούμε μαζί τη σωστή ισορροπία, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα. «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μαζί. Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν για τον πελάτη και όσο περισσότερο υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα σε ασφαλιστικές, κράτος και νοσοκομεία, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθεί μια λύση που να είναι βιώσιμη για όλους. Δουλεύουμε σήμερα με πολλούς, έχουμε πολλές συνεργασίας και είναι θέμα εύθραυστο και για εμάς αλλά και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ο κ. Gauci επεσήμανε ότι ένα μεγάλο μέγεθος από τις ζημιές προέρχεται και από τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε ψηφιακό μετασχηματισμό και νέα προϊόντα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η υγεία, καθώς είναι δυσκολότερο να βρεθεί η ισορροπία. «Μιλάμε με όλα τα νοσοκομεία, έχουμε επικοινωνία με όλους, όχι μόνο με αυτά που είναι μέτοχος το CVC. Μάλιστα πολλές φορές εκείνοι είναι και οι δυσκολότεροι συνομιλητές» κατέληξε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι  ή εταιρεία είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα και η διοίκηση κοιτάει οποιαδήποτε λύση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προκλήσεις.

Η πώληση του κτιρίου στη Συγγρού

Όπως σας είχε ενημερώσει το mononews, πριν από τις γιορτές ακόμα, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού και τη μετακόμιση στα γραφεία της Καραγιώργης Σερβίας.

Ο κ. Gauci κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου επιβεβαίωσε ότι έχει πέσει αυτό το σενάριο στο τραπέζι, χωρίς όμως να υπάρχει βιασύνη για οποιαδήποτε κίνηση.

«Κοιτάμε όλες τις επιλογές που υπάρχουν, δεν εξαιρούμε τίποτα και αυτό που θα καταλήξουμε πρέπει να είναι πραγματικά κάτι πρωτοπόρο. Δεν βιαζόμαστε, δεν έχουμε κάποια υποχρέωση να αλλάξουμε κτίριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε για αλλαγές, εξετάζουμε αλλαγές αλλά όσον αφορά τον χρόνο δεν υπάρχει κάποια πίεση» επεσήμανε.

Στόχος το 1 δισ παραγωγή – Όχι σε νέα εθελούσια

Παράλληλα ο κ. Gauci αναφέρθηκε και στους στόχους της εταιρείας, που είναι να έχει παραγωγή ασφαλίστρων άνω του 1 δισ. μέχρι το 2027.

Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στη τεχνολογία και σε νέα προϊόντα είπε ο κ. Gauci ώστε να έχει η Εθνik;h Ασφαλιστική μεγάλη ανάπτυξη, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2024 υπήρχε μία αύξηση στο χαρτοφυλάκιο της τάξης του 48%.

Για τις επενδύσεις ανάφερε ότι πάνω από 100 εκατ. αναμένεται να δοθούν τα επόμενα πέντε χρόνια για την αναδιοργάνωση της εταιρείας ενώ για μια πιθανή εθελουσία είπε ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα να υπάρξει νέο πρόγραμμα εθελουσίας.

Αποζημιώσεις για Daniel και ΕΝΦΙΑ 10%

Για το ποσό των αποζημιώσεων που έδωσε η Εθνική Ασφαλιστική στις κατεστραμμένες περιουσίες που προκλήθηκαν λόγω του Daniel αναφέρθηκε η διοίκηση της εταιρείας, λέγοντας ότι ήταν περίπου στα 42 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Gauci είπε ότι αυτή η συνθήκη δεν χτύπησε το PnL βαριά, «και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2023 δεν πήγε καλά γι’ αυτό τον λόγο».

«Το 2023 επενδύσαμε πάρα πολύ στον μετασχηματισμό, επενδύσαμε σε διάφορα προγράμματα που προετοιμάζουν την Εθνική για την επόμενη ημέρα. Το PnL επηρεάστηκε περισσότερο από αυτές τις επενδύσεις παρά από τις αποζημιώσεις του Daniel» είπε.

Αναφερόμενος στην έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ 10%, είπε ότι «είδαμε μια μικρή ανάπτυξη αλλά όχι αυτό που περιμέναμε. Τα κίνητρα δεν φτάνουν πρέπει και εμείς οι ασφαλιστές να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Διαβάστε επίσης:

Gauci (Εθνική Ασφαλιστική): Στόχος παραγωγή ασφαλίστρων 1 δισ. το 2027

Εθνική Ασφαλιστική: Βάζει πωλητήριο στο κτήριο στη Λεωφόρο Συγγρού

Τριετής επιχειρησιακή σύμβαση για το προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής