ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν το 2015 ο κινέζικος όμιλος Fosun είχε αποχωρήσει στο παρά πέντε από τη διεκδίκηση της Eurolife ERB, αφήνοντας ως μοναδικό διεκδικητή τον καναδικό όμιλο Fairfax, η αγορά είχε συνδέσει την αιφνίδια αποχώρηση με την εξαφάνιση τότε, του Guo Guangchang.
Ο επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του κινεζικού ομίλου είχε στην κυριολεξία εξαφανιστεί για μερικές μέρες και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Fosun λίγες μέρες αργότερα, όταν πια ο Guo Guangchang εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση του ομίλου στη Σαγκάη, η απουσία του είχε να κάνει με έρευνα των κρατικών αρχών για προσωπικές υποθέσεις του Κινέζου Warren Buffet της Κίνας, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται ο Guo Guangchang.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις πάντως η υπόθεση της Eurolife είχε χαθεί οριστικά, καθώς ο κινεζικός όμιλος που είχε προκριθεί στο τελικό στάδιο, δεν υπέβαλε ποτέ δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας το παιχνίδι στη Fairfax, που αναδείχθηκε τελικώς ο νέος μέτοχος του 80% της θυγατρικής της Eurobank, της Eurolife.
Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η αποχώρηση της Fosun στη μάχη διεκδίκησης συνδέεται επίσης με μια έρευνα, που όμως αυτή τη φορά αφορά το FF Group και τις καταιγιστικές εξελίξεις στον όμιλο μετά και την εισαγγελική παρέμβαση. Ο μεγαλύτερος μειοψηφών μέτοχος φέρεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις επιφυλασσόμενος για τις επόμενες κινήσεις του στη χώρα μας, που αντιμετωπίζεται αν μη τι άλλο με επιφυλακτικότητα ως προς την αξιοπιστία της. Η επένδυση στο Ελληνικό καθυστερεί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική αποδεικνύεται εξ αρχής προβληματικός και η υπόθεση του FF Group εξελίσσεται σε σκάνδαλο πολλών μεγατόνων.
Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου είναι πρόδηλη. Η αλληλουχία των γεγονότων δηλαδή το timing θα μπορούσαν σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς να δικαιολογήσουν την οπισθοχώρηση του κινεζικού ομίλου από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ακόμα και στο παρά πέντε, στο βαθμό που τα γεγονότα τρέχουν παράλληλα και οι εξελίξεις πυροδοτούν η μία την άλλη.
Παρά τις εύλογες ερμηνείες που μπορούν να υπάρξουν, το βέβαιο πάντως είναι ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε για τα καλά. Η Fosun που φερόταν εξ αρχής – από το πρώτο ακόμη στάδιο του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής – το βέβαιο και αδιαμφισβήτητο φαβορί, εντέλει ηττήθηκε από εξωγενείς παράγοντες.
Τα παράδοξα ωστόσο στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν εξαντλούνται στη στάση της Fosun. Εξίσου παράδοξη χαρακτηρίζεται και η έκβαση του διαγωνισμού, μετά την ανακοίνωση της ΕΤΕ την Παρασκευή το απόγευμα, ότι ο όμιλος θα εξετάσει «όλες τις βέλτιστες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας διεθνούς δημόσιας προσφοράς». Η προσφυγή στη λύση της διεθνούς δημόσιας προσφοράς, παρά το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση η ΕΤΕ σημειώνει ότι «θα εξετάσει τη μια δεσμευτική προσφορά που παρέλαβε από τον κινέζικο όμιλο εταιρειών Gongbao», ερμηνεύεται ως απόρριψη της προσφοράς με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αποδίδεται στο χαμηλό τίμημα που προσέφερε ο κινέζικος όμιλος, το οποίο ήταν στα 620 εκατ. ευρώ. Το ύψος του τιμήματος υπολείπεται όχι μόνο της προσφοράς των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει ένα περίπου χρόνο πριν η Exin, θέτοντας ψηλά τον πήχυ, αλλά και του ποσού που είχε αρχικώς διαρρεύσει στην αγορά ότι προσέφερε η Gongbao για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο ήταν στα 680 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των 620 εκατ. ευρώ υπολείπεται οριακά της λογιστικής αξίας της εταιρείας, που ανέρχεται στα 831 εκατ. ευρώ και είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που η προσφορά θεωρείται ως μη ικανοποιητική.
Εξίσου και ίσως σημαντικότερος λόγος είναι το γεγονός ότι ο όμιλος Gongbao δεν έχει εμπειρία ούτε και τεχνογνωσία στην ασφαλιστική δραστηριότητα, καθώς σε αντίθεση με τη Fosun, δεν διαθέτει καμία άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Το γεγονός αυτό αξιολογείται ως σοβαρό έλλειμμα στην προσπάθεια απόκτησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και μπορεί σύμφωνα με την επικρατούσα ερμηνεία, να αποτελέσει επαρκή αιτία για την απόρριψη της προσφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής παραπέμπουν σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Τον λόγο, όπως αναφέρει άλλωστε και η ίδια η ανακοίνωση της ΕΤΕ, έχουν η DGComp, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα κληθούν το προσεχές διάστημα να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα με βάση και τις δεσμεύσεις που θα συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, που τελεί υπό αναθεώρηση από τη νέα διοίκηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Η Google κερδίζει απόφαση που μπλοκάρει ρωσικά πρόστιμα αξίας… 3 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ
- ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην γερουσιαστή Μενέντεζ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα