Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εταιρείες πληροφορικής: Υψηλοί τζίροι, ανάπτυξη και νέα deals το 2024

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) - Γιάννης Λουμάκης (Unisystems) - Πάνος Μαρτίνης (SoftOne) - Γιάννης Στασινόπουλος (Active)

Η αγορά συνηθίζει να επικεντρώνεται στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες αν και δεν έχουν ανοίξει την πόρτα του ΧΑ, πραγματοποιούν αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια, παίρνουν σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Την τελευταία πενταετία ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ το 2024 έχει εξελιχθεί σε έτος με πολλές αλλαγές και νέα δεδομένα στον χώρο της πληροφορικής, αφού οι εταιρείες με τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώνουν το ισχυρό growth, ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό».

Εκτός από τις εξελίξεις που τρέχουν για τις εισηγμένες στο ΧΑ, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης βλέπουν και οι μη εισηγμένες του κλάδου, ενώ κάποιες από αυτές πραγματοποίησαν το 2023 υψηλούς τζίρους και κέρδη.

Το διαμάντι του Φέσσα

H Unisystems, την οποία ο πρόεδρος του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας έχει χαρακτηρίσει «το διαμάντι του Ομίλου» το 2023 έκανε πωλήσεις της τάξης των 215 εκατ. ευρώ, με πάνω από τον μισό κύκλο εργασιών να προέρχεται από δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό.

Το 2024 η Unisystems αναμένεται να επικεντρωθεί στα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ελληνικού Κράτους, στην προσφορά καθετοποιημένων λύσεων στον Τραπεζικό τομέα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ παράλληλα, συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας στις αγορές της Ε.Ε. με λύσεις όπως υπηρεσιών πληροφορικής, Managed Services, cloud, cyber security, data analytics.

Το σημαντικότερο ωστόσο, όπως άλλωστε δηλώνουν και στελέχη της εταιρείας, είναι το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων, το ποσό του οποίου ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ (πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τα οποία τρέχει η εταιρεία στο εξωτερικό), γεγονός αναδεικνύει τη δυναμική της εταιρείας και του αποτυπώματός της στην αγορά, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές.

Μέσα στα πλάνα της εταιρείας είναι η είσοδος στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ήδη βρίσκεται σε σχετική λίστα του NATO με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο.

Η SoftOne του Πάνου Γερμανού

Τα 50 εκατ. Ευρώ άγγιξε ο τζίρος της SoftOne του Πάνου Γερμανού (το Olympia κατέχει το 33,34% του ομίλου), καθώς ο όμιλος πέτυχε πωλήσεις 48,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό αυξήθηκε κατά 42%, κυρίως λόγω της αύξησης των ταμειακών διαθέσιμων στα 5,9 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα κρίνονται αρκετά ικανοποιητικά, αφού σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2022, τα adjusted EBITDA αυξήθηκαν κατά 44%, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12,004 το 2023, ενώ εντυπωσιακό αποτελεί ότι τα κέρδη προ φόρων, που από ζημίες 789 χιλιάδων γύρισαν σε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (+806%), αλλά και στα κέρδη μετά φόρων που από 27,6 χιλιάδες, εκτοξεύτηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ (+16.300%). Το 2022 τα κέρδη προ φόρων ήταν ζημιογόνα λόγω των ελέγχων απομείωσης περιουσιακών στοιχείων που διενεργήθηκαν σε επίπεδο ομίλου.

Εντός του 2023 το ενεργητικό αυξήθηκε σημαντικά κυρίως λόγω 5 εξαγορών (3 εξαγορές πλειοψηφικού πακέτου, 1 εξαγορά μειοψηφικού πακέτου και 1 εξαγορά δραστηριότητας). Παράλληλα εντός του 2023 η Softone εξασφάλισε τις πρώτες δύο δόσεις του δανείου RRF, ποσού 7,4 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι τέλος του 2025.

Active: 40% πάνω τα EBITDA

Η Active του Γιάννη Στασινόπουλου έκανε τζίρο το 2023 42 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 4,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά  40% σε σχέση με πέρυσι.

Η Active Computer Systems, με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τεχνολογίας από το 1985, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.

Είναι επίσημος διανομέας προϊόντων και λύσεων τεχνολογίας από αναγνωρισμένους οίκους, όπως η Ricoh, η Microsoft, η HP και η Cisco ενώ αναλαμβάνει την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, καλύπτοντας ανάγκες δικτύωσης, ασφάλειας, αποθήκευσης δεδομένων, cloud computing και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Byte και Adacom

Η Adacom, θυγατρική της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έχει πολύ σημαντική παρουσία στο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το 2023, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η μητρική Ideal, η Adacom είχε έσοδα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ενώ στο όμιλο ανήκει και η Byte, η οποία είναι και το μεγάλο όπλο του ομίλου στην πληροφορική. Όπως έχει πει άλλωστε και ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας προσφάτως στο mononews, στα πλάνα της Ideal είναι η δημιουργία ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte, ενώ εξετάζεται το σενάριο εισόδου αυτού του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο.

Τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής. Όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%.

Διαβάστε επίσης:

«Λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, με τη συγκέντρωση μετοχών να ξεπερνά το 90% – Ολο το παρασκήνιο

Αναλυτές για Alpha Bank: Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Τράπεζας

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Βασικός μας στόχος η κερδοφορία της τράπεζας