Την ανάγκη νέων μέτρων στήριξης επισημαίνουν εκπρόσωποι της εστίασης, στον «απόηχο» των ανακοινώσεων για τη λειτουργία της αγοράς μετά την 13η Σεπτεμβρίου και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Όπως λένε, το απαγορευτικό που υψώθηκε από την κυβέρνηση στους μη εμβολιασμένους στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία συνεπάγεται σημαντική απώλεια τζίρου, όταν αρχίσουν να επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες και οι πελάτες αναζητήσουν τους κλειστούς χώρους για να γευματίσουν. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς υπολογίζει πως οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50%, επισημαίνοντας πως οι δυνητικοί πελάτες που μπορεί να υποδεχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου περιορίζεται δραστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι περίπου 1 στους 3 θα μπορεί να επισκεφθεί τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, με δεδομένο ότι μόλις ένα στους δυο έχουν εμβολιασθεί ενώ αποτρεπτικά θα λειτουργήσει το μέτρο και για τους πελάτες που προσέρχονται σε μικτές παρέες (εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι).

«Παράλληλα με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, θα έπρεπε να ανακοινωθούν και αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση των ενοικίων και η παροχή νέας επιστρεπτέας προκαταβολής», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Μέτρα σημαίνει κάλυψη απωλειών»

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, ο οποίος στέκεται στη συρρίκνωση της πελατειακής βάσης που τροφοδοτεί τον κλάδο, αλλά και το πλήγμα που θα υποστούν τα εισοδήματα.

Παρ’ ότι αποφεύγει να αναφερθεί στη μορφή που θα έχουν αυτή την φορά τα μέτρα στήριξης, ξεκαθαρίζει πως από την στιγμή που τίθενται και πάλι περιορισμοί στο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι και τον Μάρτιο, τότε είναι αυτονόητο πως θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει και για την κάλυψη μέρους των απωλειών που θα υποστούν. 

Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης όπως η Goody’s – Everest, η La Pasteria, τα Friday’s και η Γρηγόρης, το πρόβλημα θα είναι εντονότερο μετά τον Οκτώβριο, οπότε και θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για τους εσωτερικούς χώρους λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

«Περιμένουμε την αντίδραση της Πολιτείας για ρεαλιστική στήριξη», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν μπορεί ο κλάδος να τελεί υπό περιορισμούς και να μην υπάρχει ανάλογο πλέγμα προστασίας. 

Βέβαια, όλοι στον χώρο εύχονται να παρακινηθούν οι ανεμβολίαστοι και να επισκεφθούν ένα εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να επιτευχθεί το περίφημο τείχος ανοσίας που θα μας βγάλει μια ώρα νωρίτερα από τον φαύλο κύκλο της πανδημίας του Covid-19 που ταλανίζει την κοινωνία και την οικονομία εδώ και ενάμιση χρόνο. 

Διαβάστε ακόμη:

Εστίαση: Φόβοι ότι τα χειρότερα… έρχονται – Πονοκέφαλος οι ανεμβολίαστοι

Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση στην Δράση Επανεκκίνηση Εστίασης