Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τη Δευτέρα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αυξημένες ανησυχίες των επιχειρηματιών στην εστίαση, που κάνουν λόγο για άτυπο lockdown στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος.

«Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούσαμε από τον περασμένο μήνα, όταν είχαν ανακοινωθεί οι προηγούμενοι περιορισμοί στην εστίαση είναι πλέον απαραίτητο να ληφθούν» τονίζει στο mononews o διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Yπευθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της ΕΠΟΕΣ σε συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς πριν από έναν μήνα, είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, παρεμβάσεις για το θέμα των ενοικίων καθώς και παράταση της εφαρμογής της εισφοράς για τα πλαστικά προϊόντα που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ είχαν θέσει και το ζήτημα της αύξησης του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Ανησυχία για τον τζίρο της Πρωτοχρονιάς

Οι σημερινές εξελίξεις, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έφεραν σενάρια για εφαρμογή των νέων μέτρων ακόμη και νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου έχουν «χτυπήσει» καμπανάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έως το μεσημέρι της Τρίτης τόνιζαν ότι ο περιορισμός του ωραρίου με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου και πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα, σημειώνοντας ωστόσο πως παρακολουθούν τις εξελίξεις με την πανδημία.

Από την πλευρά τους ωστόσο οι επιχειρηματίες της εστίασης ανησυχούν ότι ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα, τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς θα πλήξει συνολικά τον κλάδο. Τονίζουν δε ότι το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στους καταναλωτές, αποτυπώνεται ήδη στον τζίρο των επιχειρήσεων, κάτι που θα επηρεάσει σε κάθε περίπτωση και τις υπόλοιπες μέρες των εορτών.

Το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από από τον περιορισμό του ωραρίου «η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης πράγματι θα υποστούν».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λιάρος, ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων μέσα στις γιορτές θα πλήξει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες περίμεναν τις μέρες των εορτών για να τονώσουν τον τζίρο τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΠΟΕΣ, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν τις εξελίξεις των επόμενων ημερών προκειμένου να θέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στήριξη προς τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων με Σκέρτσο – Γεωργιάδη