ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρ’ ότι η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών θεωρείται από επαγγελματίες του χώρου βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (πχ. την απελευθέρωση του ωραρίου, τα περισσότερα άτομα ανά τραπέζι, κατάργηση μάσκας), εντούτοις τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους αρμόδιους για τερματισμό της κρατικής στήριξης από τις αρχές Ιουλίου προκαλούν έντονη ανησυχία.
Παράγοντες του κλάδου μάλιστα κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να διατηρήσει το «δίχτυ προστασίας», τουλάχιστον για όσο διάστημα υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να αρθεί η κρατική στήριξη, τη στιγμή μάλιστα που η κίνηση απέχει πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που υπήρχε με την επανεκκίνηση του κλάδου στις 3η Μαΐου.
Αντίθετα, χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη τη συνέχιση κάποιων μέτρων που θα βοηθήσουν τον κλάδο να κρατηθεί όρθιος όπως τα μειωμένα ενοίκια για κάποιους ακόμη μήνες και το «πάγωμα» των εξώσεων ενώ προτείνουν και τη λήψη πρόσθετων στοχευμένων μέτρων για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα από τους περιορισμούς (πχ. όσες διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους που παραμένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή και όσες παρουσιάζουν μεγάλη μείωση πωλήσεων).
«Δεν ζητάμε υπερβολικά μέτρα γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα. Ζητάμε ωστόσο μέχρι να ξαναλειτουργήσει η αγορά υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή έως ότου αρθούν οι περιορισμοί να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αφού δεν δουλεύουμε κανονικά, και μας επιβάλλουν περιορισμούς πρέπει να υπάρξει στήριξη…», υπογραμμίζει εμφατικά επαγγελματίας του χώρου, προσθέτοντας πως η εστίαση αποτελεί κρίσιμο κλάδο για την εθνική οικονομία και την απασχόληση.
Στο μεταξύ, η εικόνα από την πορεία της κίνησης στα εστιατόρια δυο περίπου μήνες μετά την επανεκκίνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χώρου. Με εξαίρεση κάποιες επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης που έχουν καταφέρει να στραφούν με επιτυχία στο delivery και μερικές άλλες, οι υπόλοιπες υφίστανται ακόμη ασφυκτική πίεση, απέχοντας πολύ (50% έως και 60%) από τα επίπεδα του 2019 που ήταν μια κανονική χρονιά. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου οι ροές είναι ακόμη χαμηλές. Εκεί το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η σεζόν.
Ξενοδοχεία και εστίαση οι μεγάλοι ηττημένοι της πανδημίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα Κύπρου: Ποσοστό 4,75% απέκτησε η Wellington Management Group
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία
- Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τις 1.400 μονάδες – Σε Cener και τράπεζες τα βλέμματα