ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί δια τηλεοράσεως, η εξακρίβωση των στοιχείων, διαδικασία κατά την οποία πάσα πιθανότητα θα απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο.
Και αυτό γιατί εκτιμάται πως θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, κυρίως από το φθινόπωρο, και θα δυσαρεστήσει την πελατεία των εστιατορίων.
«Φοβούμαστε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, εάν εμείς κληθούμε να ζητάμε ταυτότητες, για να διασταυρώσουμε ότι πράγματι ο κομιστής του πιστοποιητικού είναι αυτός που έχει εμβολιασθεί» σημειώνει ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης που αριθμεί 400 επιχειρήσεις μέλη, Μαρία Μποτονάκη, η οποία ελπίζει να ολοκληρωθεί η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και να ακυρωθεί η εφαρμογή του μέτρου που διαχωρίζει τα καταστήματα σε αμιγείς και μικτούς χώρους για εμβολιασμένους.
Πρόκειται -όπως λέει- για ένα δυστοπικό σενάριο και μη εφαρμόσιμο μέτρο, το οποίο αναγκάζει τους επιχειρηματίες να μετατραπούν σε ελεγκτές και χωροφύλακες, ενώ θωρεί πως θα έχει επιπτώσεις και στη διάθεση του κόσμου, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφθεί καταστήματα εστίασης, τη στιγμή μάλιστα που η κατανάλωση παραμένει υπό ασφυκτική πίεση για την πλειονότητα του κλάδου (εξαίρεση αποτελούν κάποια καταστήματα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα).
«Είμαστε πιεσμένοι σε βαθμό ασφυξίας… με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχει αποκατασταθεί η κίνηση», επισημαίνει η κα. Μποτονάκη.
Παράλογη η άρση της στήριξη
Υπό αυτό το πρίσμα, οι άνθρωποι της εστίασης χαρακτηρίζουν ακατανόητη την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να βάλει τέλος στα μέτρα στήριξης του κλάδου από την 1η Ιουλίου.
Έναν κλάδο που -όπως λένε- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελείται από 83.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους μικρομεσαίες και προσφέρει πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας.
Εάν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση θεωρούν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων και «λουκέτων» τους επόμενους μήνες.
«Είναι ακατανόητη η άρνηση του κ. Σταϊκούρα απέναντι στις προτάσεις που καταθέσαμε ως κλάδος. Γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει τι σημαίνει η άρνηση αυτή για την επόμενη μέρα», αναφέρει η κα. Μποτονάκη, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα των lockdown αγωνίστηκαν για να κρατηθούν όρθιες, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο πόρο ακόμη και δανειζόμενοι από συγγενείς και φίλους.
Η διατήρηση μειωμένων ενοικίων και οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς και το πάγωμα των εξώσεων για την επόμενη διετία, σπεύδει να προσθέσει, θα ήταν η ελάχιστη και η πλέον αυτονόητη απόφαση για το πλήγμα που έχει υποστεί ο χώρος.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που «τρέχουν», όπως το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και η χορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνησης με χρήματα του ΕΣΠΑ εκτιμάται πως δεν αρκούν καθώς αφορούν συγκεκριμένο και μικρό αριθμό επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν λεφτά για bonus σε εμβολιασμένους
Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την παροχή bonus στους εμβολιασμένους, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως κάποιες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν κάποιο χρηματικό κίνητρο στους εργαζόμενους, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα δεν αντέχει να αναλάβει το κόστος.
Διαβάστε ακόμη: