Ενστάσεις σε τρία κατά κύριο λόγο σημεία του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις εκφράζει η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία αντιπροσωπεύει «μεγάλα ονόματα» στον χώρο της εστίασης, όπως τα Goody’s – Everest, η Γρηγόρης, τα Friday’s, η Coffee Island, κα.

Όπως αναφέρει στο mononews ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου που αποτελούν πηγή προβληματισμού και χρήζουν –κατά τη γνώμη της Ένωσης- βελτιώσεων. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που εγείρουν αντιδράσεις είναι τα εξής:

  1. Η εξομοίωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Λιάρο για μια εξέλιξη που θα επιβαρύνει με υπέρογκα κόστη τις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα, σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία που ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις σε επίπεδο προσωπικού. Η ΕΠΟΕΣ, ζητά να παραταθεί η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης για τουλάχιστον μια διετία μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
  2. Η μετατροπή του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από ελεγκτικό μηχανισμό γνωμοδοτικού χαρακτήρα σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η ΕΠΟΕΣ ζητά να διασφαλισθεί πως το ΣΕΠΕ θα έχει επαρκή δυνατότητα ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα όταν επιβάλλονται πρόστιμα.
  3. Το δικαίωμα στο επίδομα αδείας και οι προϋποθέσεις θεμελίωσής του. Σύμφωνα με τον κ. Λιαρό, κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος και για αυτό η ΕΠΟΕΣ ζητά μια αναλογικότητα με βάση τον χρόνο εργασίας. Δηλαδή να θεμελιώνεται το δικαίωμα, αφού πρώτα ο εργαζομένους δουλέψει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, δυο ή τριών μηνών. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναλογικότητα, αλλά να μην αφήνεται περιθώριο για μεθόδευση όπως συμβαίνει κατά κόρον στα εποχικά επαγγέλματα, όπως στο χώρο της εστίασης.

Ανάμεσα στα σημεία που σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ χρήζουν βελτιώσεων είναι και η διάταξη που προβλέπει πως η αιτιολόγηση της απόλυσης ανήκει αποκλειστικά στο εργοδότη. Ο κ. Λιάρος υπογραμμίζει πως οι εργοδότες της εστίασης δεν θέλουν να μπουν σε μια στείρα διαδικασία άρνησης, υποστηρίζει ωστόσο πως οι αλλαγές που προωθούνται δημιουργούν πρόσθετα κόστη, τα οποία ειδικά στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι δύσκολο να διαχειριστούν, δεδομένης και της τεράστιας ζημιάς που υπέστη ο κλάδος από την πανδημία.

«Ζητάμε να ληφθεί υπόψη η συγκυρία και να δοθεί μια μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή αυτών των διατάξεων, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Β. Γεωργάτος (Γρηγόρης): Γιατί θεωρεί αναγκαία νέα στήριξη της εστίασης – Τι λέει για πρώτες ύλες και τουρισμό

-Εστίαση: Γιατί οι «επιστρεπτέες» πρέπει να γίνουν «μη επιστρεπτέες»

-Εστίαση: Επέστρεψε, αλλά δεν βρίσκει εργαζόμενους (!) – O ρόλος του lockdown

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση