Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ
Ως ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα θεωρείται η επιστροφή της μουσικής και η επέκταση του ωραρίου μέχρι και τις 1:30 στην εστίαση, από σήμερα Σάββατο.
Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως ήταν μια αναμενόμενη απόφαση με βάση τις διαβεβαιώσεις που είχαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας πως η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να επιδράσει θετικά στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων πελατών ύστερα από πολλούς μήνες απραξίας και… μηδενικών –σε κάποιες περιπτώσεις- εσόδων.
Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που η κίνηση αρχίζει να ισορροπεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, με τον αρχικό ενθουσιασμό του κόσμου για την επανεκκίνηση των εστιατορίων να εξασθενεί σταδιακά. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς σημειώνει πως η προσέλευση των καταναλωτών παραμένει υποτονική, με εξαίρεση τα σαββατοκύριακα όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν.
Τα βλέμματα στρέφονται και στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, από την οποία εξαρτάται ένα σημαντικό ποσοστό του κλάδου. Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στους προορισμούς – ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού όπως η Ρόδος και η Κρήτη είναι κατώτερη των προσδοκιών, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις εστίασης να παραμένουν κλειστές.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία αποτελεί βασικό αξιοθέατο με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν τα σοκάκια της σε καθημερινή βάση έχουν ανοίξει 6 σε σύνολο 40 ενώ και στην Λίνδο, άλλο βασικό «πόλο έλξης» του σμαραγδένιου νησιού έχουν ξεκινήσει μόλις 4 σε σύνολο 35. Ανάλογη εικόνα υπάρχει σύμφωνα με τα μηνύματα που καταφθάνουν στην ΠΟΕΣΕ και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανεβάζοντας το ποσοστό των εστιατορίων που παραμένουν κλειστά σε πανελλαδικό επίπεδο σε περίπου 20-25% (μαζί με εκείνα που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους).
«Θα πάρει χρόνο η ανάκαμψη»
Όλα δείχνουν πως η ανάκαμψη του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα θα είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις που μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες των lockdown μέσα από το delivery, το οποίο γνώρισε πρωτοφανή άνθηση μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο η πλειονότητα – έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μη αναστρέψιμο εάν δεν συνεχισθεί η στήριξη.
Η διατήρηση των μηδενικών ενοικίων για κάποιους μήνες ακόμη, ειδικά στις τουριστικές περιοχές αλλά και η διαγραφή μέρους ή συνολικά των χρεών που συσσωρεύθηκαν τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, για να σωθούν αρκετές επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο».
Μια ριζοσπαστική λύση θα ήταν η απαλλαγή από την υποχρεώσει επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Με άλλα λόγια, «οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες στο σύνολό τους». Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, ωστόσο θεωρείται πως θα «χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του», μετριάζοντας κατά πολύ την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στα οικονομικά τους.
Τα μέχρι στιγμής μέτρα που ελήφθησαν για την εστίαση χαρακτηρίζονται «γενναία», με την πλειονότητα των επαγγελματιών να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης. Όμως τώρα εκτιμάται πως ήρθε η ώρα για το κάτι παραπάνω, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική ενός κλάδου με τεράστια σημασία για την εθνική οικονομία.
Να σημειωθεί πως μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του προγράμματος χορήγησης κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια των πρώτων υλών. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ Καββαθά έχουν υποβληθεί 30.000 αιτήσεις και έχουν εκκαθαριστεί ήδη οι 12.000.