ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον νόμο 4736/2020 για την Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά στις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα (π.χ. ζεστά μαγειρεμένα φαγητά ή σερβιριζόμενα είδη ζαχαροπλαστείου) και ποτά (π.χ καφέδες).
Σημειώνεται πως η εισφορά δεν αφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία χύμα τροφίμων όπως π.χ. τυριά, αλλαντικά, κρέας, ούτε τυποποιημένα προϊόντα που διατίθενται από τα ράφια των καταστημάτων.
Το αίτημα για αναβολή της εφαρμογής τους τέλους
Οι επιχειρηματίες της εστίασης από τους προηγούμενους μήνες, έχουν επισημάνει την επιβάρυνση που θα υπάρξει στις αρχές του έτους. Η οποία μάλιστα, όπως τονίζουν, θα έρθει σε μία περίοδο που οι επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς, είναι ήδη σημαντικές για τόσο για τον κλάδο όσο και για τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων όσο και η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης είχαν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία τη μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του συγκεκριμένου τέλους.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews πάντως, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε επισημάνει σχετικά ότι, «μας απασχόλησε πάρα πολύ εάν έπρεπε να αναβάλλουμε το ειδικό τέλος. Τελικά αποφασίσαμε να μην το αναβάλλουμε. Κυρίως διότι, ίσως θα στέλναμε ένα λάθος μήνυμα ως προς την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε σε ανακυκλώσιμα υλικά και σε απεξάρτηση από το πλαστικό. Γιατί ένα κεφάλαιο που μας απασχολεί είναι φυσικά ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση αλλά και ένα κεφάλαιο είναι τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας».
Αύξηση 8% στον καφέ στο χέρι
Η περιβαλλοντική εισφορά ορίζεται σε 0,05 ευρώ (0,04 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24%) για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Στην περίπτωση του καφέ ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει 0,05 ευρώ για το ποτήρι και 0,05 ευρώ για το κάλυμμα, συνολικά δηλαδή 0,10 ευρώ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου τα καλύμματα δεν αποσπώνται και η εισφορά που καταβάλλεται είναι ενιαία (δηλαδή 0,05 ευρώ).
Κάτι το οποίο, όπως επισημαίνει στο mononews o διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, αναμένεται να επιφέρει αύξηση της τάξεως του 8% στον καφέ σε πακέτο για τους καταναλωτές που συνεχίζουν να αγοράζουν σε πλαστικό ποτήρι.
Μία αύξηση μάλιστα που δεν μπορεί, όπως σημειώνει, να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις καθώς πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει η επιχείρηση και στη συνέχεια το αποδίδει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αυτή με τη σειρά της αποδίδει στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Πράσινο Ταμείο», με σκοπό τη διάθεσή του σε δράσεις που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Η εναλλακτική για τον καταναλωτή ώστε να μην επιβαρυνθεί από την εισφορά είναι να κάνει χρήση συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων την οποία είτε έχει μαζί του, είτε αγοράζει στο σημείο πώλησης. Οι δε επιχειρήσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την ύπαρξη προς πώληση στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.
Ωστόσο, η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή με επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία στην περίπτωση που τίθεται θέμα επιμόλυνσης του τροφίμου ή του ποτού ή ακόμη του εξοπλισμού της.
«Πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί από την αρχή του έτους»
Όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώστε να τεθεί σε ισχύ το μέτρο από την πρώτη μέρα του νέου έτους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει στο mononews πως είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις τόσο άμεσα, με δεδομένη την προετοιμασία που απαιτείται. Επαναφέρει δε το αίτημα που έχει γίνει προς τα αρμόδια υπουργεία για αναβολή του, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο της εστίασης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος θέτει ακόμη ένα ζήτημα, το οποίο αφορά στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζονται πολλές επιχειρήσεις- μέλη της Ένωσης. Καθώς όπως σημειώνει, το ποσοστό που θα καταβάλλεται πλέον σε αυτές βάσει της συνεργασίας τους, θα είναι αυξημένο, λόγω της συγκεκριμένης εισφοράς. Μία εισφορά ωστόσο που για τις ίδιες τις επιχειρήσεις δεν αποτελεί κέρδος καθώς θα καταβάλλεται κανονικά προς την ΑΑΔΕ.
Διαβάστε επίσης:
Εστίαση: Σε αναβρασμό για τα νέα μέτρα – Ανησυχία και για τον τζίρο της Πρωτοχρονιάς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Χάνουν οι τράπεζες τα κέρδη που δημιούργησαν τα αποτελέσματα γ’ 3μήνου και η επιστροφή Τραμπ – Focus στα ΕΛΠΕ
- Τι αλλάζει στα προνοιακά επιδόματα από το 2025
- Euroxx: Αισιοδοξία και αύξηση τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες
- ALUMIL: Ενισχύει την παρουσία της στον Καναδά με νέες συνεργασίες και συμμετοχή σε πρωτοποριακά έργα