Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Estée Lauder: Ο CEO Fabrizio Freda αποχωρεί το 2025 – Νέες προκλήσεις για την εταιρεία

Fabrizio Freda, CEO Estee Lauder

Ο CEO της Estée Lauder, Fabrizio Freda, σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος Ιουνίου του 2025, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

Ο Freda, ο οποίος κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2009, θα συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας μέχρι την επιλογή του διαδόχου του, σύμφωνα με την δήλωση. Η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται σε “καλό δρόμο” στην αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου και έχει εξετάσει αρκετούς υποψηφίους, εντός και εκτός του προσωπικού της.

Ο ρόλος του Freda υπήρξε καθοριστικός για την ανάπτυξη της Estée Lauder σε έναν κολοσσό τους κλάδου καλλυντικών, που πουλά μάρκες όπως οι Clinique, the Ordinary, La Mer και Jo Malone, σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη που σημείωσε τα χρόνια πριν από την πανδημία, ανέδειξε την εταιρεία σε μία από τις “αγαπημένες” της Wall Street και μετέτρεψε τα μέλη της ιδρυτικής οικογένειας Lauder σε δισεκατομμυριούχους.

Ωστόσο, μετά την πανδημία η Estée Lauder αντιμετώπισε προβλήματα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις στον Freda για την επαναφορά της στην προηγούμενη λαμπρή πορεία της.

Οι επιχειρήσεις του ομίλου στα καταστήματα duty-free στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, κατέρρευσαν και δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν εν μέσω της χαμηλής ταξιδιωτικής κίνησης και τους κακού σχεδιασμού της διοίκησης.

Επίσης, δεν ήταν τόσο ευέλικτη όσο ορισμένες ανταγωνίστριες νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις νέες τάσεις ομορφιάς μέσω των social media και έχασε μερίδιο αγοράς.

Αυτές οι προκλήσεις είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό θα παρέμενε ο Freda στην εταιρεία.

Η μετοχή της έχει καταγράψει απώλειες 35% από τις αρχές του έτους έως το κλείσιμο της Παρασκευής, έναντι αύξηση κατά 16% του δείκτη S&P 500.

Τον Φεβρουάριο, πάντως, ο Frada είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο Bloomberg News ότι “δεν πάει πουθενά” και ότι παραμένει αφοσιωμένος στην εταιρεία.

Η Estée Lauder ανακοίνωσε τότε ότι θα περικόψει έως και 3.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ετήσιες πωλήσεις χαμηλότερες των εκτιμήσεων

Η Estée Lauder προβλέπει ετήσια αύξηση εσόδων κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σημάδι ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της εταιρείας συναντά εμπόδια.

Η εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι προβλέπει πως τα έσοδα για το τρέχον οικονομικό της έτος θα κινηθούν μεταξύ μείωσης 1% και αύξησης 2%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν αύξηση 5,6%, στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κολοσσός των καλλυντικών απέδωσε τις συνεχείς μειώσεις των πωλήσεων πολυτελών καλλυντικών στην Κίνα σε “επίμονα χαμηλή διάθεση για αγορές των Κινέζων καταναλωτών”.

«Ενώ οι προοπτικές μας για τις πωλήσεις και τα κέρδη το οικονομικό έτος 2025 είναι απογοητευτικές, φέτος θα κάνουμε σημαντικά βήματα καθώς εφαρμόζουμε τον αναθεωρημένο στρατηγικό μας σχεδιασμό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Fabrizio Freda.

Ο Freda στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της εταιρείας δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος, να αξιοποιήσει πιο γρήγορα τις τάσεις ομορφιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να στραφεί στην πώληση ορισμένων εκ των brands της, συμπεριλαμβανομένης της Clinique, στο Amazon.com. Κίνηση που η Estée Lauder είχε αποφύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της ανησυχίας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την αντίληψη των καταναλωτών για τις πολυτελείς μάρκες της.

Διαβάστε επίσης:

AMD: Mega εξαγορά $4,9 δισ. για να ανταγωνιστεί την Nvidia

Apple: «Επικίνδυνη» ή «σωτήρια» η ιδέα του επιτραπέζιου ρομπότ;

Morgan Midsummer: Μια τολμηρή barchetta με τη σχεδιαστική υπογραφή του Pininfarina