• Business

    Έσοδα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία – Value for money προορισμός η Ελλάδα

    • Bloomberg


    Καλοκαιρινές θερμοκρασίες ρεκόρ, υπέρογκες τιμές πολυτελών ξενοδοχείων και πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς: Τίποτα από όλα αυτά δεν εμποδίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Τουλάχιστον, όχι ακόμα, επισημαίνει το bloomberg.

    Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) σχετικά με τις τουριστικές δαπάνες και τις ταξιδιωτικές τάσεις που δημοσιεύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και κατέχει αποκλειστικά το Bloomberg επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση για την περιοχή συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη.

    Τουρίστες από όλες τις χώρες αναμένεται να ξοδέψουν φέτος στην Ευρώπη το ποσό ρεκόρ των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η έκθεση – δηλαδή 37% αυξημένο σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα των 583 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό είναι επίσης αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2019 μέχρι στιγμής, αποκαλύπτει η έκθεση, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την Ευρώπη.

    Κινητήριος μοχλός της φετινής ευρωπαϊκής τουριστικής έκρηξης είναι οι Αμερικανοί, προσθέτει η έκθεση, και το 72% των τουριστικών δαπανών ρεκόρ έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε δυτικοευρωπαϊκούς προορισμούς. Περαιτέρω ώθηση στα έσοδα έχουν δώσει οι ενδοπεριφερειακοί επισκέπτες και οι τουρίστες της Ανατολικής Ασίας που επιστρέφουν, κυρίως από την Κίνα, αν και η συμβολή των Κινέζων ταξιδιωτών στις δαπάνες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη, αναφέρει η ETC.

    Value for money προορισμοί

    «Προς το παρόν, βλέπουμε ότι οι προορισμοί της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν σταθερά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Eduardo Santander, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον ζεστό καιρό και στους value for money προορισμούς, πρόσθεσε, τα οποία και τα δύο μπορούν ακόμη να βρεθούν σε μέρη της νότιας Ευρώπης.

    Αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα, για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε αυξημένες κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα φέτος και των πυρκαγιών πέρυσι. Οι τελευταίες δεν είχαν καμία επίπτωση στην ελκυστικότητα του προορισμού, αναφέρει η έκθεση. Πράγματι, η χώρα είδε φέτος να πολλαπλασιάζονται οι εντυπωσιακές και συνάμα προσιτές επιλογές ξενοδοχείων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μακριά από τα πιο ακριβά στέκια της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

    Κερδίζουν μερίδιο οι βόρειοι προορισμοί

    Την ίδια ώρα, οι βόρειοι προορισμοί κερδίζουν γρήγορα μερίδιο αγοράς. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι μια αλλαγή στα μοντέλα του ευρωπαϊκού τουρισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Περισσότεροι επισκέπτες συνέρρευσαν σε προορισμούς με εύκρατο κλίμα και λιγότερο συνωστισμό το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Αυτή η συνεχιζόμενη άνοδος των “δροσερών διακοπών” οδήγησε σε αξιοσημείωτες αυξήσεις τις διεθνείς διανυκτερεύσεις στη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%), από την αρχή του έτους έως σήμερα σε σχέση με το 2019.

    Κροατία, Μάλτα, Αλβανία

    Παρατηρείται επίσης αύξηση των προτιμήσεων για ευρωπαϊκούς προορισμούς στο νότο με λιγότερη επισκεψιμότητα ή λιγότερο συνωστισμό, σύμφωνα με τη έκθεση: Οι αφίξεις υπερπόντιων τουριστών στην Κροατία και τη Μάλτα αυξήθηκαν κατά 7,6% και 37% πάνω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα, ενώ το μερίδιο της Αλβανίας στις αφίξεις τουριστών με διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 86% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

    Τα μέρη με ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία αυξάνουν επίσης τη δημοτικότητά τους, είτε είναι εκτός των συνηθισμένων τουριστικών προορισμών είτε όχι: η Βουλγαρία (+29%), η Σερβία (+40%) και η Τουρκία (+22%) παρουσίασαν διψήφια αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

    Όσον αφορά τις διαδικτυακές απόψεις για την Ευρώπη, τις οποίες επίσης παρακολουθεί η έκθεση, η περιοχή σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία από άλλες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το ETC, με βαθμολογία 46 στα 100 για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

    Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονταν η Μέση Ανατολή και η Ασία-Ειρηνικός, με βαθμολογίες 45 και περίπου 35 αντίστοιχα.

    Οι μετρήσεις των κοινωνικών απόψεων είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης των συζητήσεων και των πληροφοριών σχετικά με προορισμούς, που μοιράζονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε φόρουμ, σε ιστολόγια, σε ιστότοπους εταιρειών και σε διαδικτυακές κριτικές. Το μηδέν θεωρείται το μεσαίο σημείο, με εξίσου θετικές και αρνητικές αναφορές.

    Ένα πράγμα για το οποίο οι ταξιδιώτες εκφράζουν δυσαρέσκεια είναι ο υπερτουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς. Αυτό εξηγεί γιατί μέρη όπως το νησί Magerøya στη Νορβηγία, το νησί Bornholm στη Δανία και το Iona στη Σκωτία κερδίζουν την προσοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Wood & Company: Tι προβλέπει για την ελληνική οικονομία – Ο κρίσιμος ρόλος του τουρισμού

    Τουρισμός: Άνοδος 12,8% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024

    Οι τουρίστες εγκαταλείπουν την «καυτή» Μεσόγειο για πιο δροσερά μέρη



    ΣΧΟΛΙΑ