Έσοδα ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με αυτά που παράγονται σήμερα, δύναται να τζιράρει ο κλάδος διοργάνωσης επαγγελματικών εκδηλώσεων και συνεδρίων.
Ο λόγος για τον οποίο τα έσοδα από τον ελληνικό κλάδο παραμένουν στο χαμηλό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές των 2,5 δισ. δολαρίων είναι κυρίως η έλλειψη μεγάλου συνεδριακού χώρου, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 6.000 επισκέπτες. Όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), η πρόεδρος του Συνδέσμου Σίσσυ Λυγνού, έχει υποβληθεί αναλυτικό σχέδιο στη γενική γραμματεία του υπουργείου Τουρισμού, με αντικείμενο και το κλειστό γήπεδο TAEKWONDO στο Φάληρο. «Το ακίνητο έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαγωνισμού δύο φορές, υποβάλαμε αναλυτική πρόταση για την αξιοποίηση του, καθώς αποτελείται συνεπένδυση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», είπε και συμπλήρωσε πως εφόσον η εκδήλωση ενδιαφέροντος προϋποθέτει την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του σχεδίου αξιοποίησης, ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπερταμείο, προκειμένου να παρασχεθούν στοιχεία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εκ νέου.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΑΔ προχώρησε σε διαγωνισμό, με την προθεσμία για την υποβολή των προσφορών να λήγει – ύστερα από τρεις παρατάσεις – στις 19 Απριλίου, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι και η διαδικασία απέβη άγονη.
Επίσης, αίτημα του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη υποδομών για κοινωνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεων άνω των 1.500 ατόμων και η ευελιξία στην χρήση των ιστορικών τόπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του HAPCO & DES, η Ελλάδα χάνει ετησίως περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικές εκδηλώσεις. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περισσότερους από 100.000 συνεδριακούς επισκέπτες και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών εκδηλώσεων ετησίως. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία μελέτης της Oxford Economics, από την Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί τόσο από τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια όσο και από τα εταιρικά events, κατ΄ έτος. Ενδεικτικά, ένα 4ήμερο συνέδριο 1.500 ατόμων παράγει άμεσο τζίρο 1 έως 5 εκατ. ευρώ και η κατά κεφαλή δαπάνη διαμορφώνεται από 1.000 έως 7.000 ευρώ, ενώ μία τριήμερη εταιρική συνάντηση 500 ατόμων παράγει άμεσο τζίρο 800 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ και η κατά κεφαλή δαπάνη διαμορφώνεται από 1.500 έως 4.000 ευρώ.
Επιστροφή ΦΠΑ για μεγάλα συνέδρια ζητούν οι επαγγελματίες
Όσον αφορά τη δυναμική της χώρας, η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.
Εκτός από τη δημιουργία διεθνούς συνεδριακού κέντρου, μεταξύ των κύριων αιτημάτων του Συνδέσμου προς την πολιτεία είναι
- η επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, έτσι ώστε να καταστεί ο συνεδριακός τουρισμός της ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων,
- η ρύθμιση τιμών διαμονής για εθνικά και διεθνή, κυρίως ιατρικά, συνέδρια και συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου τιμής διαμονής των ΕΟΦ & ΣΦΕΕ από το μέγιστο όριο των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση,
- η αναβάθμιση της στοχευμένης τουριστικής εκπαίδευσης για event management και
- η συμβολή φορέων στην εκπόνηση μελέτης για την μέτρηση της συμβολής του MICE Τουρισμού στη χώρα, καθώς και ενεργή παρουσία σε στρατηγικές δράσεις προβολής, ένα σημαντικό εργαλείο που αξιοποιείται σε ανταγωνιστικές χώρες.