• Business

    Εργονομικά έπιπλα γραφείου: 4+1 χαρακτηριστικά για μέγιστη παραγωγικότητα

    • NewsRoom


    Τα εργονομικά έπιπλα δεν είναι απλά πιο άνετα. Είναι σχεδιασμένα για να στηρίζουν σωστά το σώμα σου και να σου προσφέρουν άνεση όσο εργάζεσαι.

    Διάβασε τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι!

    Οι ώρες που περνάμε δουλεύοντας σε υπολογιστή είναι αρκετές. Αυτή η καθιστική εργασία επιβαρύνει το σώμα. Από μικροενοχλήσεις στον καρπό και στον αυχένα μέχρι σοβαρούς πόνους και πιασίματα που προκαλούνται από την λάθος στάση εργασίας. Οι ενοχλήσεις αυτές επηρεάζουν και την άνεση σου και την παραγωγικότητα σου.

    Προκειμένου να αποδίδεις στα καλύτερα σου στο γραφείο πρέπει να έχεις τα σωστά έπιπλα. Τα εργονομικά έπιπλα είναι σχεδιασμένα για να στηρίζουν σωστά το σώμα σου ώστε να αποσβένουν τις συνέπειες της μακράς καθιστικής εργασίας.

    Ο όρος «εργονομία», αναφέρεται στην επιστήμη η οποία φροντίζει τα έπιπλα και ο εξοπλισμός να είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τον χειριστή αλλά αντίθετα να ευνοούν την εργασία σου.

    Καταλαβαίνεις ότι τα εργονομικά έπιπλα δεν είναι one size fits all και πρέπει να επιλέξεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Διάβασε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις!

    1.Μέγεθος Καθίσματος

    Η σωστή καρέκλα είναι απαραίτητη για ένα εργονομικό περιβάλλον εργασίας. Πρώτο χαρακτηριστικό που σε αφορά το μέγεθος του καθίσματος. Το κάθισμα πρέπει να ταιριάζει στον σωματότυπο σου.

    Η σωστή καρέκλα σου επιτρέπει να ακουμπάς άνετα στην πλάτη χωρίς να τεντώνεσαι και να έχει κενό χώρο δύο έως τέσσερα δάχτυλα πίσω από τα γόνατα σου. Στο πλάτος τώρα πρέπει να χωράς άνετα μεν, αλλά ταυτόχρονα να ακουμπάνε τα χέρια στα μπράτσα χωρίς δυσκολία. Χρειάζεσαι κενό χώρο δεξιά και αριστερά από τα πόδια σου 3 έως 5 εκατοστά.

    2.Ρυθμίσεις

    Μια καλή εργονομική καρέκλα προσαρμόζεται στο σώμα σου και το στηρίζει. Πρώτα βρες το σωστό εύρος ανύψωσης για το ύψος σου. Όταν κάθεσαι τα πόδια σου πρέπει να πατάνε στο πάτωμα χωρίς τέντωμα και τα γόνατα να είναι σε ορθή γωνία.

    Η πλάτη της καρέκλας επίσης θα πρέπει να ρυθμίζεται ώστε να στηρίζει την πλάτη σου και να ακολουθεί την καμπύλη της σπονδυλικής σου στήλης. Ακόμα και αν δεν έχεις συνηθίσει δοκίμασε το στήριγμα αυχένα.

    Παρόλο που δεν επιθυμούν όλοι οι χρήστες την ύπαρξη του είναι ιδιαίτερα βοηθητικό χαρακτηριστικό. Τέλος η σωστή πλάτη καρέκλας πέρα από την στήριξη πρέπει να σε κρατάει σε μια θέση ενεργή, να μην βουλιάζεις σαν σε πολυθρόνα!

    Η πιο ενεργή στάση σώματος βοηθάει στην συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

    3.Ποιότητα Κατασκευής

    Σημαντικό σημείο η βάση της καρέκλας. Πρέπει είναι αρκετά φαρδιά ώστε να στηρίζει σωστά το βάρος σου αλλά και το εύρος των κινήσεων που θες να κάνεις.

    Ιδανικά να είναι από ατσάλι ή κάποιο ισχυρό μεταλλικό κράμα για αντοχή στον χρόνο. Επίσης δώσε προσοχή και στις ρόδες, καλό θα είναι να έχουν πέλμα από μαλακό ελαστικό.

    Εξετάζοντας το κάθισμα δώσε βάση στα υλικά κατασκευής. Η σωστή καρέκλα πρέπει να έχει υλικά που εμποδίζουν την εφίδρωση και αναπνέουν. Προτίμησε τα πιο φυσικά υλικά ή τα σωστά σχεδιασμένα συνθετικά υφάσματα.

    4.Μπράτσα Αξεσουάρ Εργονομίας

    Η σωστή καρέκλα γραφείου στηρίζει αποτελεσματικά και τα χέρι σου. Τα σωστά μπράτσα πρέπει να ρυθμίζονται στο ύψος ώστε να ακουμπάς σε αυτά χωρίς τέντωμα και να περιστρέφονται ώστε να σε στηρίζουν σε διαφορετικές θέσεις.

    Επίσης μπορείς να κάνεις την καρέκλα σου ακόμα πιο αποδοτική αν επιλέξεις και συμπληρωματικά αξεσουάρ εργονομίας. Τα υποπόδια για παράδειγμα είναι πολύ αποτελεσματικά για πιο ξεκούραστη εργασία.

    Όπως επίσης και τα επιπλέον μαξιλάρια πλάτης για την στήριξη της σπονδυλικής σου στήλης. Συμπληρωματικά θα βρεις πολλές λύσεις για σωστό ύψος της οθόνης ή του φορητού σου όπως και εργονομικά πληκτρολόγια και ποντίκια.

    5.Γραφείο με Ρυθμιζόμενο Ύψος

    Μια επιπλέον εργονομική λύση είναι το standing desk, γραφείο που σου επιτρέπει να εργάζεσαι και όρθιος. Η όρθια εργασία σε βοηθάει να κρατάς πιο χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου.

    Σε βοηθάει να καις παραπάνω θερμίδες και άρα να διατηρείς το βάρος σου σε καλύτερα επίπεδα. Η όρθια στάση είναι καλύτερη για την πλάτη σου και τέλος μελέτες έχουν δείξει ότι είσαι πιο ενεργητικός έχεις καλύτερη διάθεση και η δουλειά σου γίνεται πιο άκοπα.

    Παρά τα σοβαρά plus έχει και κάποια μείον, η παρατεταμένη όρθια εργασία κουράζει τα πόδια και τα πέλματα.

    Για να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα εξοπλίσου με γραφείο ρυθμιζόμενου ύψους, ώστε να αλλάζεις θέσεις εργασίας μέσα στην ημέρα. Βεβαιώσου ότι ο μηχανισμός είναι αθόρυβος και το γραφείο έχει σωστά κανάλια καλωδίωσης ώστε να μην έχεις προβλήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ