Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Παράταση για ExxonMobil-Helleniq Energy στο δυτικό μπλοκ, στη δεύτερη φάση οι έρευνες ΝΑ της Κρήτης

Επισήμως στο δεύτερο στάδιο των προπαρασκευαστικών ερευνών υδρογονανθράκων στο οικόπεδο ΝΔ της Κρήτης προχωρά από την Πέμπτη η κοινοπραξία ExxonMobilHelleniq Energy, με τη συλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Την ίδια ώρα, η κοινοπραξία έλαβε εξάμηνη παράταση για το δεύτερο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί, στο «δυτικό μπλοκ».

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η παράταση δίνεται προκειμένου « προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών όπως αυτές περιγράφονται στην από 3.10.2024 (Α.Π. ΕΔΕΥΕΠ 24326) επιστολή της Εντολοδόχου εταιρείας».

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη φάση των ερευνών στα δύο οικόπεδα, η οποία αφορούσε τις δισδιάστατες έρευνες για τον εντοπισμό στόχων πιθανών κοιτασμάτων στα δύο οικόπεδα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η κοινοπραξία έχει ήδη συλλέξει τρισδιάστατα στοιχεία από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα ήδη από τον Μάιο, τα οποία οριοθετούν ακόμα περισσότερο τους πιθανούς στόχους. Οι τρισδιάστατες έρευνες έλαβαν χώρα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, σε μια έκταση 874 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει πως η έναρξη της δεύτερης φάσης στο «ΝΔ μπλοκ» θα αφορά κυρίως την ωρίμαση του project, ενώ η παράταση στο «δυτικό μπλοκ» κρίθηκε πως χρειάζεται για την καλύτερη αξιολόγηση των ευρημάτων, με αναβαθμισμένες ποιοτικά και ποσοτικά έρευνες.

Μετά τις τρισδιάστατες έρευνες, το επόμενο βήμα αφορά την αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων, ενώ στα τέλη του 2024 αναμένεται η απόφαση της κοινοπραξίας σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στους στόχους που θα επιλέξει με βάση τα δεδομένα.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, η πρώτη γεώτρηση αναμένεται στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Διαβάστε επίσης

«Helleniq Energy και η ΕxxonMobil έχουν βρει πολύτιμο κοίτασμα νότια της Κρήτης!»

Γιατί οι Αμερικανοί της ExxonMobil ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη – Γιατί ευνοείται η Helleniq Energy

ExxonMobil: Η ζήτηση πετρελαίου θα είναι σχεδόν αμετάβλητη το 2050