ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τελευταίες δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να εκτοξεύσουν το ήδη το υπέρογκο κόστος ενέργειας, με τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλο Ραβάνη, να ζητάει την άμεση λήψη δραστικών παρεμβάσεων, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με την συμμετοχή επιχειρήσεων μελών του, για το 66% των επιχειρήσεων αυτών η λειτουργία τους επηρεάζεται πολύ από την αύξηση της ενέργειας και για το 28% αρκετά, με αποτέλεσμα, ένας στους τρεις επιχειρηματίες να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρησή του.
Από τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21 – 50%.
Ως κύρια πηγή ενέργειας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (87%) δήλωσε την ηλεκτρική, 7% το φυσικό αέριο, 3% το πετρέλαιο, 1% τα βιο-καύσιμα και 1% τις ανανεώσιμες πηγές.
Συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα αυξήσεων, η έρευνα του Β.Ε.Α καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το κόστος ενέργειας ως προς το συνολικό τζίρο της επιχείρησης, αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσο όρο το 36%.
Περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ενώ πολλοί επιχειρηματίες (23%) απέφυγαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.
Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα τις έρευνας, αναδεικνύουν ότι:
- Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη εφαρμόσει αυξήσεις στα προϊόντα τους και αναμένεται να κάνουν και νέα αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα.
- Το 19% που έχει ήδη κάνει αύξηση, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα, το προσεχές διάστημα.
- Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών το προσεχές διάστημα, θα διαμορφωθεί κοντά στο 14% ως απόρροια της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
- Ένας στους τρεις επιχειρηματίες (33%), πιστεύει ότι τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που έχουν ήδη ληφθεί ή ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, είναι στη λάθος κατεύθυνση, ενώ και σχεδόν ο ίδιος αριθμός (28%) ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Μόλις το 1% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και επαρκούν.
- Το 78% όσων απάντησαν ότι τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αύξησαν τις τιμές τους, όπως επίσης και το 76% που δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν.
Σημειώνεται ότι το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι επιχειρηματίες με προσωπικό έως 10 εργαζόμενους, το 2% με προσωπικό από 11 έως 20 εργαζόμενους, το 5% με προσωπικό από 21 έως 40 εργαζόμενους, το 1% με προσωπικό από 40 έως 60 και το 1% με περισσότερους από 61 εργαζόμενους.
Λήψη άμεσων μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας
Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης και η διοίκηση του Επιμελητηρίου, έχουν καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, τόσο για το δομικό εκσυγχρονισμό του ενεργειακού κλάδου, όσο και για την άμεση προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Μεταξύ άλλων, το Β.Ε.Α προτείνει:
1. Να δοθεί στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ποσοστό επιδότησης 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, σχετιζόμενης με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας.
2. Να δοθεί επιδότηση της αύξησης της ενέργειας, που καταγράφεται στα τιμολόγια ενέργειας, με τη μορφή άτοκου δανείου, ή επιστρεπτέας προκαταβολής, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Συγκεκριμένα, έχοντας σαν βάση τις τιμές ενέργειας μηνός Ιουλίου 2021, να επιδοτηθεί αναδρομικά η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, για κάθε μήνα ή δίμηνο, σε κάθε βιοτεχνία στην οποία αποδεδειγμένα (βάση ΚΑΔ) η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κοστολογίου της.
3. Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από 6 δόσεις.
4. Να επιδοτηθούν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο 100% και να γίνει επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση, μετά τη λήξη της ενεργειακής κρίσης.
5. Να πραγματοποιηθεί καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος εκ μέρους της ΡΑΕ για την εφαρμογή της επιδότησης από τους παρόχους, καθότι παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από προμηθευτή σε προμηθευτή, ενώ υπάρχουν και φαινόμενα μη τήρησης των εξαγγελθέντων εκπτώσεων.
Για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης, το Β.Ε.Α προτείνει την κατάρτιση σχεδίου χρηματοδοτικών ενισχύσεων, με κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν:
1. Στην αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης (η εξαίρεση των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα επιδότησης κλιματιστικών είναι άδικη).
2. Στην εγκατάσταση και αξιοποίηση μονάδων ΑΠΕ και ενεργειακών κοινοτήτων.
*Την έρευνα πραγματοποίησε το α΄ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου η εταιρεία Netrino για λογαριασμό του Β.Ε.Α και συμμετείχαν 150 επιχειρήσεις μέλη του Β.Ε.Α.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Πειραιάς ωφελείται από την ανακατεύθυνση των πλοίων και των φορτίων
Gazprom: Μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – Ανοίγει νωρίτερα αγωγός Πολωνίας-Λιθουανίας
LNG: Σταματούν οι αγορές από τη Ρωσία, εντείνεται η ανησυχία για την προσφορά και τις τιμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση